Доц. Антон Тонев: Само около 5% от починалите с COVID-19 пациенти са ваксинирани

Все още сме далеч от прилагането на по-строги мерки
20 яну 2022 22:20, Нели Христова
134

Обсъждаме ново приложение, при което от линейката ще може да се запазва легло в болница в рамките на 15-20 минути. Няма да може друг пациент да го заеме през това време. В момента софтуерът се разработва и предава в Министерството на здравеопазването. Скоро ще бъде включен на терен.

Това обяви в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Комисията по здравеопазване в парламента доц. Антон Тонев от "Продължаваме промяната".

Хирургът посочи, че от чисто механичното преброяване на заразените, фокусът е изместен към броя на интензивните легла. Акцент е поставен върху достоверната информация за различията между вариантите и кое е характерно за Омикрон.

Първата стъпка е сравнението с другите държави в броя на ваксинираните и неваксинираните. Като втора стъпка той очерта сравняването на ефективността на ваксините.

"Засега устойчиво се запазва информацията, че Омикрон е доста по-заразен, но минава малко по-леко. Имаме вариант, който ще протече по-леко. Но няма да е толкова леко както при Великобритания. Търсим пресечната точка между неповишаване на негативните резултати, като тежкото боледуване и смъртността, и незатваряне на икономиката", обясни доц. Тонев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че все още сме далеч от нивата, които ще наложат прилагането на по-строги мерки. Прогнозата е за започващо плато. А планът за ваксинация щял да проработи чрез различни мерки. Една от тях са предстоящи срещи с журналисти, на които властта ще дава нагледни примери.

"Само около 5% от починалите с Ковид-19 пациенти са ваксинирани. 25% е разликата между нивото на ваксинация в България и това на загиналите пациенти. Ваксинацията спасява 25% от тежко боледуващите", подчерта депутатът от "Продължаваме промяната".

Върху плещите на медицинската общност лежи проблемът да възстанови доверието у пациентите. Както имат доверие на лекарите за всички останали диагнози, така пациентите трябва да имат доверие и за Ковид-19, убеден е доц. Тонев.

"Спрян е плановият прием за заболявания, при които това забавяне на променя прогнозата и не влошава състоянието на пациентите. Сегашният модел за болниците е най-близко до добрите резултати", каза още той.

"Преди два месеца хит бяха лекарствата срещу Ковид. Резултатите леко се отдръпнаха назад. Моментът с новата ваксина е голяма надежда, но предстоят изпитания колко ще бъде ефективна и дали ще превъзхожда наличните ваксини", заяви доц. Тонев.

За финал той посочи, че "зеленият сертификат" е част от мерките и мярка, с която властта се опитва да контролира кризата.

"Засега нямаме план сертификатът за антитела да отпадне", съобщи председателят на Комисията по здравеопазване.


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не ме интересуват статистики стъкмистики стига сте плашили хората, оставете село сам да решава какво да прави с живота си! Като умра ще умра няма да забивам кол на земята никой не е вечен, докторите също!Оправете доходите на хората да не се налага да ровят по кофите и да се разнасят заразите!Когато хората работят и заплатите им стигат да покрият житейските си нужди ще да психически и физически здрави.Всичко друго е имитация на загриженост!
109
2
 
3
 
! Отговори
Тей ли...? преди 3 месеца
А днешната статистика показва 10%!. А никога не е падала под 7%, някой лъже, или си съчинява.
108
3
 
11
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ преди 3 месеца
Обаче 100% от починалите са пили вода. Следователно причината са смъртта е употребата на вода. Незабавно да се забрани пиенето на вода или всички да се ваксинират срещу воден плеврит.
107
2
 
5
 
! Отговори
Недора преди 3 месеца
Според информацията от днес за вчера неваксинирани са 100% от постъпилите в интензивното (36 от 36).
106
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вижда се, че сертификатите не работят - ваксинираните разнасят свободно заразатаКаде е смисала на сертификата той не пази от нищо - по добре е да се наблегне на превенцията и мерките които даваха резултат
105
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Идеята е, не да преболедувате по леко, а да се спестят едни пари от здравната каса и да се разпределят други от ес чрез ваксинацията.
104
1
 
2
 
! Отговори
Дора преди 3 месеца
Според информацията от днес ваксинирани са 10,34% от починалите (9 от 87).
103
3
 
13
 
! Отговори
А бе :) преди 3 месеца
Какво стана с ваксинирането на децата? Полигавихте се с 10 заблудени майки и спряхте да говорите по темата. Я дайте малко акруална информация :) Нямате, нали? Щот вече никой не ви се връзва на тъпите акъли! Може пък българинът да се окаже най-интелигентния в този просташки ЕС :)
102
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 114 ВАКСЪРИТЕ още повече!!!И защо админа не е махнал коментара като обиден!!! Ха де?
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докато го внедряд - няма да трябва! Или ще е остарял! Вече!
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 119 Не. От данните и у нас, и от УК. На бас, че са същите и за другите страни. Ако шансът дете да заболее тежко и умре е 1:130000, като в бройката има и хванато от катастрофа умряло писано, а за миокардит е примерно 1:100000, то излиза, че за тази група ваксината е по-опасна от болестта. Та *** според теб е някой, който при практически 0 риск от ковид за детето си не иска да го подлага на риск от сърдечен или друг проблем от ваксината?
99
9
 
2
 
! Отговори
Идиот кръгъл преди 3 месеца
"децата за какво да се ваксинират.......това "заключение" от външната тоалетна ли го помириса....
98
6
 
2
 
! Отговори
по малко антиИдиоти преди 3 месеца
по чиста България.
97
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
The Guardian - What do we know about the 175,000 people who died with Covid in the UK? Само 2% от починалите от ковид за цялата епидемия са под 44 годишни. Над 75 са между 3/4(алфа) до към 59%(делта) от починалите. В България за 2021- 333 умрели под 40 години- 10 0-19, 63 20-29, 260 30-39. Над 4800 60-69, над 14000 70+. Болест, която засяга тежко на 99% стари или с тежки хронични заболявания или и двете и ни тормозят до откат наред. Особено децата за какво да се ваксинират? 10:1300000 риск?
96
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Костадинов........, гледайте си работата и се наредете за 5ти бустер, за да докажете интелигентността си!
95
3
 
8
 
! Отговори
Г. Б. преди 3 месеца
Пак ще говорим, след 10 години....
94
12
 
8
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 3 месеца
Земята е плоска, ваксините са бъркочи на илюминатите, а следващата седмица ще щурмуваме лудницата за да освободим нашите братя.
93
3
 
20
 
! Отговори
Aнонимен преди 3 месеца
Свършиха вече заблудените, които да се хващат на въдицата ви. Тотален бойкот и незабавно прекратяваме участието си в експеримента с отровните ви токсични дози
92
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наща болница е празна. Няма никой! Явно ги уморяват веднага.
91
2
 
15
 
! Отговори
Б. Джо преди 3 месеца
Сертификатите и ваксините се провалиха. Отменям ги на острова.