Ще има ли нужда от още бустери за край на пандемията?

Омикрон за пореден път напомни на света, че пандемията все още не е приключила
22 яну 2022 13:16, Петя Славова
51
Ще има ли нужда от още бустери за край на пандемията?
Снимка: БГНЕС

Щамът Омикрон за пореден път напомни на света, че пандемията все още не е приключила. Щамът, обаче, повдига и други въпроси: Ще свърши ли пандемията някога? И ще имаме ли нужда от повече бустерни дози, за да влезем в „ендемичната“ фаза на предаване, в която броят на случаите на Ковид не чупи рекордите и болниците не са натоварени?

Още по темата

„Мисля, че много от нас, работещите в областта на инфекциозните болести, разбраха след първите няколко вълни, че щамът няма да изчезне напълно, просто защото вирусите не изчезват така лесно“, казва д-р Шрути Гохил, асоцииран медицински директор по епидемиология и инфекции превенция в Калифорнийския университет.

Фазата на предаване на пандемията ще приключи, но за да потиснем още повече вируса, трябва да има допълнителни бустерни дози. В крайна сметка може да е необходима годишна или сезонна ваксина, за да се поддържа нисък брой заразени, и за да се сведе коронавируса до обикновена настинка.

Д-р Шарън Нахман, началник на отделението по педиатрични инфекциозни болести в детската болница Стоуни Брук в Ню Йорк, вижда най-добро решение на пандемията с бустерни дози, поставяни всяка година. Няколко проучвания показват, че ваксините намаляват ефективността след около пет до шест месеца. Без ежегодни бустери Ковид ще бъде по-малко управляем. И тъй като SARS-CoV-2 може да мутира в по-инфекциозни и/или избягващи имунитета варианти, както ясно показа Омикрон, вероятно ще трябва да актуализираме формулировките на ваксините, каза Гохил.

В по-далечно бъдеще ваксините срещу Ковид ще са по примера на грипната ваксина, която се преправя всяка година заради новите вируси. В краткосрочен план, обаче, може да се нуждаем от бустерни дози, насочени към конкретен вариант. Производители на ваксини като Pfizer-BioNTech и Moderna работят върху създаването на специфични за Омикрон бустери, предава Ройтерс.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
12
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Няма такова нещо Т-клетъчния имунитет остава до живот
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...и ваксинирани, и неваксинирани се заразяват еднакво и придобиват т. нар естествен Т- клетъчен имунитет"===>Там е работата,че има сведения,че ваксинираните не развиват траен клетъчен имунитет,а само временно изработват антитела.Тази "ваксинация" е прецаквация на имунитета,ако още някой не го е разбрал.Затова при всеки нов щам за ваксинираните - нов бустер.А самата ваксинация по време на епидемия води до нови щамове.Ваксина-нов щам-бустер- нов щам и така до живот,който няма да е много дълъг.
26
0
 
22
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Заобикаляйки имунитета от ваксината, отпада и глупавия Зелен дискриминационен сертификат
25
0
 
17
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Омикрон заобикаля имунитета, създаден от ваксината, т.е и ваксинирани, и неваксинирани се заразяват еднакво и придобиват т. нар естествен Т- клетъчен имунитет, при боледуване(заразен, не значи болен)
24
1
 
30
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
В другите страни вече отричат да има ефект бустерната доза, с изключение на уязвимите групи, говорят за автоимунни заболявания и обратен ефект при др. възрастови групи, и не я препоръчват изобщо за тези под 30г
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До H:"Ама защо им викате ваксини? Щом като трябва да си целогодишно като наркоман и да си носиш спринцовката с тебе!"===>Защото са си ваксини и то много ефикасни, но не срещу коронавирус, а срещу две други болести - паралипсия и параич.И тъй като т.нар. елит много го е страх от тези болести, то взема превантивни мерки чрез ваксините.
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормален грип, с нормална реакция на медиците, които си изкарват парички - разни ваксини. Само ми е интересно до кога тези, които не боледуваме ще бъдем опасни за обществото? Странна система за разделение здравите по домовете, а онези, които "мислят за нашето здраве" обикалят болни със зелени сертификати навсякъде без да им се изисква какъвто и да било тест... Добереш ли се до зеления сертификат можеш да отидеш на работа, кино, театър с 38температура и никой не се вълнува.
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид наркоманите тръпнат в очакване на поредната доза.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Докато нагодят ваксината по новия щам и той отминал и дошъл следващия, така че гоните вятъра."===>Ти на тези милиарди,които ги смъкват от ваксините ако им викаш вятър,здраве му кажи.Също като вица,дето едно дете било с родителите си в зоопарка и точно тогава слона онождал слоницата.Мамо,какво е това между краката на слона,попитало детето.А,нищо,нищо,моето момче,казала майката притеснена.Ами то за *** и това е "нищо",синко,казал бащата.
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"да приемем че сто процента от хората на планетата се ваксинират и си набият бустер. Защо трябва всяка година да си праскат нов бустер след като вируса ще е изчезнал при първия, как ще мутира като го няма, Мм?"===>Че кой и кога ти е казал,че вируса няма да го има.Той ще си е там,хората ще се заразяват,ще го пренасят,но ще го карат леко(като Кунчо Бустера,има-няма 2 мес.),но ваксината ще ги пази да не го карат тежко, а ако го карат тежко да не умрат,а ако умрат да отидат в рая.Затова,само бустер.
18
1
 
29
 
! Отговори
Че как иначе преди 2 години
Естествено, че има нужда от бустери всяка година. А вие схемата вече си я знаете - сега ви казват,че бустерите ще са всяка година, после ще ви кажат, че трябва да са на 6 месеца, после на 3 месеца. За по-нататък няма да имате грижи, други ще се погрижат за вас да ви изпратят в последния ви път.
17
1
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Всяка година ше се бъдете вие !
16
1
 
19
 
! Отговори
до св.Куна Бустерица преди 2 години
аз още нямам първа доза ,здрав като канара ,няма вируси-мируси нищо ,живея си живота и не ме е------е за хипохондриалните европе-де-ра-ско либерални джендържета с по 5 бустера и със сиво вещество подобно на консистенцията от старчески памперси ,само дето последното е по-умно. !
15
4
 
2
 
! Отговори
Кунчо Бустера преди 2 години
*** разбра се. Не ме плашете с такива въпроси. За къде сме без бустери?
14
1
 
25
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Бустер ще е необходим за -радка аргирова , кунчо , дц гломбТе са на вьзраст трябва да се грижим за тях
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
иРнк не са ваксини.
12
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То е ясно, че след като имунитетът е нетраен, за да избегнем тежко протичане хоспитализация и смърт, ще трябва бустер. Всяка есен изглежда разумно решение.
11
2
 
21
 
! Отговори
Пак аз - конспиратор преди 2 години
...Това го говорехме преди 13 месеца, а Урцула поръча през пролетта на 2021 г. допълнителни 1.6 милиарда допълнителни дози за ЕС. Но ваксизависимите, които имат несъществуваща мозъчна активност, сега ще "научат" за откритието и ще се изненадат. То "трябвало" сезонно инжектиране, за да нещо си ужким дрън дрън
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тои тоя меди е зодия везни къде имат дует с галена и дани от дружба 1 таксито личен приятел на янко.
9
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами не знам, мой близък никога през живота си не беше боледува от грип, преди години се ваксинира срещу грип и след това три години подред нямаше празно, караше си го с всички екстри като пич.