COVID-19 може да заразява и без физически контакт

Интересен пъзел занимава изследователи от Нова Зеландия
22 яну 2022 13:38, Петя Славова
109
COVID-19 може да заразява и без физически контакт
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Интересен пъзел занимава изследователи от Нова Зеландия, които в продължение на седмици се опитват да разберат как един човек е заразил други трима без изобщо да има какъвто и да е контакт с тях. На помощ на учените идват видеозаписи и генетични тестове, за да се реши загадката.

Още по темата

Става въпрос за случай, при който мъж с положителен тест е бил изолиран в хотелска стая, предава БГНЕС. Други трима, с отрицателни тестове, но обитаващи стаи на същия етаж, са дали положителни проби за вируса. Според епидемиологичните изследвания заразяването най-вероятно е станало в коридора от двете страни на стаята. Вратата на заразения мъж е била отворена само за няколко секунди, позволявайки на въздуха от стаята му да се разпространи по коридора. Така и хора от другите стаи, с които не е имал никакъв контакт, са били заразени.

Според изследователите, разследвали този случай, това е допълнително доказателство за високия процент на заразност на вируса, както и доказателство за ефективността на ваксинацията. Учените направили експеримент, който показал, че един ваксиниран човек, останал в стая с трима болни, не е заболял.

Случаят на заразените в коридора е от юли, когато цял полет от Филипините до Нова Зеландия е поставен под карантина в хотел.

Вратите на стаите са били отваряни само за доставка на храна и за извършване на PCR-тестове. Според разпоредбите на хотела е било забранено вратите на стаите да се отварят едновременно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: заразакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
7
 
! Отговори
шмatka преди 2 години
Ей ,то гва омикроня сигурно е голем като бивол щом не може да мине през затворена врата?
65
0
 
12
 
! Отговори
мед сестра преди 2 години
По-голяма просташки сценарий за фалшив геагър не бях чела досега!
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не се казва нищо за чистачката, тя в стаята е седяла къде къде повече
63
0
 
12
 
! Отговори
Дабъл преди 2 години
Просто.тиии
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе пипнали са го добре тоя вирус! Вероятно създателят му ще получи Нобелова награда. Но първо ще преброят всички умрели от болестта и ваксините, за да разбират колко е ефикасен.
61
5
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Кому са нужни тези безполезни изследвания? Този 'страшен' вирус е от рода на настинките и се разпространява точно по същия начин...
60
10
 
11
 
! Отговори
До 75 преди 2 години
Наука срещу отрицание!Туберколозата е убила толкова народ в почти всяко българско семейство в миналото.БЦЖ се прилага у насот самото и откриване.Маларията също е изкоренена!Ваксина е унищожила едрата шарка и бруцелозатаДетският параличе беше бич,до откриване на ваксина! Морбили,рубеолажълта треска,тетанусхепатит.-аксините са спасили човека !А *** е имало от първобитният човек до днес!Ако всички бяха като теб,щяхме още да дращим с въглен в пещерите!.Но,евежеството е винаги самоуверено!
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блестяща логическа мисъл на петенцето:"Други трима, с отрицателни тестове,...са дали положтелни проби за вируса???"
58
0
 
4
 
! Отговори
новозеландски козел преди 2 години
А може ли да се зарази от ***?
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чистачката на етажа хубавичка ли е? Там е ключето.
56
3
 
12
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Химическите пръскания на СЗО може да ви заразят от химически пневмонит дори по телефона. Вероятноста да се заразите е много голяма, ако сте абонат на Карлуково.
55
1
 
14
 
! Отговори
Хоумър Симпсън преди 2 години
То е ясно как е станало, положителният яко е пръднал и всички, които са били на етажа са се изтръшкали. Няма никакъв научен казус за решаване хахахаха
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съврменната наука маже да докаже всичко, зависи от това, кой и колко й плаща. Та така и с доказателствата в статията. А в действителността наче има хиляди истински истории на семейства, чиито членове обитават общо пространство- спални, коридори, тоалетни и т.н. и боледуващият е само един. Тестовете на всички останали са отрицателни, нямат и симптоми. Тинтири-минтири, още ли не сте умрели от страх? Такива зле скалъпени истории будят освежаващ и здравословен смях. Импотентни пропагандатори.
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Организирана престъпност. Много работа ще имаме докато ги изчегъртаме.
52
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Достатъчно е един поглед на Чумите по Телевизора за да фанеш рак !
51
1
 
13
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
WI-FI Covid 19 invasion!!!
50
2
 
13
 
! Отговори
Естествено преди 2 години
че може, това е респираторен вирус. Да не е като ония, "другите" болести? Всеки ден "открития" и "просветления" по темата, само и само да се подържа огъня. Пишете, пишете, колкото повече пишете, толкова по-малко ви вярват. А днес пред президентството - Ъз до Ъз и всичките без маски. Последно: льотчика и ри жавата ваксинирани ли са? Както рекъл дедо поп - не ме гледай какво правя, ами слушай какво ти приказвам. За политици карантината е ден до пладне, видяхме вече.
49
0
 
16
 
! Отговори
Аз се заразих преди 2 години
по полов път. Ха, сега завиждайте...
48
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А така и сега където ходите по учреждения и ди носят маските под носа щот се задушавали ами това е ефекта
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще хванеш.ако е Омикрон до 7 дни си готов.