Проф. Аргирова: Това е последният, в най-лошия случай, предпоследният вариант на COVID

Сертификатът за антитела остава
20 яну 2022 20:53, Нели Христова
101
Проф. Аргирова: Това е последният, в най-лошия случай, предпоследният вариант на COVID
Снимка: БГНЕС

Много по-строгите мерки и възможния локдаун ще бъдат винаги съобразени с новия национален план. Това заяви пред БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова, съветник на премиера по въпросите на пандемията от Covid-19.

Относно рекордните данни за нови случаи и нас през последните дни, тя обясни, че това са не болни, а новозаразени.

Тези хора са заразени, като именно на базата на тази бройка се отчитат и се постановяват мерките, но не са болни хора, които да напълнят болниците или отделенията.

Трудно е, но така е съобразено в плана, засега мислим, че действа добре, допълни проф. Аргирова.

Пикът на Омикрон предстои - според мен ще настане до 2 седмици, след това ще започне спад, смята вирусологът.

Лично аз мисля, че това е последният, в най-лошия случай, предпоследният вариант, с който се срещаме. Той ще продължава като ендемичен вирус и мисля, че до края на май ще приключим с Омикрон, но за страните с високо ваксинационно покритие. В България може би до нова година това ще стане, допълни тя.

Според проф. Аргирова е изключително рано да се маха зеленият сертификат.

Ако зеленият сертификат остане - от една страна ще стимулира ваксинирането, от друга - може да предпазва хората, които са ваксинирани да не се заразяват допълнително, а също така и тези, които не са, така че това е достатъчно вече.

Сертификатът за антитела остава, подчерта още вирусологът.

Хората, които са заразени след ваксиниране и тези, които не са ваксинирани, силно се различават, обясни тя.

Вирусният товар толкова силно се отличава, в пъти. Тези, които са ваксинирани, са много по-слабо заразни отколкото тези, които не са, това е научен факт.

В пъти е по-ниска смъртността в страните с високо ваксинационно покритие.

Да, има хора които се заразяват след първа, втора доза или бустер, но заболяването протича много леко и по-бързо преминава. И много по-кратко време ваксинираните излъчват вирус, отколкото тези, които не са и на това лежи и намаляването на карантината, допълни проф. Аргирова.

Обикновено третата доза ваксина се апликира 3 до 6 месеца след втората, обясни тя.

Повишава се доста нивото на антителата и тъй като Омикрон се различава антигенно от предшестващите варианти, а ваксината е същата, повишеният титър антитела успява да се пребори въпреки това с Омикрон - не 100%, но много повече, отколкото ако я нямаше бустерната доза.

Проф. Аргирова коментира и създадена работна група, в която е поканен да участва доц. Мангъров.

Вчера беше срокът да предам състава на работната група на премиера, това е направено, очакваме да имаме достъп до зала в МС, за да заседаваме, каза проф. Аргирова.

Ние много добре знаем той какво мисли - че изобщо няма значение третата доза и другите дози, той отрича ваксините. Счита, че всички ще се срещнат с вируса и ще добият естествен имунитет, обясни тя.

Проф. Аргирова допълни, че не е парадокс участието на доц. Мангъров, който има коренно различно мнение за ваксинацията и пандемията. Това е личното желание на премиера, който твърдо е на тази позиция, че с всички трябва да се разговаря, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е какво стана сега? Нали всички новозаразени бяха болни, които боледували безсимптомно! Повтаряно като мантра вече две години. Сега пък новозаразените не били болни! Егати медицината! Направихте еволюцията и пренаписахте медицината с откровенни лъжи, дори медиците вече се чудят какво са учили.
44
2
 
16
 
! Отговори
Фют преди 2 години
Ако тази топка от лой за две години "страшна пандемия" все още е жива значи или вируса не е толкова страшен или тая не е била никога на първа линия,ерго няма право да говори ,и не ми излизайте че ваксината я е спасила защото самите производители си признаха ,че ваксината има минимална ,АКО ИЗОБЩО НЯКАКВА ЗАЩИТА срещу делта и Омикрона.Ако Джаба е жив то тогава за нас няма опастност освен от фалит високи сметки и глад.
43
4
 
4
 
! Отговори
Фратер Грим преди 2 години
Вчера причаках съседската щерка, първокласничката Руми след часовете и я помолих да ми изпее на микрофона нещо, което е научила в часовете. Тъкмо и го подавах и ни видя дъ*тата ве*ица - 9 - годишната нейна кака. Така се развика тоя баби*кер, че сигурно я чуха чак в Норвегия! Никога не съм предполагал, че човек с моето тегло може да бяга толкова бързо
42
3
 
7
 
! Отговори
Педя човек преди 2 години
Моят ментор казваше - никога не прави грешката да ощастливяваш момиче, чиито години са повече от дължината на показалката ти в сантиметри! Следвайки мъдрия му завет, станах " на децата мил другар
41
0
 
20
 
! Отговори
Данчо Полицая преди 2 години
Проф. Аргирова е най - красивата жена във Вселената, а интелигентността и е в пълен унисон с неописуемата и красота! Обичам Ви, професорке народна!
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв професор,абсолютна махленски баба,на която даже и приказки убедително не може да разказва.А информацията и била от интернет.Някой научен форум,или нещо по авторитетно не можа ли да каже...бабе,бабее
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бабо зелената тоалетна хартия трябва да се премахне.
38
2
 
23
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Не е оптимизъм. Песимизъм е да знаеш, че освен съд и затвор, можеш да попаднеш на тълпа от благодарни бустерирани.
37
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До момента положителните проби за омикрон са едва 40% , останалите са Делта. Не виждам откъде идва този оптимизъм на бабето. Или просто са отписали още 20 000 българи?
36
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нима вярвате на съветника на премиера? Аз пък се питам, какво точно се случва с българската ваксина, за която някои радетели за свобода получиха доста пари и твърдяха, че е почти готова!
35
0
 
21
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До Костадин Костадинов 9 Е,не всички!Аз съм,например,пълна въздържателка,алкохол не близвам.Не съм самотна.Работя интелектуална работа и съм само КОВИД(!!!) антиваксър.Така че дъската май хлопа на вас,дето ще се бодете доживот,а не на нас,които не искаме да го правим.
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предпочитам Бацилова да ме лъже.
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хартиено бюрократичен хаос в действие. Всичко само на хартия, а те наблюдават и обсъждат взимайки тлъсти заплати.
32
1
 
17
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Ликуй народе това е новата баба Ванга!
31
1
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Боже,боже! Какви фурнаджийски лопати са само и тази дама на почтена възраст,и кумчо Кунчо.Към всяка власт и нейните изисквания ще се натъкмят и нагодят.Първо пяха в унисон с НОЩ,сега пригласят на харвардските недоразумения.А всъщност мерките в голяма степен са едни и същи и тогава и сега.
30
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато се изредят всички неваксинирани 3 милиона и половина в България ,доста време ще мине. Ще повтаря , потретя, докато се стопим до 4 млн, от които 30% ще бъдат с ТЕЛК заради увреждания и дълъг ковид. Кой ще плаща обаче?
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Торла и той да обръща плочата. Кво се скатава. Или някъде алтернира по немски и размахва опашка? Или пък не беше ли Алекс, Златена..***.
28
25
 
6
 
! Отговори
Д-р Иванов Карлуково преди 2 години
Шимпанзе с автомат Калашников - антиваксър с компютър.
27
4
 
1
 
! Отговори
Ето преди 2 години
***, по-***, АнонимеН
26
3
 
18
 
! Отговори
До кикоман преди 2 години
Дано това да ти е последното изевления