Статистиката: Какви са сигналите за увреждане след ваксина срещу COVID-19?

В Германия са подадени над 1200 молби за обезщетения заради вреди
20 яну 2022 07:10, Петя Славова
280
Статистиката: Какви са сигналите за увреждане след ваксина срещу COVID-19?
Снимка: БГНЕС

От началото на пандемията в Германия са подадени над 1200 молби за обезщетения заради вреди, евентуално свързани с ваксинацията срещу COVID-19. По данни на "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" до момента решение е взето само по 54 от тях.

Още по темата

От тях са потвърдени 18, а 30 са отхвърлени, 3 са предадени на друга инстанция, от чиято компетентност зависи решаването на случая, а един от случаите е приключен по други причини. За останалите два случая няма налична информация, предава "Дойче Веле". Не са известни и подробности за тежестта на уврежданията или размера на обезщетенията.

Абсолютният брой не дава пълноценна информация за риска от ваксините

Щети от ваксинация, според германския Закон за защита от инфекции, представляват „здравни и икономически последици от увреждания, които са настъпили в резултат на необичайно силни реакции от ваксините, надхвърлящи обичайните“. Към тях не спадат общоизвестните странични ефекти като главоболие, втрисане или висока температура.

Общият брой подобни молби за обезщетения не дава пълноценна информация за риска от ваксините. Той може да бъде изчислен само като съотношение към общия брой ваксинации. В Германия са поставени над 155 милиона дози от ваксините срещу коронавирус. Това значи, че на всеки 125 000 имунизации е подавано по едно заявление за обезщетение от неблагоприятни странични ефекти.

Оценката на риска трябва да се прави в съотношение с ползата от ваксините. Данните до момента сочат, че малцинството германци, които не са ваксинирани, съставляват мнозинството от пациентите в интензивните отделения. „Според досегашните данни, сериозните странични ефекти са много редки и не променят положителното съотношение между ползата и риска от ваксините“, се казва в последния доклад на института „Пол Ерлих“, който отговаря за безопасността на ваксините в Германия.  

Антиваксъри използват данните за насаждане на страх

Но всичко това бива напълно игнорирано, когато някои използват броя на страничните ефекти като средство за насаждане на страх. Подобно развитие наблюдавахме в Австрия миналата седмица. По данни на обществената медия ORF до края на 2021 година в Австрия 370 души са подали заявление за обезщетение след страничен ефект от ваксинация.

Сред изброените случаи има както безобидни реакции, така и по-сериозни медицински заболявания като миокардити и тромбози. Практиката показва, че около 10 до 15 процента от заявленията получават положителен отговор, заяви преди ORF инфекционистът Хервих Коларич.

Трябва да се има предвид, че при подадеди 350 заявления се пада по едно оплакване на всеки 50 000 ваксинации, подчерта експертът. Във всеки един от случаите трябва да се изискват медицински експертизи, за да се провери каква е вероятността уврежданията на здравето да са наистина от ваксината.

Но в социалните мрежи скептиците към ваксините използват абсолютния брой на тези заявления, за да предизвикат страх от странични реакции. С подвеждаща информация за предполагаеми смъртни случаи от ваксинация също се прави опит тя да бъде представена като опасна. Необходимо е обаче първо да се докаже причинно-следствената връзка между ваксината и уврежданията.

Съмнителни случаи се докладват като проверени

Случаи на некоректно използване на данните има в цял свят. В САЩ уебсайтът WorldNetDaily's съобщава броя на все още непроверените предполагаеми случаи на вреди, причинени от ваксинацията, и твърди, че всички те са потвърдени. Проверката на фактите класифицира това като невярно. Всички докладвани съмнителни случаи на въпросния сайт са изброени в базата данни - независимо дали са правдоподобни. Освен това противниците на ваксинацията призовават в различни платформи и канали да се съобщава за предполагаеми странични ефекти.

„Може да съм ваксиниран, а после да бъда блъснат от кола“, но това не означава, че смъртта е в резултат на ваксинирането, дава пример Даниел Салмън, директор на Института за безопасност на ваксините към университета „Джонс Хопкинс“.

Всеки докладван случай трябва да бъде проверен конкретно, за да се направи сериозна оценка на рисковете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички щамове на вируса - кои са тези всички щамове? Досега има само един щам с варианти. Появи ли се нов щам, това си е друга пандемия. Имунитет след преболедуване на Ковид-19, май само ни се иска да го има, а се оказва, че не е баш така. За негативните последици след преболедуване като стерилитет и други, отново се мълчи.
198
9
 
5
 
! Отговори
111 преди 2 години
До Анонимен"Heвaкcиниpaнитe, от друга страна, ще придoбият тpaeн, ако не и пocтoянен имyнитeт към всички щaмoвe на пpeдпoлaгaeмия виpyc", освен ако не умрат, което е около 40 пъти по-вероятно, ако се разболеят. Всеки сам си прецЕня
197
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Краси Не, не разбират. То трябва да имаш в лавата и малко акъл освен спринцовки.
196
2
 
