Ангел Кунчев: Ситуацията с COVID-19 ще се нормализира след края на февруари

Реалната заболеваемост е около 40 000 заразени на ден, смята той
22 яну 2022 22:15, Анисия Иванова
137
Ангел Кунчев: Ситуацията с COVID-19 ще се нормализира след края на февруари
Снимка: БГНЕС

След края на февруари ситуацията с COVID-19 ще се нормализира, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „При толкова заразни вируси нещата се развиват бързо. Така е и при някои от особено заразите щамове на грипа, с които сме се сблъсквали. В рамките на януари и февруари каквото се случи – ще се случи и ще започнем сравнително бързо нормализиране още в края на февруари”, посочи той.

„Очевидно е, че в момента катерим тази вълна, това не е особена изненада. Това, което започна във Великобритания и се пренесе в Западна Европа, дойде и при нас. Изненадата по-скоро е, че не се учим особено от грешките си и продължаваме да правим неща, които сме повтаряли и които очевидно пречат на ефективната борба”, каза главният държавен здравен инспектор пред Нова тв..

По думите му на база на досегашния ни опит никой не може на 100% да твърди, че няма да има нов щам на вируса след Омикрон. „Какво пречи да се получи такава промяна в антигенния състав, че да се срещнем с чисто нов щам, срещу който нито ваксините ще работят, нито бързите тестове ще го разпознават”, коментира Кунчев.

Но допълни: „Коронавирусът в рамките на две години използва целия си капацитет да ни занимава със себе си. Време е по нормалния еволюционен път той да свикне с нас и да стане не толкова патогенен, да се превърне в една обикновена респираторна инфекция, с каквито се срещаме през зимния сезон много и когато го караш горе долу 3-4 дни на крак, това няма да прави впечатление на никого и няма да налага строги мерки. За мен ключовата дума е ваксинация”.

Още по темата

Кунчев коментира и прогнозите на математиците за по 40-70 000 заразени на ден. „Вероятно малко са предозирани. Според мен и в момента заболеваемостта е достатъчно висока. Имаме активен епидемичен процес в големи градове – София, Благоевград, Бургас, Пловдив. Кой знае какви по-различни цифри от тези, които сега виждаме, няма да видим”, каза той.

И посочи, че според математиците реалната заболеваемост е около 2 и половина до три - три и половина пъти от тази, която официално се регистрира. „Така че ние и сега ги имаме тези 30-40 000 заразени на ден”, отбеляза доц. Ангел Кунчев.

Запитан дали може да се каже, че в ден с 11 000 заразени, реалният им брой е около 30 000, той отговори: „Да, вероятно е някъде там реалната бройка. Сравнявайки и в момента в Западна Европа заболеваемостта е около и над 2000 на 100 000. При нас в момента в най-засегнатите градове се движи от около 1200 до 14000 на 100 000. Няма изненада, Омикрон протича така – ще засегне много хора, няма да ги засегне много тежко, дай Боже, защото и в това не сме напълно сигурни. Засега при нас поне се потвърждава това, че е по-лек, защото дори на фона на тези много случаи заетостта на интензивните легла е на приемливо ниво, което няма да затрудни здравната система”.

Той коментира и новия план на държавата за справяне с пандемията и това дали незаетите интензивни легла трябва действително да са водещ фактор при овладяването на ситуацията.

„Нямаше да съм съгласен, ако това беше единственият фактор. Тежестта обаче е разпределена така, че да имат еднакво значение и заетостта на леглата и то не само интензивните, но и заболеваемостта. Това дава доста ясна представа. Следя и заболеваемостта по области и като виждам на базата на този многофакторен критерии – нещата почти съвпадат”, посочи Кунчев.

И обясни, че желанието да се даде ударение на тежките форми се дължи до голяма степен на характеристиката на Омикрон. „И на това, че очакваното по-леко протичане ще доведе до много бройки, но ако то не води до чак такава голяма нужда от хоспитализация и смъртност, няма да е такъв проблем за здравната система”, каза той.

„Още преди месец казах, че тази вълна няма да удари толкова лошо здравната система, колкото икономиката. Обикновено говорим за училища, но представете си едно огромно производство, в което отсъстват до 35% , то на практика се срива. Това по-скоро е проблемът. Иначе с тези темпове ще се справим”, категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

„Когато Омикрон е толкова заразен, когато успява 30-40% да заобикаля част от нашия имунитет, независимо дали след прекарване или имунизация, единствено бустерната доза дава достатъчна гаранция че 3-4 месеца си предпазен, ние не можем да предотвратим епидемията. Единственото, което се стремим да направим, е да я избутаме във времето, така че да имаме готовност да реагираме – да имаме легла, лекарства, кислород, ваксини, както и леко да притъпим високия връх и той да бъде приемлив”, заяви още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
2
 
! Отговори
гост преди 2 години
МЕСЕЦ МАЙ , ЮНИ ДА Е ТОПЛО ВРЕМЕТО , НЯМА ДА ИСКАМЕ ДА СВАЛЯМЕ ЗЕЛЕНИТЕ СЕРИФИКАТИ . ЩЕ ИСКАМЕ ВЕЧЕ ДА ПОМЕТЕМ ПРАВИТЕЛСТВОТО . БИЗНЕСМЕНИТЕ НА КИРЧО НЯМА ДА ПОМОГНАТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО , КОЕТО ИЗЛЪГА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА СИ .
99
0
 
