Проф. Генчо Начев: Здравеопазването е недофинасирано

Повишаването на ваксинационния процес е въпрос на информация
22 яну 2022 21:25, Анисия Иванова
56
Проф. Генчо Начев: Здравеопазването е недофинасирано
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Новият план за справяне с пандемията е съобразен с характеристиките на Омикрон, за който знаем, че е по-заразен, но пък заболяването протича по-леко. Затова не е важно колко са заболели на 100 хиляди, а колко са свободните легла,  по-специално колко са свободните интензивни легла, защото това е частта в здравната система, която трябва да поеме тези пациенти. Тук се взема предвид и наличния персонал, защото леглата сами по себе си не могат да лекуват. Така че мисля, че е положителен", коментира изпълнителният директор на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев в "Опорни хора".

Според него повишаването на ваксинационния процес е въпрос на информация и убеждения.

"Тук даваме трибуна на хора, които са откровени антиваксъри, които споделят полуистини, непроверени неща, в някои случаи чисти лъжи в името на свободата на словото. Свобода на словото трябва да има, но тя не трябва да е в ущърб на обществото", подчерта проф. Начев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът обърна внимание, че няма конкретни мерки срещу неспазването на правилата със съответни санкции.

"Не е въпросът ваксините да са задължителни, а да се убедят хората. Ще бъдат убедени с факти, които се изнасят от експерти и не се допускат хора, които не разбират от тази материя да говорят какви ли не неща. Трябва да има експертни групи", заяви проф. Начев.

Изпълнителният директор на болница "Св. Екатерина" разясни, че за да има ефект от "зеления сертификат" - трябва да има контрол.

"Финансирането на болниците е объркано. То трябва да се промени. Трябва да бъде обвързано с качеството и обема на дейността. Последните 10 години минималната работна заплата скочи два пъти и и половина. С нея заедно се покачват всички останали заплати. Покачиха се цените на електроенергия, топлоенергия, вода и консумативите, които се използват в медицината. Пътеките стоят същите", каза проф. Начев.

Той добави, че три пъти са се качили разходите на болниците от 2004 година досега. По думите му здравеопазването е недофинасирано, защото парите изтичат не по предназначение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
13
 
! Отговори
безпартиен преди 2 години
Винаги е било недофинансирано.Преди година гледах репортаж за болница построена през 1912-та в която няма асансьор. За 110 години не са се намерили средства да се монтира такъв. И то в един от областните градове!И по времето на царистите и после при комунистите до 1989-та и при тези след 1989-та та до ден днешен пари за асансьор няма,та няма!
23
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е голям мръс ник, направи си сърдечно-съдовата хирургия частна, смъкна милиони. Прогони от Св. Екатерина проф. Чирков-той създаде кардиохирургията в България, лобира само за кардиолозите и техните клинични пътеки са супер-високи,инвазивни кардиолози получават по 50-60 000лв месечно с години, а другите- педиатрите например са на 800лв основна заплата. Алчен Бо ***.
22
2
 
19
 
! Отговори
Християн Исусев преди 2 години
Този, ако го срещнете, ударете му шамар и по другата буза
21
1
 
25
 
! Отговори
Д-р Радевски преди 2 години
На този не може да му се вярва за нищо, дори той самия не си вярва. Ще го видя какво ще говори след 2-3 години. Освен това заради такива като него здравеопазването е плачевно.
20
1
 
20
 
! Отговори
профеСоре преди 2 години
здравеопазването не е недофинасирано, а крдено и катастрофирало. Убиха го мастити европейски-мислещи, демократични "реформатори". Жалкото е, че вече не подлежи на оправяне, така че да е полезно за хората.
19
1
 
27
 
! Отговори
dogan преди 2 години
Ама Генчо, да е жив и здрав, с 2 млн годишна заплата дали и се чувства недофинансиран?
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този едва ли е. Самият Борисов в един запис говори как му е дал милиони.
17
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте крали Генчо! Директори с по 10-20 000 лв месечна заплата,на това ли му викаш недофинансиране?
16
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над 6 милиарда лева за здравеопазване г-н Начев и говорите, че е недофинансирано. А истината е, че е доста финансирано. Другата истината е, че много, ама много се краде от него и липсва контрол над изразходваните средства. Толкова пари, а обикновените хора нямат достъп до елементарни здравни и профилактични изследвания.
15
1
 
20
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Този колега сериозно ли смята че някой ще се набоде с отровна течност след някой като го информира, че е безопасна...
14
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе,прУфесУре,защо лъжеш?Как ще е недофинансирано "здравеопазването",като всеки пациент,попаднал в болница си носи сам дрехи,храна,лекарства,консумативи и какво ли не?!Да не говорим,какво дава на сестри и санитарки на ръка,за да си вършат работата!!!Аман от лъжци в това "здравеопазване"!
13
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да мрънкате за пари подготвяйте си кадрите по добре, за да не се чудите защо ви бият.
12
2
 
36
 
! Отговори
МасонЯТ преди 2 години
Милионерът масон и наглец Генчо Начев, който изгони и взе клиниката изградена от Чирков винаги е недоволен от парите!
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама нямаме нужда от изнасяне на факти от експерти. Аман от тея платени експерти. Сами виждаме какво се случва. Виждаме и познатите около нас. С ваксина или без ваксина - все тая! Няма разлика. Само си пеете напевната песен, ама на хората взе да им писва. Сменете тая грамофонна плоча вече, че аман.
10
1
 
17
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Свободата на словото не трябва да е в ущърб на обществото !?!? Свободата на словото никога не е в ущърб на обществото ......г-н потомствен комунист ! Демокрация !!! Всеки е свободен да вярва в каквото си поиска ! Ако мнозинството реши да се мре , ще се мре ! Защото така е решило мнозинството ! Малцинството няма право да извива ръцете на мнозинството , щото се докопало до властта и решило , че е по-умно !
9
1
 
5
 
! Отговори
Що е Ганя преди 2 години
Все е професор!
8
2
 
4
 
! Отговори
Милион преди 2 години
Долара във кеш....ако не искаш да се набодеш. ..
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този да се плаща двойна заплата ,тоест 3 000 000 годишно
6
2
 
17
 
! Отговори
Уффффф преди 2 години
Абе има ли некой *** в тая държава да не е професор.....ехо.....по ковидиотика професор...
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Генчо Бадем Бадем ,Пълмед,Софиямед,Токуда прегледи по 120 лв изследвания по 300 лв .Човече кажи кой лекари имат кооперации в Швейцария и Австрия писах преди 10 г и почнаха да излизат заплати по 100 бона на месец ,но не и кооперациите