Проф. Генчо Начев: Здравеопазването е недофинасирано

Повишаването на ваксинационния процес е въпрос на информация
22 яну 2022 21:25, Анисия Иванова
56
Проф. Генчо Начев: Здравеопазването е недофинасирано
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Новият план за справяне с пандемията е съобразен с характеристиките на Омикрон, за който знаем, че е по-заразен, но пък заболяването протича по-леко. Затова не е важно колко са заболели на 100 хиляди, а колко са свободните легла,  по-специално колко са свободните интензивни легла, защото това е частта в здравната система, която трябва да поеме тези пациенти. Тук се взема предвид и наличния персонал, защото леглата сами по себе си не могат да лекуват. Така че мисля, че е положителен", коментира изпълнителният директор на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев в "Опорни хора".

Според него повишаването на ваксинационния процес е въпрос на информация и убеждения.

"Тук даваме трибуна на хора, които са откровени антиваксъри, които споделят полуистини, непроверени неща, в някои случаи чисти лъжи в името на свободата на словото. Свобода на словото трябва да има, но тя не трябва да е в ущърб на обществото", подчерта проф. Начев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът обърна внимание, че няма конкретни мерки срещу неспазването на правилата със съответни санкции.

"Не е въпросът ваксините да са задължителни, а да се убедят хората. Ще бъдат убедени с факти, които се изнасят от експерти и не се допускат хора, които не разбират от тази материя да говорят какви ли не неща. Трябва да има експертни групи", заяви проф. Начев.

Изпълнителният директор на болница "Св. Екатерина" разясни, че за да има ефект от "зеления сертификат" - трябва да има контрол.

"Финансирането на болниците е объркано. То трябва да се промени. Трябва да бъде обвързано с качеството и обема на дейността. Последните 10 години минималната работна заплата скочи два пъти и и половина. С нея заедно се покачват всички останали заплати. Покачиха се цените на електроенергия, топлоенергия, вода и консумативите, които се използват в медицината. Пътеките стоят същите", каза проф. Начев.

Той добави, че три пъти са се качили разходите на болниците от 2004 година досега. По думите му здравеопазването е недофинасирано, защото парите изтичат не по предназначение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 2 години
Един от малкото, които искат пари от други доктори за да ги оперират!
43
0
 
4
 
! Отговори
пациент преди 2 години
ама докторите вече са префинансирани ...взимат най-много в държавата без да се намали смъртността на пациентите.
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето това чудовище и няколко други като него крадат парите на болниците и мизерно платените редови лекари и сестри. До кога държавата ще си затваря очите и ще осдтавя тези побеснели озурпатори да грабят безнаказано?
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало , милионерчето със бяла престилка ако случайно стане катаствофа със теб и някоя ламарина ти е резнала вена и ти тече кръв и мога да ти помогна да ти спася живота -познай , ще седя и ще ти се наслаждавам как бавно и гадно умираш и ще ти припомням тези милиони дето ги имаш да си ги навиваш на фунийки и да си ги завреш отзаде !
40
0
 
11
 
! Отговори
Gogo преди 2 години
Другарю професор , такова животно отдавна не живее в колонията.
39
0
 
13
 
! Отговори
мед сестра преди 2 години
Алчен д,,..!
38
0
 
22
 
! Отговори
Morski преди 2 години
Професоре, НЕ здраверопазването е добре финансирано,но НЕ ДОБРЕ РАЗПРЕДЕЛЕНО И ФИНАНСИРАНЕ И ПО БОЛНИЧНО И СПЕЦИАЛИСТИ ПО ОБЛАСТИ.Не може един лекар да получава поне 300 000 годишна заплата ( при това таьзи сума е една от ниските по годишни декларации)като същевременно недостигат средства за лекарства,консумативи и апаратура, а при това да се плаче ,че не е добре фиансирана сферата! Нали не сте за парите само ,а- ХИПОКРАТ?
37
0
 
8
 
! Отговори
Характер преди 2 години
А ти да неби да разбираш нещо И микрон не ти е ясно Върви се натвгай защото май ти свършват паричките щом си започнал да се показваш Бързо забрави че премахна едно светило на медецината
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравеопазването е добре финасирано недоЗдравеопазване. Силно се надписва при крайно лошо качество на услугата.
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя е по-алчен и от дамаджаната,как пък не се наядохте гадини мрръсни ддолни,а на мед.сестрите по една минимална заплата.
34
0
 
28
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Това го казва човек натрупал 10 милиона лева от заплати в държавна болница, като е взимал по 70 бона месечно и по 300 бона годишна премия.А за медицинските сестри нямало пари да заплати ...Такива, като този са за затвора ...
33
1
 
7
 
! Отговори
За да убедиш някого преди 2 години
в нещо, убеждаващият трябва да има стойност! Ако за мен ти си никой, убеждавай колкото искаш! Ей това ви е проблема! Изпълзяхте от какви ли не дупки и претендирате за авторитет! Може и да имате, но като не ви познават хората... си имайте авторитет пред 50те студента! За мен нямате => няма как да ме убедите в НИЩО! Другият проблем е когато хората започнат да задават въпроси, а някой проффан започне да им се кара от екрана! С други думи:ПРОВАЛ СТЕ! За това и ваксинацията е провал! ц!
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекарите си плащат обучението 10 години по 100 бона а не бесплатни и после заминават за ЕС.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махнете кръвния данък че безработни не може да се лекуват Такъв геноцит на българи няма и през турско.
30
0
 
21
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Освен от заплати се забогатява и от "признателните " пациенти.Колко ли се дава- взема ей така за смяна на аортната клапа? Това,е кеш.Не избор на екип или по здравна каса.Колко ли такива операции се правят на година? На човек животът му е скъп и дава мило драго за да оцелее.И някои се възползват от това .Кешът е винаги преди операцията.И връщане няма.
29
0
 
25
 
! Отговори
Дел Сол преди 2 години
Генчо Начев е най-богатият лекар, става ясно от декларациите на директорите на болници. Шефът на Св. Екатерина е добавил нов имот към досегашните 15 имота и над 500-те декара гори - купил къща в Кумбре дел Сол, Испания, за 700 хил. лв.
28
0
 
10
 
! Отговори
Бг преди 2 години
Защо не си гледа летище Горна Оряховица професора!!! И там не е достатъчно финансирането!
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо странно се случи след Чернобил. Станахме безсмъртни, като Кукарачи и не могат да ни уплашат Менгелетата.
26
1
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Американското посолство ни иска 5 000 000,повече не му трябват!Планът трябва да се изпълнява,предатели колкото щеш!
25
1
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 2 години
Ако си прав за 6-те милиарда значи пълним каца без дъно!