Проф. Аргирова: Това е последният, в най-лошия случай, предпоследният вариант на COVID

Сертификатът за антитела остава
20 яну 2022 20:53, Нели Христова
101
Проф. Аргирова: Това е последният, в най-лошия случай, предпоследният вариант на COVID
Снимка: БГНЕС

Много по-строгите мерки и възможния локдаун ще бъдат винаги съобразени с новия национален план. Това заяви пред БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова, съветник на премиера по въпросите на пандемията от Covid-19.

Относно рекордните данни за нови случаи и нас през последните дни, тя обясни, че това са не болни, а новозаразени.

Тези хора са заразени, като именно на базата на тази бройка се отчитат и се постановяват мерките, но не са болни хора, които да напълнят болниците или отделенията.

Трудно е, но така е съобразено в плана, засега мислим, че действа добре, допълни проф. Аргирова.

Пикът на Омикрон предстои - според мен ще настане до 2 седмици, след това ще започне спад, смята вирусологът.

Лично аз мисля, че това е последният, в най-лошия случай, предпоследният вариант, с който се срещаме. Той ще продължава като ендемичен вирус и мисля, че до края на май ще приключим с Омикрон, но за страните с високо ваксинационно покритие. В България може би до нова година това ще стане, допълни тя.

Според проф. Аргирова е изключително рано да се маха зеленият сертификат.

Ако зеленият сертификат остане - от една страна ще стимулира ваксинирането, от друга - може да предпазва хората, които са ваксинирани да не се заразяват допълнително, а също така и тези, които не са, така че това е достатъчно вече.

Сертификатът за антитела остава, подчерта още вирусологът.

Хората, които са заразени след ваксиниране и тези, които не са ваксинирани, силно се различават, обясни тя.

Вирусният товар толкова силно се отличава, в пъти. Тези, които са ваксинирани, са много по-слабо заразни отколкото тези, които не са, това е научен факт.

В пъти е по-ниска смъртността в страните с високо ваксинационно покритие.

Да, има хора които се заразяват след първа, втора доза или бустер, но заболяването протича много леко и по-бързо преминава. И много по-кратко време ваксинираните излъчват вирус, отколкото тези, които не са и на това лежи и намаляването на карантината, допълни проф. Аргирова.

Обикновено третата доза ваксина се апликира 3 до 6 месеца след втората, обясни тя.

Повишава се доста нивото на антителата и тъй като Омикрон се различава антигенно от предшестващите варианти, а ваксината е същата, повишеният титър антитела успява да се пребори въпреки това с Омикрон - не 100%, но много повече, отколкото ако я нямаше бустерната доза.

Проф. Аргирова коментира и създадена работна група, в която е поканен да участва доц. Мангъров.

Вчера беше срокът да предам състава на работната група на премиера, това е направено, очакваме да имаме достъп до зала в МС, за да заседаваме, каза проф. Аргирова.

Ние много добре знаем той какво мисли - че изобщо няма значение третата доза и другите дози, той отрича ваксините. Счита, че всички ще се срещнат с вируса и ще добият естествен имунитет, обясни тя.

Проф. Аргирова допълни, че не е парадокс участието на доц. Мангъров, който има коренно различно мнение за ваксинацията и пандемията. Това е личното желание на премиера, който твърдо е на тази позиция, че с всички трябва да се разговаря, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
0
 
! Отговори
…. преди 2 години
Изключително много неграмотни хора Да, бустерите и четвърти ваксинации ( каквито поставяха в Израел ) не са добър вариант, вече доста учени излязоха с това твърдение, но в държави, които имат 90% ваксинационни покритие и интензивните им отделения са почти празни. Ние показахме как ще си минеме през пандемията - на принципа който изкара, изкара, това е. И коментиращите цирка Ковид да го кажат на хората, които загубиха близки от тази болест. Аз познавам жена, която загуби сина си ..
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вестник "Демокрация" от 23 февруари 1996 г. възпява тази забележителна жена. Четете! Има го и на сайта на Афера бг.
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 69 аз преболедуване двукратно. Кое ще ми спаси на мен ваксината?
82
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Радка и д-р Симчиев с нагласените графики или на Монтание, англичани и израелците, които казаха, че ваксините свалят имунитета и са безсмислени.
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Хората ГЛАСУВАХА за партия "Продължаваме Промяната" за да МАХНАТ всякакви МАСКИ И Сертификати за българи" ............. ха ха...ха ха ха... всъщност, ако някой е гласувал за ПП с идеята, че те ще махнат всякакви маски и сертификати, е по-скоро за съжаление, отколкото за присмех.
80
0
 