6
 
! Отговори
Виц преди 2 години
Две бели мишки си говорят. Едната мишка пита: ти ще се ваксинираш ли за ковид? Другата бяла мишка отговаря: да не съм луда да се ваксинирам, експерименталните опити с живи хора още не са приключили. Като стана въпрос за мишки ето какво е казал Конфуций: "който ходи като мишка котките го изяждат" Колко актуално звучи днес. Опитват се да ни превърнат в лабораторни мишки. Как ще прекараш живота си? Като опитен гризач, който го боцкат на три месеца като мокър плъх? Покажете че не сте мишки а котки.
98
0
 
4
 
! Отговори
Абсурд преди 2 години
Четох как в Нова Зеландия, полицията застрелва един криминален престъпник, който след това бил записан като починал ковид !!!!!!!!!
97
1
 
4
 
! Отговори
Ковид религия преди 2 години
Ковида се превърна в религия, трябва да вярваш в нещо което не съществува. Коведарството не се основава на факти а на вяра, следователно ковид не е медицина а религия. Няма никакви доказателства че тия 30 000 починали за две години са умрели от ковид. Но нас ни заставят да вярваме че те са умрели от ковид без доказателства, това е религия. Изваждат коведарите от списъка на мъртвите едни 30 000 и ги пишат уж умрели от ковид и ето ти ПлаНдемия, и потичат едни милиони към коведарските джобчета.
96
0
 
3
 
! Отговори
Еволюцията преди 2 години
...е да има НОВ ЩАМ НА ВИРУСА. Точно така както Грипният РНК вирус има нови щамове.
95
1
 
3
 
! Отговори
Ковидаро стъкмистики преди 2 години
За последните десет години смъртните случаи на ден са 290 души. Коведарите лъжат че заради умрелите от ковид цифрата нарастнала и сега уж умирали дневно над 400 души. Какви лъжци са коведарите ще се убедите сами от един брояч на живо, в реално време показва броя на починалите за деня. Изпишете България население 2022 CountryMeters.info, проверявайте към 23 и 50 часа, отново починалите са ок. 285 души, тоест умрелите са толкова колкото преди ПлаНдемията. Не вярвайте на коведарски лъжи.
94
1
 
4
 
! Отговори
Иван Петров преди 2 години
Всичко ще се нормализира ,когато заповядат от САЩ или Брюксел.
93
1
 
7
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Кунчев прилича на комарджия който винаги губи .Защото играе срещу компютър !
92
1
 
8
 
! Отговори
Наско преди 2 години
Анонимен ***, започвай да търсиш с DuckDuckGo и да гледаш интервюта с Robert Malone, Peter McCullough, Vladimir Zelenko, Judy Mikovits и много, много други ИСТИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ, вместо да слушаш какво ти говорят политици и медийни "лекари". 2022 година сме. Излагаш се.
91
0
 
18
 
! Отговори
Наско преди 2 години
Да си уплашен до смърт заради медийната пропаганда, платена от тези, които дирижират пландемията, и да се ваксинираш заради този страх - донякъде го разбирам. Човешко е да се страхуваш. Но 2022 година с достъп до всичката информация на света да разчиташ на цензурираните Гугъл и Ютюб, които ти пробутват изопачени "официални данни" и да адвокатстваш за ваксините сякаш "науката" е на твоя страна - ето това вече е ВЪРХОВНА ГЛУПОСТ. Има други търсачки и видео платформи и ИСТИНСКАТА информация е там.
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
споко е ваксита той Гейтс предупреди за края на сегашната пландемия и опсноста от нова.Това ще е вируса марбург.по заразен от ебола!ама тук целта е да паднат като круши сегашните боцнати за да оправдаят вашата самоевтаназия!
89
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Антиваксър 120 "Да ти дам жокер - 107-ми пост!" Я виж какво пише в пост 85. Мързи ме да се връщам още по-назад. Защо така отбягваш темата с 95% починали антиваксъри?
88
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ситуацията ще се нормализира точно на мига, в който се разкарате обратно в мрачната дупка от която изпълзяхте всичките заразопанически клакьори зпиздени !
87
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Антиваксър "Ваксърче мaлоумно, първо аз ти зададох въпрос" Не, не ми зададе "първо ти" въпрос. Панически избягваш да отговориш защо антиваксърите сте 95% от всички жертви на Ковид.
86
2
 
26
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
Трябва над 60% да се ваксат за да получим пари от европа,затова са напъните.Иначе и управляващите знаят ,че не действат.
85
0
 
11
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
Най-голямата измама в историята на човечеството! https://youtu.be/TyvAUHwYMHI
84
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Антиваксър Защо не можеш да отговоиш на въпроса, който ти зададох? Ваксинираните нямат ли придружаващи заболявания?
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Антиваксър "Това са хора, които са с придружаващи заболявания и които не са преболедували вируса." Защо не са 50 на 50? Ваксинираните нямат ли придружаващи заболявания?
82
0
 
4
 
! Отговори
boza преди 2 години
До АнонименМоже ли аз да обясня? в България колко са вакснатите като процент? Що не сметнеш процентно от вакснатите колко стигат до болниа, а не от общото число. Тогава ще разбереш и "ваксините работят"
81
2
 
5
 
! Отговори
boza преди 2 години
С удоволствие бих наблюдавал един побой между антиваксъра и анонимника. Пък бих се и намесил:) За съжеление в живота не става така и такива, ато анонимника са най-горе на властовата стълбичка. Чуднработа. Учили, завършили, издигнали се и "забравят" какво са учили. Отгоорът е само един - пари.