Ангел Кунчев: Ситуацията с COVID-19 ще се нормализира след края на февруари

Реалната заболеваемост е около 40 000 заразени на ден, смята той
22 яну 2022 22:15, Анисия Иванова
137
Ангел Кунчев: Ситуацията с COVID-19 ще се нормализира след края на февруари
Снимка: БГНЕС

След края на февруари ситуацията с COVID-19 ще се нормализира, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „При толкова заразни вируси нещата се развиват бързо. Така е и при някои от особено заразите щамове на грипа, с които сме се сблъсквали. В рамките на януари и февруари каквото се случи – ще се случи и ще започнем сравнително бързо нормализиране още в края на февруари”, посочи той.

„Очевидно е, че в момента катерим тази вълна, това не е особена изненада. Това, което започна във Великобритания и се пренесе в Западна Европа, дойде и при нас. Изненадата по-скоро е, че не се учим особено от грешките си и продължаваме да правим неща, които сме повтаряли и които очевидно пречат на ефективната борба”, каза главният държавен здравен инспектор пред Нова тв..

По думите му на база на досегашния ни опит никой не може на 100% да твърди, че няма да има нов щам на вируса след Омикрон. „Какво пречи да се получи такава промяна в антигенния състав, че да се срещнем с чисто нов щам, срещу който нито ваксините ще работят, нито бързите тестове ще го разпознават”, коментира Кунчев.

Но допълни: „Коронавирусът в рамките на две години използва целия си капацитет да ни занимава със себе си. Време е по нормалния еволюционен път той да свикне с нас и да стане не толкова патогенен, да се превърне в една обикновена респираторна инфекция, с каквито се срещаме през зимния сезон много и когато го караш горе долу 3-4 дни на крак, това няма да прави впечатление на никого и няма да налага строги мерки. За мен ключовата дума е ваксинация”.

Още по темата

Кунчев коментира и прогнозите на математиците за по 40-70 000 заразени на ден. „Вероятно малко са предозирани. Според мен и в момента заболеваемостта е достатъчно висока. Имаме активен епидемичен процес в големи градове – София, Благоевград, Бургас, Пловдив. Кой знае какви по-различни цифри от тези, които сега виждаме, няма да видим”, каза той.

И посочи, че според математиците реалната заболеваемост е около 2 и половина до три - три и половина пъти от тази, която официално се регистрира. „Така че ние и сега ги имаме тези 30-40 000 заразени на ден”, отбеляза доц. Ангел Кунчев.

Запитан дали може да се каже, че в ден с 11 000 заразени, реалният им брой е около 30 000, той отговори: „Да, вероятно е някъде там реалната бройка. Сравнявайки и в момента в Западна Европа заболеваемостта е около и над 2000 на 100 000. При нас в момента в най-засегнатите градове се движи от около 1200 до 14000 на 100 000. Няма изненада, Омикрон протича така – ще засегне много хора, няма да ги засегне много тежко, дай Боже, защото и в това не сме напълно сигурни. Засега при нас поне се потвърждава това, че е по-лек, защото дори на фона на тези много случаи заетостта на интензивните легла е на приемливо ниво, което няма да затрудни здравната система”.

Той коментира и новия план на държавата за справяне с пандемията и това дали незаетите интензивни легла трябва действително да са водещ фактор при овладяването на ситуацията.

„Нямаше да съм съгласен, ако това беше единственият фактор. Тежестта обаче е разпределена така, че да имат еднакво значение и заетостта на леглата и то не само интензивните, но и заболеваемостта. Това дава доста ясна представа. Следя и заболеваемостта по области и като виждам на базата на този многофакторен критерии – нещата почти съвпадат”, посочи Кунчев.

И обясни, че желанието да се даде ударение на тежките форми се дължи до голяма степен на характеристиката на Омикрон. „И на това, че очакваното по-леко протичане ще доведе до много бройки, но ако то не води до чак такава голяма нужда от хоспитализация и смъртност, няма да е такъв проблем за здравната система”, каза той.

