COVID-19 може да заразява и без физически контакт

Интересен пъзел занимава изследователи от Нова Зеландия
22 яну 2022 13:38, Петя Славова
109
COVID-19 може да заразява и без физически контакт
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Интересен пъзел занимава изследователи от Нова Зеландия, които в продължение на седмици се опитват да разберат как един човек е заразил други трима без изобщо да има какъвто и да е контакт с тях. На помощ на учените идват видеозаписи и генетични тестове, за да се реши загадката.

Още по темата

Става въпрос за случай, при който мъж с положителен тест е бил изолиран в хотелска стая, предава БГНЕС. Други трима, с отрицателни тестове, но обитаващи стаи на същия етаж, са дали положителни проби за вируса. Според епидемиологичните изследвания заразяването най-вероятно е станало в коридора от двете страни на стаята. Вратата на заразения мъж е била отворена само за няколко секунди, позволявайки на въздуха от стаята му да се разпространи по коридора. Така и хора от другите стаи, с които не е имал никакъв контакт, са били заразени.

Според изследователите, разследвали този случай, това е допълнително доказателство за високия процент на заразност на вируса, както и доказателство за ефективността на ваксинацията. Учените направили експеримент, който показал, че един ваксиниран човек, останал в стая с трима болни, не е заболял.

Случаят на заразените в коридора е от юли, когато цял полет от Филипините до Нова Зеландия е поставен под карантина в хотел.

Вратите на стаите са били отваряни само за доставка на храна и за извършване на PCR-тестове. Според разпоредбите на хотела е било забранено вратите на стаите да се отварят едновременно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: заразакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То може и прав да ходиш по голяма нужда за какво да сядаш на чинията.
25
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В класа на детето имаше едно с ковид-настинка. Не е открита с плюнкотестове, а дигна температура и тогава го тествали родителите му. Освен него, настинката хванаха още две - моята дъщеря и още едно момиченце. Трите са приятелки и са постоянно заедно. В класа не носят бутафорни "маски", и постоянно са накуп всички деца. Толкова "заразен" е великия страшен ковид. В деня в който открих че дъщеря ми е болна, имаше приятел на гости цял ден, той също не се разболя. Толкова заразен е великия ковид.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ще го минем този вирус.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 22Има хора които не ги лови вируса и изграждат антитела и ако не се тестват няма да рзаберат че са се срещаил с вируса.Просто предишните щамове на вируса бяха трудни за заразяване. Аз се заразих март 2021 семейно. Преди да се заразя много хора без маски са кашляли до мен и аз също по това време съм бил без маска и не съм успявал да го хвана.
22
1
 
6
 
! Отговори
5g преди 2 години
Взех си алуминиева раб каска и я нося редовно проблем с вируса не сьм илал до сега
21
3
 
15
 
! Отговори
Да преди 2 години
Аз дори имам съмнение и че през контакта заразява като се свърже уред и преминава през него ако някой в блока е заразен върви по ел мрежата.За това най добре изключете и тв и лаптопа оставете само печката ихладилника топлината и студа го убиват.Доверете ми се,с това се занимавам и съм учен
20
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикронът заразява по въздуха. Колкото и да си миете ръцете няма да помогне. Затова пък маските и дистанцията помагат. А ваксините са единствено доказаното средство за профилактика.
19
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто вирусът се движи по въздуха.Нужно е в един хотел да има един болен и той може да зарази и другите хора които са в отделни стаи.
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе вие в ред ли сте, само драскате небивалици от скука.
17
2
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Чудят се с кво да плашат хората. Нали вируса се носи във въздуха с капките , които отделят при кихане и тези капки са по-тежки от въздуха и падат до 2-3 м на земята ( затова искат на всякъде дистанция 2м) .
16
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да се ваксаш когато страни с 90% ваксинация имат даже по строги мерки от нас?Значи ваксината не работи и по закона на Мърфи няма нужда да я слагаме..
15
3
 
25
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Ехааааа.... Дотам ли изпадна пропагандата бре?!? Значи напускаш работа оти нЕмаш ПСР, изолираш се от света,не излизаш до магазина за храна и се храниш от Слънцето с фотосинтеза, завиваш се под три юргана и две родопски одеяла, но агресивния вирус пак те намира.Посланието е ясно-Ковид дебне навсякъде!!!! Хваща те и на Луната ако не си се боцнал нали?!? Тая пропаганда става все по жалка и комична. Ефекта от такива статии е обратен. Вече и пенсионерите с Алцхаймер почват да се замислят.
14
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
скоро ще докажат ,че коронавируса най-много заразява от телевизорите .Например първия случай у нас беше на една баба в Габрово центърна на България ,не е пътувала ,без контакти .Как става тая работа?
13
3
 
25
 
! Отговори
ЦАРЯТ Е ГОЛ преди 2 години
В Нова Зеландия също откриха недвусмислена корелация между приложените инжекции и броя починали за даден период. Колкото повече инжектирани, толкова повече починали. Напишете и за това? Или не ви плащат
12
2
 
23
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Ами и тия са набарали на хляба мекото. И поне да бяха се сетили да проверят въздуховодите от климатичната/отоплителната инсталация.
11
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8 "А бе още стои наградата обявена за доказване на съществуването на такъв. Т.е. изолиран. Още как пък никоя лаборатория не е поискала да си вземе двата милиона евро." Хихихи. Още ли има антиваксъри, които бутат тая измишльотина? Авторите на "предложението" измислиха ли как ще влязат в лаборатория с ниво на сигурност 3, при положение, че са обикнвени въшкари, или не обясняват, че това е част от невъзможността на провеждането на експеримента, за да не смущават антиваксърчетата?
10
3
 
19
 
! Отговори
Самолт следи преди 2 години
Имаше един филм -самолетни следи там обесняваха , че се пръскат вируси и алуминиеви частици уж за борба с глобалното затопляне но всьшност целта била друга масова депипулация на планетата , тогава ми се стори много конспиративен за разлика от сега
9
3
 
15
 
! Отговори
Растата преди 2 години
Бацилите са навсякъде из въздуха, нормално е човек да се зарази само като и,лезне на улицата, без да има физ. контакт с някого
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе още стои наградата обявена за доказване на съществуването на такъв. Т.е. изолиран. Още как пък никоя лаборатория не е поискала да си вземе двата милиона евро. Просто не се занимават с конспиратори. Пари от тях не.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1, какво са ни виновни телевизорите, че да ги изхвърляме през балкона? Аз изххвърлих кабеларката. Икономисах пари и нерви.