Статистиката: Какви са сигналите за увреждане след ваксина срещу COVID-19?

В Германия са подадени над 1200 молби за обезщетения заради вреди
20 яну 2022 07:10, Петя Славова
280
Статистиката: Какви са сигналите за увреждане след ваксина срещу COVID-19?
Снимка: БГНЕС

От началото на пандемията в Германия са подадени над 1200 молби за обезщетения заради вреди, евентуално свързани с ваксинацията срещу COVID-19. По данни на "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" до момента решение е взето само по 54 от тях.

Още по темата

От тях са потвърдени 18, а 30 са отхвърлени, 3 са предадени на друга инстанция, от чиято компетентност зависи решаването на случая, а един от случаите е приключен по други причини. За останалите два случая няма налична информация, предава "Дойче Веле". Не са известни и подробности за тежестта на уврежданията или размера на обезщетенията.

Абсолютният брой не дава пълноценна информация за риска от ваксините

Щети от ваксинация, според германския Закон за защита от инфекции, представляват „здравни и икономически последици от увреждания, които са настъпили в резултат на необичайно силни реакции от ваксините, надхвърлящи обичайните“. Към тях не спадат общоизвестните странични ефекти като главоболие, втрисане или висока температура.

Общият брой подобни молби за обезщетения не дава пълноценна информация за риска от ваксините. Той може да бъде изчислен само като съотношение към общия брой ваксинации. В Германия са поставени над 155 милиона дози от ваксините срещу коронавирус. Това значи, че на всеки 125 000 имунизации е подавано по едно заявление за обезщетение от неблагоприятни странични ефекти.

Оценката на риска трябва да се прави в съотношение с ползата от ваксините. Данните до момента сочат, че малцинството германци, които не са ваксинирани, съставляват мнозинството от пациентите в интензивните отделения. „Според досегашните данни, сериозните странични ефекти са много редки и не променят положителното съотношение между ползата и риска от ваксините“, се казва в последния доклад на института „Пол Ерлих“, който отговаря за безопасността на ваксините в Германия.  

Антиваксъри използват данните за насаждане на страх

Но всичко това бива напълно игнорирано, когато някои използват броя на страничните ефекти като средство за насаждане на страх. Подобно развитие наблюдавахме в Австрия миналата седмица. По данни на обществената медия ORF до края на 2021 година в Австрия 370 души са подали заявление за обезщетение след страничен ефект от ваксинация.

Сред изброените случаи има както безобидни реакции, така и по-сериозни медицински заболявания като миокардити и тромбози. Практиката показва, че около 10 до 15 процента от заявленията получават положителен отговор, заяви преди ORF инфекционистът Хервих Коларич.

Трябва да се има предвид, че при подадеди 350 заявления се пада по едно оплакване на всеки 50 000 ваксинации, подчерта експертът. Във всеки един от случаите трябва да се изискват медицински експертизи, за да се провери каква е вероятността уврежданията на здравето да са наистина от ваксината.

Но в социалните мрежи скептиците към ваксините използват абсолютния брой на тези заявления, за да предизвикат страх от странични реакции. С подвеждаща информация за предполагаеми смъртни случаи от ваксинация също се прави опит тя да бъде представена като опасна. Необходимо е обаче първо да се докаже причинно-следствената връзка между ваксината и уврежданията.

Съмнителни случаи се докладват като проверени

Случаи на некоректно използване на данните има в цял свят. В САЩ уебсайтът WorldNetDaily's съобщава броя на все още непроверените предполагаеми случаи на вреди, причинени от ваксинацията, и твърди, че всички те са потвърдени. Проверката на фактите класифицира това като невярно. Всички докладвани съмнителни случаи на въпросния сайт са изброени в базата данни - независимо дали са правдоподобни. Освен това противниците на ваксинацията призовават в различни платформи и канали да се съобщава за предполагаеми странични ефекти.

„Може да съм ваксиниран, а после да бъда блъснат от кола“, но това не означава, че смъртта е в резултат на ваксинирането, дава пример Даниел Салмън, директор на Института за безопасност на ваксините към университета „Джонс Хопкинс“.

Всеки докладван случай трябва да бъде проверен конкретно, за да се направи сериозна оценка на рисковете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 168/170 "А около мен ... двама от тях умряха от ковид." Докато нямаше ваксини антиваксърите поватраяха, как не познават нито един, който да се е разразил с Ковид или да боледува. Когато се появиха васкините, "изведнъж" не само, че вече те (антиваксърите) "се разболяват и нищо им няма", но и имат ПОНЕ по "двама, които умряха от ковид". Бройката варира според това колко силен аргумент иска да "предложи" антиваксъра.
158
5
 
17
 
! Отговори
До 171 преди 2 години
Я се заври в дупката си, плъх! По пет пъти на сезон сте болни, слагате ваксини и пак сте болни! Живеете, храните се и приличате на прасета и после друг ви е виновен. И 20 ваксини да сложиш все тая!
157
14
 
10
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
<<< - "Данните до момента сочат, че малцинството германци, които не са ваксинирани, съставляват мнозинството от пациентите в интензивните отделения." - >>> Истината е събрана в едно изречение.
156
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 169 Нищо не си разбрал значи.
155
5
 