„Още преди месец казах, че тази вълна няма да удари толкова лошо здравната система, колкото икономиката. Обикновено говорим за училища, но представете си едно огромно производство, в което отсъстват до 35% , то на практика се срива. Това по-скоро е проблемът. Иначе с тези темпове ще се справим”, категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

„Когато Омикрон е толкова заразен, когато успява 30-40% да заобикаля част от нашия имунитет, независимо дали след прекарване или имунизация, единствено бустерната доза дава достатъчна гаранция че 3-4 месеца си предпазен, ние не можем да предотвратим епидемията. Единственото, което се стремим да направим, е да я избутаме във времето, така че да имаме готовност да реагираме – да имаме легла, лекарства, кислород, ваксини, както и леко да притъпим високия връх и той да бъде приемлив”, заяви още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Антиваксър "Още да обяснявам ли?" Обясни защо 95% от починалите от Ковид са неваксинирани.
79
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 104/105 Антиваксърите са толкова безпомощни, че единственото, което им хрумва, когато не могат да се измъкнат от безпътицата, в която са изпаднали, е да правят проекции. Имам лоши новини за теб ....
78
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Антиваксър Защото целта на това да се ваксинираме е да не ни стане нещо от Ковид. Дреме ми дали съм позитивен, ако нищо не ми става. Анитваксърчетата сте ПАНИКЬОСАНИ от резултатите от решенията ви - личи си по това, че НЕ СМЕЕТЕ да заговорите за смъртност. Иначе мелите нонстоп за великия "естествен имунитет". Що така?
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че какво общо има ковида за ненормалната ситуация. Нея я създават фашистите и техните натегачи. Ковида си е болест, като болест, от сравнително безобидните.
76
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Антиваксър Явно не успяваш да схванеш от първия път - защото Омикрон е по-заразен. Разбира се, неваксинираните продължават МАСОВО да доминират И позитивните, но по същество поо-важното е че продължаваш да танцуваш около пробема със смъртността. От антиваксърите разбираме, че позитивните, а не тежкоболните и починалите, са проблем. Представи си докъде сте се докарали.
75
3
 
11
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Кунчев , не се измъквай по терлици , ние няма да те забравим .Ще ти се отблагодарим подобава .
74
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Антиваксър Защото Омикрон е по-заразен вариант. Елементарно е.
73
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Антиваксър Не знам, а и не ме интересува. Дали ти лично ще се "радваш" на естествения си имунитет няма абсолютно никакво значение за смъртността сред себеподобните ти - тя е ясна и ХИЧ не говори добре за експериментите с риска с разболяването без ваксинация. Казах ти вече -цялата ви реторика внимателно избягва факта, че жертвите МАСОВО са неваксинирани. Я накарай някой от 60те хиляди починали да ми се "похвали" с "естествения си имунитет". Можеш ли?
72
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Антиваксър Ти май не внимаваш много какво ти се пише? Написах ти, че докато преболедуваш без да си ваксиниран, може и да не можеш да се порадваш на "имунитета" си. Ваксиниран може и да се заразява по-лесно, но шанса му да се разболее сериозно в сравнение с неваксиниран е много по-малка. Гробищата в България са пълни с такива, които са рискували с естествения имунитет. Цялата ви реторика внимателно избягва очевидния факт - че ЯКО измирате. Все едно такова нещо няма.
71
0
 