2
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Тази е много страшна жена...
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Йода
78
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано те хване да видиш Колко е прекрасно Радке
77
3
 
18
 
! Отговори
Питане... преди 2 години
Радке, моля да се позовеш на СЗО за зеления сертификат и бустерите! Не може да се позовавате на здравната организация, когато ви отърва, . Защо не кажете в колко страни дават на задна с налаганите тук (дивотии) мерки? Нито сертификата решава проблема с К19, нито ентата по ред ваксина, а това кой колко заразява едва ли си вярваш на опорната Жалко за титлата ти и експертността ти! Губите доверието на хората в медицината за единия келепир.
76
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-гнусното е че им плащат да говорят такива лъжи.
75
2
 
17
 
! Отговори
Б. Джо преди 2 години
Сертификатите и ваксините се провалиха. Отменям ги на острова.
74
1
 
20
 
! Отговори
СВОЙ преди 2 години
Тези които били ваксинирани били слабо заразни,дали?Я давидим колко са случаите във ваксинирана Европа?Май нещо не се вързва?И за по лекото преболедуване също е под съмнение.
73
1
 
15
 
! Отговори
СЗО преди 2 години
Световната здравна организация (СЗО) препоръча на световната общност да премахне или облекчи международните ограничения за пътуване. Организацията подчертава неефективността на подобни мерки. Експертите заявиха необходимостта от "отмяна или облекчаване на зеления сертификат", тъй като той не носи ползи.
72
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителството на Обединеното кралство призна, че ваксините са увредили естествената имунна система на тези, които са били двойно ваксинирани.Ето го и седмичния доклад, нека утре Радка го коментира в студията, най вече стр.23 https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1027511/Vaccine-surveillance-report-week-42.pdf
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сирил Коен, съветник на израелското правителство по въпросите на ваксинацията и ръководител на катедрата по имунология в университета Бар Илан заяви, че зелените пропуски са станали неуместни по време на последната вълна и че очаква скоро те да бъдат отменени. Когато става въпрос за Омикрон, не виждаме на практика никаква разлика между ваксинираните и неваксинираните
70
1
 
23
 
! Отговори
Трибунал преди 2 години
Израел с три и четери бустера има по 65000 заразени на ден. Как ще анализираш това бабо Радке?Чака ви международен трибунал!
69
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ти коя беше...на теб ли да вярвам или на Люк Монтание?! Радке ***, вземи го научи тоз английски и започни да четеш докладите на експертите в Англия и Израел. Спуснаха завесите на цирк Ковид. Бустерите сриват имунитета на ваксинираните и не им помагат срещу Омикрон, затова се отказват от зелените сертификати. След Омикрон минаваме на ендемия, а ти ако искаш си инжектирай ежедневно с графеновия оксид.
68
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая дъртофелница щом е професорка значи е понаписала някоя друга книга. Ама да беше ги прочела поне. Не Мангъров само ами и един японски професор каза, че няма нужда от ваксини и всичко ще се случи по естествен път.И да я питам защо има ваксинирани в ковид отделенията , Защо не се лекуват в къщи ами товарят опосканата здравна система. Нали са защитени и карат леко.? И в никакъв официален документ по целия свят не е написано задължително ваксиниране..Просто се пробутва на масите от разни ***.
67
8
 
2
 
! Отговори
До 69 преди 2 години
Аз от 12 години не съм бил с вирусна инфекция! Не го заслужавам хаха. Ти явно си болнав и стар, разбирам те!
66
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба Радка е велика! По-велика от Люк Монтание!