17
 
! Отговори
До 168 преди 2 години
А около мен всички ваксиниранани са болни от ковид, двама от тях умряха от ковид. Интересно аз защо не се разболявам, сигурно съм свръхчовек?!
154
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От тази публикация единственото, което разбрах, че данните за странични ефекти се прикриват. Друго не разбрах, а вие?
153
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Около мен всички са ваксинирани от 1 година. В САЩ имам сума приятели и роднини (не тираджии и бачкатори, а сериозни хора), в Германия- също (ваксинирани по-скоро). Няма някой, който да се е оплакал от ваксина нито от приятели, нито от роднини. Предимно чувам оплаквания как на един прЕател на стринка му на вуйна й син починал от тромб. Иначе казано- бачкаторски драми на хора без работа и без акъл. Иначе, да, при АЗ има случаи 1 на 1 милион (по-редки от на всяка ваксина на света) на тромбози.
152
4
 
2
 
! Отговори
До Нищо ново преди 2 години
Значи казваш, че "детето е прието с Ковид след ваксината"?!? Дано някога научим истината каква е. Но дълбоко се съмнявам. Аз не разпространявам "фалшиви новини", а споделям информация. Ако смяташ, че новината е фалшива, обърни се към редакцията на изданието - имат тел. и мейл за връзка.
151
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Конспиратор: Ако утре успееш да убедиш (по-точно тебе да те убедят), че водата е вредна, вдругиден ще се появят продукти на които пише DHMO Free. Специално за продажба на такива като тебе. Особено козметиката в момента сами се чудят какво "free" вече да пуснат, че да направят нов продукт. Тоест, няма да се учудя, ако се окаже, че именно те създават такива конспирации. Пазарната икономика работи така.
150
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че не е твой роднина иначе и ти би се замислил какво слагаш в кръвоносната си система, кой го контролира и кой би поел отговорност.. Аз казах 2 истини - имам дете с увреда след ваксина и познат чиято майка почина. Ако ти не си изтеглил късата клечка не рекламирай ваксините без аргументи, а остави всеки сам да си решава. Много малко от случаите се рапортуват, а още по-малко се разследват. Но на лъжата краката са къси и съдбата си знае работата, така да знаеш.
149
3
 
4
 
! Отговори
ввв преди 2 години
неправилно се смята, броя дози/оплаквания трябва да е разделено на две, един човек едва ли пуска 2 молби за всяка една доза. С други думи на него са му боцнали 2 или 3 дози, а е пуснал една жалба.Още по просто - ваксинирани са 1 милион души, 500 се счупиха, а не от 2 милиона дози има 500 молби.
148
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 167 "Ваксърът вижда всичко в черно и бяло. За него има само ваксъри и антиваксъри. Той няма достатъчно мозък да мисли по-сложно." Току що определеи една група като "ваксъри". Сега си помисли пак какво си написал.
147
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много интересно. Ако имаш антитела срещу HIV, ти си опасен и болен. Но ако имаш антитела срещу Ковид, то ти безопасен и здрав. И на това му викат "наука".
146
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксърът вижда всичко в черно и бяло. За него има само ваксъри и антиваксъри. Той няма достатъчно мозък да мисли по-сложно.
145
6
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До До Нищо ново "Ако пише "доказана връзка" ще ги спукат от дела за милиони." Това не те извинява, че разпространяваш фейк нюз, приятелю. Най-многото, което можеш да направиш, ако наистина имаше морал, е да цитираш ТОЧНО какъв е случая - че е докладвано подозрение за връзка между ваксинацията и смъртта на детето. Също така ако имаше морал щеше да посочиш, че детето е ПРИЕТО С КОВИД. Това са немаловажни подробности, но ти ги спестяваш - защо, е ясно на всеки.
144
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кел файда да подават молби за обезщетения заради вреди, като собственоръчно са се подписали, че освобождават всички свързани с ваксините от отговорност. Барабар със сестрата, която им набуцала ваксината. Те, фармацевтичните компании забогатяха нечовешки, поради човешката глупост и уплах от настинка, та кой ще ги осъди някога? Най-голямата полза за ищците, ще е съвсем да оголеят и обосеят.
143
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-лесно е да напишат причина за смърт на дете Ковид, отколкото поставена ваксина. Ако лекар напише второто, това си е равно на самоубийство в преносен или дори пряк смисъл.
142
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нищо ново С други думи, твоите мотиви нямат нищо общо с Ковид, а си станал по принцип проводник на фалшиви новини, извинявайки се с лични проблеми? Всеки рапортуван случай според теб е "доказан", незвисимо, че в "източника" ти не пише такова нещо? Съжалявам за проблемите ти, но ако си искрен за личната ти неволя, не мислиш ли, че правиш лоша услуга на себе си и обществото по този начин? Точно както ти искаш да знаеш истината за твоя случай, така и останалите искат да четат истината а не фейк
141
3
 
8
 
! Отговори
До Нищо ново преди 2 години
Ако пише "доказана връзка" ще ги спукат от дела за милиони. Видяхме добре как олекна Джокович. Лично аз знам със сигурност за 1 случай на смърт след ваксинация - почина майката на най-добрия ми приятел от детинство. Ама телевизията показва само едната страна на монетата, щото не е полит-коректно (няма реклами, бюджети, почват дела и т.н.);
140
4
 
10
 
! Отговори
Конспиратор преди 2 години
Вреда от антиваксърството може да има, когато има и вреда от антинаркоманството. Мисленето не ти е силна страна.