Д-р Гломб: Отиваме към нов тип ваксини

Омикрон заразява и ваксинирани, и преболедували
20 яну 2022 10:22, Петя Славова
120
Д-р Гломб: Отиваме към нов тип ваксини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Три дни поред броят на новозаразените с коронавирус в страната надхвърля 10 хиляди. Специалисти обясняват, че високият ръст се дължи на Омикрон, който  показва доста големи различия спрямо оригиналния ухански вариант.

"Той не е по-заразен от Делта, но избягва създадения имунитет. В доста голяма част засяга вече боледували веднъж или два пъти, а пробива и ваксината. Имунизацията може да не пази от заразяване, но предпазва особено ефективно от тежко протичане и смърт", обясни пред Нова тв вирусологът доц. Любомира Николаева - Гломб.

Още по темата

Тя увери, че няма да се отива към четвърта и пета доза, а по-скоро ще става дума за ваксини, адаптирани към новите варианти. "Работи се по такива. Необходима е бустерна доза, за да се предпазим от Омикрон. Разработва се и комбинирана ваксина COVID - грип", уточни доц. Гломб. И призова да не се предоверяваме на бързите антигенни тестове, защото отрицателният резултат невинаги означава неналичие на коронавирус. "Симптомите на Омикрон са сходни с предните варианти, протичането е относително по-леко, температурата не достига толкова високи стойности и не се стига до задух, но има кашлица", сподели тя.

Според нея Омикрон вече е доминантен у нас, а близо 50% от секвенираните проби са за този вариант. Тя призова да не омаловажаваме нито Омикрон, нито сезонният грип. "Според проучвания в САЩ всеки пети заразен с Омикрон е под 18 г. Това значи, че 20% от новозаразените са деца", посочи вирусологът.

По думите й трябва да се уважава смъртността и да се прави всичко възможно да се избегне. "При началото на пандемията бяхме абсолютно оголени, за една година се създаде мощно оръжие - ваксината. За две години се създадоха няколко лекарства, които може би тази година ще влязат в употреба. На първо място е профилактиката", смята тя.

За разхлабването на мерките във Великобритания медикът намери логично обяснение. "Над 60% от населението е с бустерна доза, а над 90% от хората над 65 г. са ваксинирани. Имат високо имунизационно покритие на уязвимите групи, а смъртността им е ниска", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гломб се е запътила към ваксина с цианкалий
105
2
 
10
 
! Отговори
Сел ския иди от преди 2 години
щоооо? старите не работят ли?
104
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Данните показват, че ваксините помагат и срещу заразяване, но доста по-малко отколкото помагат за тежко протичане или смъpт. Ваксинираните от живеещите в България не са 30%, а доста повече, защото 3-4 милиона живеят в чужбина и се ваксинират там, а тук ги броят като неваксинирани и ги включват в сметките. Вероятно над 50% са ваксинираните от живеещите в България.
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 109 Ти нали няма да остаряваш? Няма да имаш жена, деца, внуци... Къде е проблема?
102
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отиваме да отпаднат всички мерки
101
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След новия тип, още по-нов тип...
100
1
 
8
 
! Отговори
Istinata преди 2 години
Да то го мабия в новия тип фъксина. Къде шъ съ фъкаш с него? Вече 100 отедлни екипа доказаха, че ваксните, маските и тестовете имат ГРАФЕН, който убива. Докога ще го криете? Докога? Ми то просто направете едно изследване пред камерите, всички ще видят. Защо не го правите?
99
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 106.. .. Ами тогава ще лъсне цялата истина за ваксините, защото само ваксинираните ще се разболяват на 100%.
98
0
 
11
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
Абе баба Радка днес не сте я пускали.Някак си ми е тягосно.Да искара и тя някой лев да каже ,че бустерите помагат.
97
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен локдаун за неваксинираните. Единствено изключение за тези които са още с външна тоалетна (повечето от тях) и то само по голяма нужда.
96
0
 
15
 
! Отговори
Защо? преди 2 години
Престанете да плашите хората със "заразяване"! Досега през година-две хората си боледуваха от грип без да си пишат завещанията. Защо трябва нещо толкова нормално като вирус през януари да буди такъв ужас у хората? Айде, стягайте се! Има къде-къде по-ужасни болести от грип и Ковид (примерно рак, множествена склероза, лупус).
95
1
 
18
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Навремето по соц-а имаше такъв девиз: ''Учение и труд - жизнарадост и дръзновение''! Сега има такъв: ''Ваксинация и карантиниране - локдаун и изперколясване''!
94
1
 
31
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
След като Омикрон пробива ваксината,зеления сертификат трябва да се премахне.Дори е вреден.Зеленосертифицираните се разхождат по молове и заведения и разнасят вируса.
93
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро вие продажни и проклети убийци ще висите на бесилото неви искаме вашите убийствени ваксини забрана за всички ваксини няма да стане това което иска те долни ***
92
1
 
11
 
! Отговори
В. преди 2 години
Важното е да следваш линията на партията. А тя е криволичеща. Информацията им се подава на порции. За това всяка седмица говорят различно и се гънат като змии.
91
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леля Менгеле ще оди на трибунала скоро. Ние помним всичките ти престъпления, продажна жено.
90
0
 
17
 
! Отговори
ХИТЛЕР.ЛЕНИН.ГЬОБЕЛС преди 2 години
Мисля, че е добра идея да се направи една извадка от Моята Борба (Хитлер) и Основите на ленинизма и заедно с пропагандата на Гьобелс да се изучава като задължителен предмев в училище. Приликите между гореизброените и настоящата ситуация са повече от очевидни, ама децата вместо да четат книги се зомбират пред таблета, уж и за учене от вкъщи вече...
89
0
 
26
 
! Отговори
ДА ОБЯСНИ РАЗЛИКАТА преди 2 години
За разхлабването на мерките във Великобритания медикът намери логично обяснение. "Над 60% от населението е с бустерна доза, а над 90% от хората над 65 г. са ваксинирани." - АМИ ПОРТУГАЛИ И ИСПАНИЯ, КАТО СА ОЩЕ ПО-ВАКСИНИРАНИ И БУСТЕРНАТИ? АМИ ГЕРМАНИЯ, ХОЛАНДИЯ, ИТАЛИЯ И ТАМ Е КАТО В АНГЛИЯ. КАК ТАЗИ ГЛОМБ ЩЕ ОБЯСНИ РАЗЛИКАТА?
88
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е това Гломб и можем ли да му вярваме?
87
0
 
15
 
! Отговори
нефталим преди 2 години
Лъжеш га.д***но!!!!.. Израел е още по ваксиниран,,но там и 4 доза иската да слагат,,пък и смъртността е доста висока..Самият израелски доктор Йехуд кимрон го каза: "Ние се провалихме". Бе това шекелите дето ви ги плащат...сигурно са много сладки...