Доц. Кунчев: Очакваме в следващите две-три седмици да достигне пикът на вълната

Най-вероятно това ще е последната вълна
20 яну 2022 18:23, Нели Христова
94
Доц. Кунчев: Очакваме в следващите две-три седмици да достигне пикът на вълната
Снимка: БГНЕС

Много е вероятно това да е последната вълна. Ако Омикрон върви в същата посока, която се очаква чисто еволюционно, да се приспособява към човешкия организъм, да, ще имаме проблеми с него. Но в края на краищата ако процентът на хора, които се нуждаят от болнично лечение е нисък, това не е чак такъв проблем за здравната система. Това заяви главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, който беше изслушан в комисията по туризъм, предаде репортер на БГНЕС.

Тази вълна няма да засегне здравната система, а икономиката. Високата заболеваемост започна от областите Благоевград и Смолян, поради наличието на ски центровете. В рамките до края на февруари нещата трябва да тръгнат към нормализиране, добави Кунчев.

„Всички опити да се вкара епидемичният процес в някакви математически показатели, никъде по света не са успешни“, каза още Кунчев.

„Най-много починали има във възрастовата група 70-79 години, те са 37%, 60-69 години, те са 24%, 80-89 години-21%. При лица в активна възраст от 18-59 години починалите са 14%, има и 17 регистрирани смъртни случаи при деца“, отчете Кунчев.

Той подчерта, че ръстът на болните е 60% за една седмица. „Нараства броят на хоспитализираните лица, като в последните 14 дни, 7 568 лица са постъпили за болнично лечение, спрямо 4715 за последните две седмици. Ръстът на болните е 60% за една седмица. За последните 14 дни 510 пациенти са постъпили в интензивно отделение, а за предходните седмици 301. Това е чисто статистическата страна на въпроса, изненада наистина няма. Това, което очаквахме се случи”, каза Кунчев.

Мерките за контрол на влизащи в страната са намалени, защото новият щам вече е тук и той не може да бъде спрян с граничен контрол.

„Очакваме в следващите две-три седмици да достигне пикът на вълната, ние предприехме мерки за облекчаване на режима за влизане в страната на граждани на страни от „червената зона“, когато страната има интензивна циркулация на вируса, не е толкова съществено какво се внася. Съобразяваме се с нивото на ваксинация в отделни страни. Беше облекчен и режимът на влизане на хора от съседни страни. Смятаме, че за ситуацията, която се намираме има един адекватен здравен контрол“, категоричен е Кунчев.

„Осъзнавам в каква голяма степен туризмът беше засегнат и до каква степен икономическите субекти в тази сфера страдат. Затова сме отворени за диалог и се опитваме да избегнем резките промени, да има предвидимост на действията, затова отложихме влизането в сила на тази заповед. Другите мерки за образование и заведения ще влезнат в сила от 26-ти с близо седмица отлагане, за да има възможност за подготовка“, каза Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
4
 
! Отговори
Босия преди 2 години
Граждани, този където го видите- с яйца и домати ! Конституционно е!
80
1
 
5
 
! Отговори
ДО кунчев преди 2 години
Следващите месеци някои ще ги хване варианта " патрон" !
79
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
То има ли поне една прогноза на този спец,която да се е сбърнала?!
78
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма умрял от ковид с 3 дози. Дори с 2 дози преди много месеци, пак са по-защитени от тежко протичане отколкото глупавите антиваксъри.
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко долен човек трябва да си, за да се съгласиш да вършиш това, което направиха платените марионетки? Чест, достойнство, ценностна система? Още не мога да повярвам, че има такива хора.
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е интересно как ще се изсулят мисирите от BTV u NOVA
75
1
 
3
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Кунчо е моят любим ваксиниран искара ковид леко за няколко месеца
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев ще ти оскубят брадата с пинсети.
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По терлици ли ще се изнижат?
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев, пускай и децата от Варна онлайн, пълно е с болни по училищата в града!!!! Как и какво броите??
71
2
 
9
 
! Отговори
Циркът свърши преди 2 години
Днес Австрия не прие предложението за задължително ваксиниране. И Чехия също го отхвърли.Нашите ковид фашисти май до последно ще лъжат...
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че в БГ са само 20%. За ваксинираните деца ме е яд, че и тях бустери ги чакат. М.лоумни родители. Децата нямат вина.
69
2
 
5
 
! Отговори
Фиаско преди 2 години
"Четвърта доза ваксина срещу Ковид-19 усилва до още по-високи нива антителата в сравнение с третата доза, но вероятно и това няма да е достатъчно за предотвратяване на инфекциите с варианта Омикрон, сочат предварителни данни от проучване, проведено в Израел и цитирано от Ройтерс и ДПА."Четвъртият бустер е толкова ефективен колкото и третият - пълен провал на експерименталните разтвори.Следете акциите на пфайзер и модерна, трейдърите първи надушват мършата...
68
2
 
8
 
! Отговори
Фиаско преди 2 години
Израел признава че и бустерите не помагат срещу Омикрон и сертификатите са безсмислени.
67
1
 
5
 
! Отговори
До Фиаско преди 2 години
Сега ще се разкудкудякат к.кошките от женския, че понеже са ваксинирани по ен брой пъти, затова са преборили ковида . И че на нас в БГ не ни се полага.
66
0
 
7
 
! Отговори
Фиаско преди 2 години
Сирил Коен, съветник на израелското правителство по въпросите на ваксинацията и ръководител на катедрата по имунология в университета Бар Илан заяви, че зелените пропуски са станали неуместни по време на последната вълна и че очаква скоро те да бъдат отменени. Когато става въпрос за Омикрон, не виждаме на практика никаква разлика между ваксинираните и неваксинираните"
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хартиеният хаос в действие. Всичко само на хартия, а те наблюдават!
64
0
 
9
 
! Отговори
Фиаско преди 2 години
Последна новина за деня дойде от ковид лабораторията Израел. Въпреки че за деня са регистрирани над 60000 новозаразени, премахват зеления сертификат защото "в зелените пропуски няма нито медицинска, нито епидемиологична логика, както заключават много експерти." Авигдор Либерман
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новият план за пандемията не по врат, а по клъстер
62
1
 
4
 
! Отговори
Пик след пик, но преди 2 години
..поне, само да се напикават, а те почнаха и Голямата работа...НЯМАЛО ЛЕГЛА...ми кажете на хората, да си носят от вкъщи бе...ама Китайците, те най правилно са се изказали : На кривата ракета, Космоса й пречи..., нещо такова са и нашите доктори