Доц. Антон Тонев: Само около 5% от починалите с COVID-19 пациенти са ваксинирани

Все още сме далеч от прилагането на по-строги мерки
20 яну 2022 22:20, Нели Христова
134

Обсъждаме ново приложение, при което от линейката ще може да се запазва легло в болница в рамките на 15-20 минути. Няма да може друг пациент да го заеме през това време. В момента софтуерът се разработва и предава в Министерството на здравеопазването. Скоро ще бъде включен на терен.

Това обяви в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Комисията по здравеопазване в парламента доц. Антон Тонев от "Продължаваме промяната".

Хирургът посочи, че от чисто механичното преброяване на заразените, фокусът е изместен към броя на интензивните легла. Акцент е поставен върху достоверната информация за различията между вариантите и кое е характерно за Омикрон.

Първата стъпка е сравнението с другите държави в броя на ваксинираните и неваксинираните. Като втора стъпка той очерта сравняването на ефективността на ваксините.

"Засега устойчиво се запазва информацията, че Омикрон е доста по-заразен, но минава малко по-леко. Имаме вариант, който ще протече по-леко. Но няма да е толкова леко както при Великобритания. Търсим пресечната точка между неповишаване на негативните резултати, като тежкото боледуване и смъртността, и незатваряне на икономиката", обясни доц. Тонев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че все още сме далеч от нивата, които ще наложат прилагането на по-строги мерки. Прогнозата е за започващо плато. А планът за ваксинация щял да проработи чрез различни мерки. Една от тях са предстоящи срещи с журналисти, на които властта ще дава нагледни примери.

"Само около 5% от починалите с Ковид-19 пациенти са ваксинирани. 25% е разликата между нивото на ваксинация в България и това на загиналите пациенти. Ваксинацията спасява 25% от тежко боледуващите", подчерта депутатът от "Продължаваме промяната".

Върху плещите на медицинската общност лежи проблемът да възстанови доверието у пациентите. Както имат доверие на лекарите за всички останали диагнози, така пациентите трябва да имат доверие и за Ковид-19, убеден е доц. Тонев.

"Спрян е плановият прием за заболявания, при които това забавяне на променя прогнозата и не влошава състоянието на пациентите. Сегашният модел за болниците е най-близко до добрите резултати", каза още той.

"Преди два месеца хит бяха лекарствата срещу Ковид. Резултатите леко се отдръпнаха назад. Моментът с новата ваксина е голяма надежда, но предстоят изпитания колко ще бъде ефективна и дали ще превъзхожда наличните ваксини", заяви доц. Тонев.

За финал той посочи, че "зеленият сертификат" е част от мерките и мярка, с която властта се опитва да контролира кризата.

"Засега нямаме план сертификатът за антитела да отпадне", съобщи председателят на Комисията по здравеопазване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният Проваксър Провансалски. Шляпай си доза след доза и не се бутай между по-умните от теб.
29
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 80 години нито един антиваксар в България няма да е жив това е вредата от неваксинирането
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искал е да каже 5% от заболелите са без ваксина, обаче са го пернали по вратлето.
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 80 години нито един антиваксар в България няма да е жив
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До края на март 2/3 от населението на земята ще е срещнало омикрона. Антиваксърите ще намалеят от само себе си. Така че ще ви броим през април.
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не зная как 80%+ неваксинирани сме още живи две години по-късно.
24
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен против ваксините са ромското население в България поради своята неграмотност не могат да разберат ще ваксиниге ги спасят от заразяване с коронавирус ако бяха грамотни щяха да разбират ще ваксините спасяват човешки живот
23
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите , поради природни фактори / ниско IQ/ , които не подлежат на промяна, ни схващат връзката между ниската ваксинация и високата смъртност. Никакви статистики не са аргумент за тях. Промити мозъци, съдба.
22
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинацията е вид тренировка за имунната система. Няма как да "ти прецака" системата , това е върховна глупост. Всяка минута всяка секунда имунната система работи, да разпознава и обезврежда бактерии и вируси, които дишаш, които са по кожата ти , в червата ти и навсякъде.
21
5
 
2
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
Веднага! Само в близкото ми обкръжение 2-***. Не са карантинирани, щото са с антиген, не пср. Контактните им отрочета обикалят и бухат в училище. Още искаш ли?
20
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проучнването в България установи ще неваксинираните иман много слаба имунна система
19
4
 
4
 
! Отговори
... преди 2 години
Имаше един Шиндаров вирусолог зам.министър на здравеопазването и той плещеше ,че няма Чернобилска радиация.Всички те плюскаха чиста храна и вода. Тия са, като тях готови са всички да надупчат,а после да го отчетат,като грешка.Нооо.
18
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои не са разбрали още, че официално проучване в Англия установи, че двойно ваксинираните са с прецакана имунна система
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак. Моя процент е друг - 95% от ваксинираните го лепват. За съжаление повтаря и прекаралите го. Айде вакси - кой не скача е червен. Опс зелен.
16
4
 
8
 
! Отговори
"Само"?! преди 2 години
Вие нормални ли сте бе? И, според вас, в***ксините работят?! Да не споменавам колко с бустер са + и разнасят вируса.
15
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви математически модели от САЩ и Европа са неприложими за България. България е единствената държава от цивилизования свят, която е неваксинирана. Това поражда въпроси за доколко заслужено принадлежим към този цивилизован свят, но това е друга тема. Омикронът ще мине като тайфун през нас и ще има много повече жертви отколкото изчисляват. Но сами сме си виновни!
14
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ангиваксарите н България с своята безмозъщност безразсъдност и егоизъм убиват нас нормалните интелигентни българи като разнасят коронавируса из цяла България
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Говорят експертите - Епизод 1 (15 октомври 2021 г.). В youtube го има този Тонев е много зле.
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е мно зле горкиягледах го в едно предаване с други лекари и той горкия нямаше никакви доводи и се цупеше когато го опровергаят. Типичен кадър на ПП партията на калинките и кирчовците.
11
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къроновируса в България е разнасят антиваксарите егоисти и заради тях страдаме ние нормалните интелигентни българи и много скоро всички антиваксари ще ядат голям бой