Доц. Антон Тонев: Само около 5% от починалите с COVID-19 пациенти са ваксинирани

Все още сме далеч от прилагането на по-строги мерки
20 яну 2022 22:20, Нели Христова
134

Обсъждаме ново приложение, при което от линейката ще може да се запазва легло в болница в рамките на 15-20 минути. Няма да може друг пациент да го заеме през това време. В момента софтуерът се разработва и предава в Министерството на здравеопазването. Скоро ще бъде включен на терен.

Това обяви в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Комисията по здравеопазване в парламента доц. Антон Тонев от "Продължаваме промяната".

Хирургът посочи, че от чисто механичното преброяване на заразените, фокусът е изместен към броя на интензивните легла. Акцент е поставен върху достоверната информация за различията между вариантите и кое е характерно за Омикрон.

Първата стъпка е сравнението с другите държави в броя на ваксинираните и неваксинираните. Като втора стъпка той очерта сравняването на ефективността на ваксините.

"Засега устойчиво се запазва информацията, че Омикрон е доста по-заразен, но минава малко по-леко. Имаме вариант, който ще протече по-леко. Но няма да е толкова леко както при Великобритания. Търсим пресечната точка между неповишаване на негативните резултати, като тежкото боледуване и смъртността, и незатваряне на икономиката", обясни доц. Тонев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че все още сме далеч от нивата, които ще наложат прилагането на по-строги мерки. Прогнозата е за започващо плато. А планът за ваксинация щял да проработи чрез различни мерки. Една от тях са предстоящи срещи с журналисти, на които властта ще дава нагледни примери.

"Само около 5% от починалите с Ковид-19 пациенти са ваксинирани. 25% е разликата между нивото на ваксинация в България и това на загиналите пациенти. Ваксинацията спасява 25% от тежко боледуващите", подчерта депутатът от "Продължаваме промяната".

Върху плещите на медицинската общност лежи проблемът да възстанови доверието у пациентите. Както имат доверие на лекарите за всички останали диагнози, така пациентите трябва да имат доверие и за Ковид-19, убеден е доц. Тонев.

"Спрян е плановият прием за заболявания, при които това забавяне на променя прогнозата и не влошава състоянието на пациентите. Сегашният модел за болниците е най-близко до добрите резултати", каза още той.

"Преди два месеца хит бяха лекарствата срещу Ковид. Резултатите леко се отдръпнаха назад. Моментът с новата ваксина е голяма надежда, но предстоят изпитания колко ще бъде ефективна и дали ще превъзхожда наличните ваксини", заяви доц. Тонев.

За финал той посочи, че "зеленият сертификат" е част от мерките и мярка, с която властта се опитва да контролира кризата.

"Засега нямаме план сертификатът за антитела да отпадне", съобщи председателят на Комисията по здравеопазване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото останалите 15% процента умират от самите ваксини, но никой не ги брои тези смърти.
69
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Доц. Антон Тонев: Само около 5% от починалите с COVID-19 пациенти са ваксинирани".............Това е първата лъжа. Втората е, че нямало нито един починал заради ваксината, която доказано предизвиква животозастрашаващи странични ефекти.
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 97 Те са защитени точно така.
67
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В един идеален свят той щеше да не казва на Мангъров как да лекува пациентите си. Тъй като застрашава тахното здраве.
66
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Д-р Тонев е коремен хирург, той откъде да знае що е вирусология?
65
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Начи ваксините 5 пари не струват и нищо не значат. Моя роднина си се зарази- неваксинирана е, кърмачка е и бебето й и мъжът й, който е 3 дози ваксина също.Сега вече няма абсолютно никакво значение с ли си , без ли си...
64
3
 
13
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Ваксинираните са получили вълшебния елексир благодарение на всички Български граждани които плащат данъци. За това те не трябва да имат претенции по отношение на болнични легла, ние им плащаме;ваксините;да се дупчат щом искат и да мъчът.
63
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните нямат право да заемат легла в болниците. Точно затова са ваксинирани... Докога ще лъжат хората, че тези препарати са ваксини?
62
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пенсионерите в западна Европа да не би да са по-здрави или по-млади? Не, просто са ваксинирани и бустерирани.
61
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички антиваксари егоисти в България трябва да освободят леглата в болниците които заемат няма заради тяхната безмозъщност и безразсъдност да страдаме ние нормалните интелигентни българи и заради тях чупим рекорди по смъртност в България
60
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абколюгния рекорд по заразяване с ковид в България се държи на антиваксарите сеят заразата от ковид в цялата страна
59
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябваше в България да си направи два закона един за нападение над лекари и един за нарушаване на мерките срещу коронавирус тези които го нарушат хиляда лева глоба и 5 години затвор ако бяха направени тези закони сега нямаше да имаме много загинали българи от ковид
58
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кафявият сертификат на Кацаров даде възможност на всеки ваксър да сее заразата навсякъде и именно затова сега има антирекорди по заразяване. Лошото е ваксинираните също пълнят болниците, а уж трябва да карат леко инфекцията.
57
34
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички антиваксари егоисти в България трябва да освободят леглата в болниците които заемат няма заради тяхната безмодъщност и безразсъдност да страдаме ние нормалните интелигентни българи
56
34
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има една истина докато антиваксарите егоисти в България не се заразят с короновируса няма да им дойде акъла в безмозъщната им куха глава след като им дойде ковида на главата тогава ще разберат ше този вирус е много опасен
55
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли някой ваксър с гънки по мозъка да обясни, защо всеки ден има по 20 % ваксинирани сред хоспитализираните.......? Всички ваксинирани трябва да освободят леглата в болниците и да се лекуват в къщи... Нали карат леко инфекцията...
54
32
 
7
 
! Отговори
Зелен Антиваксър преди 2 години
Искам натурално да си го боледувам....да наторя червеите и да продължа кръговрата на живота.
53
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите доказаха ше се едни от най неингелигентнага нация
52
7
 
12
 
! Отговори
Болшинството преди 2 години
Починали от вируса са старци със сериозни заболявания... Ковид ги е спасил от мъките им на този свят...
51
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро всички антиваксари ще ядат много здрав кютек с езика на антиваксарите в България по техните кухи кратуни