16
 
! Отговори
Бгг преди 2 години
Кунчев, що си противоречиш бе ? Каква ваксинация помага , като ваксаните държави също го карат ? Ти между другото сложи ли си бустера или вече те е страх, щото тоя път може и да не могат ти помогнат ? Добре ли ви плащат на народните представи ?
70
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Антиваксър И какво ми дреме ти какво си мислиш и правиш? Тия антиваксъри, които са гушнали чимшира, не могат да ми пишат такива неща тук.
69
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 83 "Хайде кажи защо Джонсън премахна всички мерки" Защото британците са МАСОВО ваксинирани и могат да си позволят да се оставят на вируса да стане ендемичен. Дори и с много новозаразени здравната им система не е претоварена с тежки случаи. Това е ОБРАТНОТО на приказките ви за "естествен имунитет". Има защита, осигурена от ваксинацията.
68
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Антиваксър "ако досега не си разбрал, че няма по-силна защита срещу короната от преболедуването без да си се ваксинирал, значи" Само че когато тръгнеш да "преболедуваш" не е сигурно, че ще доживееш да се порадваш на силния си имунитет, както показва статистиката за смъртността сред заболелите - неваксинираните представляват над 95% от всички смъртни случаи. А нещо напоследък хората боледуват и втори и трети път, та нещо илюзията за великия "естествен имунитет" полека лека си отива.
67
0
 
8
 
! Отговори
msm преди 2 години
Избутването във времето на пандемията прави процеса безкраен, г-н Доцент! Новите мутации са функция на времето през което вируса е част от нашето общество! Каква ще бъде следващата мутация? Дали ще е щадящо като Омикрон? Сега е момента да приключим тази игра на котка и мишка.
66
0
 
20
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Този доктор Кунчев е абсолютна ходеща антиреклама на ваксинирането. След като се набоде , влезе в болница и изчезна от полезрението за 2-3 месеца. Толкова леко изкара вируса, че всички разбрахме за престоя му в болница. Крайно време е да пуснете някой друг ваксър ама хората не ви вярват .
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствено бустернатаа доза предпазвала.. За 3-4 месеца.. Уау, тооолкова дълго :) Не си реален Кунчев. Зимния сезон трае поне 5 месеца. Значи казваш, че ще са необходими 2 бустера, за да изкараме зимата. Направо с абокат да ходим, че вливанията да стават директно венозно, за по-сигурно, да сме по-предпазени. Кога ще спреш да бълваш г.л.у.п.о.сти? Не се ли усещаш, че си смешен вече? Колко по-важни да са парите от достойнството? Тях на онзи свят не може да отнесеш, но второто остава след теб
64
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 77 "Мангъра ли ги уби бе, ***?" Убихте ги вие заедно с Мангъра. Мангъра даде тона да не спазвате мерки, да пренебрегвате мерките, да не се васкинирате, да внушавате на по-малко способните да се информират, че това е "само грипче". Вие НЯМАХТЕ строги мерки, и дори когато се опитваха да ви ги наложат нарочно ги саботирахте и не спазвахте нищо. Ако не си го осъзнал още - с това нещо стаден имунитет НЯМА. Ако имаше при 70% преболедували и ваксинирани щеше да почне да утихва.
63
1
 
13
 
! Отговори
С ковида преди 2 години
каквото беше - беше пред 2020!След това, по причини материални и политически, на управниците им се услади играта. Започнаха да се хващат и да раздухват истерии около всяка сезонна гадинка, каквито винаги е имало.Вместо старото ронятие "летен грип", взеха да се упражняват на гръцката азбука, на вълни и талази.Много кинти, много експерименти от всякасъв характер.Вземете вестник от преди 2-3 години и прочетете за грипа, ваканциите и др. мерки през януари и февруари.Няма истерия, няма "ваксепидемия"
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчо, какво стана с грипа миналата и тази година. Къде е? Или не е изгодно да ни ръсите с него?
61
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 72 "Това бяха и думите на Мангъра още преди година и половина, ама вие му се смеехте. В крайна сметка разбрахте, че той е правия, а вие сте едни скaпаняци дето грам не разбирате от вируси." След 60 хиляди жертви (и още не е приключило) успешно "доказахте" една теория свързана с Мангъра - че методите ви са като на Менгеле. Масовото убийство на хора не е нещо, с което да се хвалиш. Трябва да се замислиш, защо морала ти го позволява да одобряваш такова развитие.