8
 
! Отговори
Краси преди 2 години
ВИЕ не разбирате ли,че винаги е имало вирусни пандемии-по 10-15 години,докато се изчезнат-запознайте се с историята на медицината,как така нашето половинвековно поколение да не го сполети никакъв вирус,при тази глобална маса хора,които търчат из планетата и из африканските джунгли.Баба ми е боледувала от тиф,като дете и едва е оцеляла,била отписана но имала късмет да остави поколение селд себе...Така че,поспрете малко и се замислете,поне не говорете глупости-ваксинирайте се ако искате....-
195
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В своя 42-и Дoклaд за нaблюдeниe на вaкcинитe cрещу СОVID, Mиниcтepcтвoто на здpaвeoпaзвaнето на Oбeдинeнoто кpaлcтво обявява на страница 23, че Нивaта на N aнтитeла изглeждa са по-ниcки при хoра, които се зapaзявaт след двe дoзи вaкcинaция. По-нататък се казва, че този cпад в aнтитeлaта е по cъщecтвo пocтoянен. В дългoсрoчен плaн вaкcиниpaнитe са много по-пoдaтливи на вcякaкви мyтaции в шипoвия пpoтeин, дори ако вече са били зapaзeни и излeкyвaни вeднъж или повече. Heвaкcиниpaнитe, от друга страна, ще придoбият тpaeн, ако не и пocтoянен имyнитeт към всички щaмoвe на пpeдпoлaгaeмия виpyc,
194
2
 
1
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Нео --- Стават и много неприятни случаи. На мой колега му се удължи грехомера, а една колежка след имунизацията, заяви, че *** не й трябват. Действително Астра Зенека подвежда към сексуални изстъпления, но не води до изпедерастяване или олезбостяване. Затова я наричат "стрейт ваксина". Има данни, че лекува сексуални отклонения.
193
0
 
2
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Анонимен 207 --- Новият вариант е хванал, но НЯМА да умре - гарантирано !!!
192
0
 
11
 
! Отговори
Нео преди 2 години
Първо окапват ушите, но това вече няма значение, защото се придобиват телепатични способности. Пък и 5G си ловиш навсякъде, в мрежата си, знаеш всичко и си част от нея.
191
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждам, че днес.бг пази БЛС, които пък от своя страна се опитват да смачкат свободата на словото в България. Изтриват упорито телефоните и емейла на БЛС ако искате да протестирате решението им да дадат на етичната комисия Доц. Мангъров. Просто отидете на страницата на БЛС. Нашата съдба е в ръцете ни. Пазете се и Бог да е с нас. Засега България успява да се опази.
190
1
 
13
 
! Отговори
Емейла на БЛС преди 2 години
Искат да сплашат Доц Мангъров. Емейла на БЛС е blsus blsbg На празното място е знак за електорнна поща.
189
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моя приятелка с бустерна доза в Лондон - в момента с Ковид.
188
1
 
11
 
! Отговори
ПРОТЕСТИРАЙТЕ! преди 2 години
Българи, в пост ЛЪЖИ? по-долу е даден пътя до данните на ООН за страничните ефекти от ваксините срещу Ковид. Вижте ги с очите си. Ако смятате, че БЛС се опитва да сплаши български епидемиолог, който говори на база на практиката си, на база на науката и на база на обективните доказателства, протестирайте пред БЛС.
187
0
 
4
 
! Отговори
освен преди 2 години
слабоумие, инфаркт и удар , се наблюдава и раздвоение на личноста , халюцинации и маниакално депресивни мисли че си Наполеон и всъщност вече си умрел
186
4
 
11
 
! Отговори
ЛЪЖИ? преди 2 години
До кога ще бъдем директно лъгани от властта? Хора, отидете сами да видите цифрите. Vigiaccess.org Това е базата за данни на ООН. Придвижете се в дъното на страницата и кликнете върху квадратчето срещу I confirm that --- Ще се отвори нов прозорец. Сложете ключови думи covid-19 vaccine. Отворете всички полета. В поле Geographical distribution ще видите картината на унищожението на бялата раса. Повече от 3 мил човека осакатени. 48 % от тях са в Европа. 38% в Америка. Другите континенти са ОК.
185
6
 
8
 
! Отговори
До 199 преди 2 години
По твоята логика евреите и англичаните трябва първи да стигнат до Дядо Господ, като едни от най-ваксинираните нации. А ти не злорадствай много-много да не започнеш след 6 месеца да чувстваш страничните последствия от опустошения ти от ковид организъм. Или някоя бактериална инфекция да те спипа. Та по-кротко с разсъжденията, а?
184
1
 
26
 
! Отговори
Точка преди 2 години
Оня ден съда в САЩ се произнесе срещу задължителното ваксиниране .А Австрия са си родно място на национал-фашизма и бездарни художници от едно време.
183
4
 
26
 
! Отговори
Juls преди 2 години
Скоро филма с паландемията ще приключи. Онези които поръчваха музиката ще си останат в сянка, а слугите им ще бъдат дадени курбан, хората ще искат справедливост когато се разкрие цялата схема и ще я получат, затова са бушоните. Това няма да подмине и проституиращите журналисти!! Само ако знаеха, цената която ще платят никога нямаше да се включат в прпагандната машина, горко им донякъде ги съжалявам за това което ги очаква.
182
2
 
5
 
! Отговори
До 199 преди 2 години
Гледай да не стане обратното.
181
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните ще умрат след една две години максимум и светът ще се отърве от ваксарите, измислени вируси и пандемми
180
6
 
11
 
! Отговори
Istinata преди 2 години
То вГермания само по телевизията умряха толкова след трона ваксинация, иначе няма странични реакции, как ще има. Ми нали Морос купи ДВ, какво ще се чудим.