Ще има ли нужда от още бустери за край на пандемията?

Омикрон за пореден път напомни на света, че пандемията все още не е приключила
22 яну 2022 13:16, Петя Славова
51
Ще има ли нужда от още бустери за край на пандемията?
Снимка: БГНЕС

Щамът Омикрон за пореден път напомни на света, че пандемията все още не е приключила. Щамът, обаче, повдига и други въпроси: Ще свърши ли пандемията някога? И ще имаме ли нужда от повече бустерни дози, за да влезем в „ендемичната“ фаза на предаване, в която броят на случаите на Ковид не чупи рекордите и болниците не са натоварени?

Още по темата

„Мисля, че много от нас, работещите в областта на инфекциозните болести, разбраха след първите няколко вълни, че щамът няма да изчезне напълно, просто защото вирусите не изчезват така лесно“, казва д-р Шрути Гохил, асоцииран медицински директор по епидемиология и инфекции превенция в Калифорнийския университет.

Фазата на предаване на пандемията ще приключи, но за да потиснем още повече вируса, трябва да има допълнителни бустерни дози. В крайна сметка може да е необходима годишна или сезонна ваксина, за да се поддържа нисък брой заразени, и за да се сведе коронавируса до обикновена настинка.

Д-р Шарън Нахман, началник на отделението по педиатрични инфекциозни болести в детската болница Стоуни Брук в Ню Йорк, вижда най-добро решение на пандемията с бустерни дози, поставяни всяка година. Няколко проучвания показват, че ваксините намаляват ефективността след около пет до шест месеца. Без ежегодни бустери Ковид ще бъде по-малко управляем. И тъй като SARS-CoV-2 може да мутира в по-инфекциозни и/или избягващи имунитета варианти, както ясно показа Омикрон, вероятно ще трябва да актуализираме формулировките на ваксините, каза Гохил.

В по-далечно бъдеще ваксините срещу Ковид ще са по примера на грипната ваксина, която се преправя всяка година заради новите вируси. В краткосрочен план, обаче, може да се нуждаем от бустерни дози, насочени към конкретен вариант. Производители на ваксини като Pfizer-BioNTech и Moderna работят върху създаването на специфични за Омикрон бустери, предава Ройтерс.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро всичко ще свърши и всички вие ще си платите нагли м.ър.ш.ии е оня Кунчев ще е най-отпред с най-дебелия кол.
47
0
 
6
 
! Отговори
Как Сийка преди 2 години
Има и то крещяща нужда да се ваксинират по спешност и ... продължителност поне с по 50-60 бустерчеата всички члено ве на правителството,президента с неговия антураж и тем подобни "Величия " за да бъдат запазени за музея на "Пропаднали в промяната " !
46
0
 
9
 
! Отговори
Antvx преди 2 години
"Ще има ли нужда от още бустери за край на пандемията?"От бустери не, само от хора, които правят едно и също и очакват различния резултат... така де, някой да им свири край на мача, та да спрат...
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То да бе ваксина, да се ваксинира човек. Но да бъркат в имунната система без ясни последствия НЕ
44
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера бях с набоден братчед, страх го е от мен, вместо обратното. И това ли е новото нормално?
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боц боц през седмица, после сутрин и вечер.
42
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички които са си били по 3 дози, сага трябва и 4-върта. Така казва СЗО. Удряйте си дeбaa ващaa ммaamа глyпaва.После ще ревйете
41
0
 
11
 
! Отговори
ДВЕПМ преди 2 години
И по един бустер за м ви.
40
0
 
10
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Испания ще приравни корона вируса към грипа, а от лятото на миналата година обяви край на извънредното положение в страната
39
0
 
9
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
До 35Фобията е икономическа, Бил Гейтс пренасочи интереса си с вируси от Майкрософт към вируси върху хората
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига да оцелее от толко ваксини и не се отрови , може.
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще трябва ваксина да прави имунните клетки бързи и яростни да скачат на всеки нов вариант. динамична ваксина с "придобити функции" . един вид интелигентна ваксина. сещам се и за един друг възможен регулатор на интелигентната имунна система- нарича се собствен мозък. ама ние принципно не го използваме, даже чакаме на изкуствен интелект да ни мисли сега.. аре.
36
1
 
23
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Как защо, всяват страх и паника за да ни принудят да се ваксинираме до 90%. Избирателно премълчават нещата, които не са им изгодни, това се случва и със статистиката, която е стъкмистика
35
1
 
14
 
! Отговори
песничка преди 2 години
Щом с ваксина ти не се бодеш,може много бързо да умреш...Ако сложиш бустер вече знай-чака те спокойствие без край!
34
0
 
19
 
! Отговори
Пандемия НЯМА! преди 2 години
Има изтрещели хора, които имат фобия към болести!!!!! И поради някаква причина управляват света! Дори грипа именуваха модерна болест!
33
0
 
14
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Лека профилактика с бромхексин и сте предпазени от Омикрон много по-добре от недействащата ваксина
32
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не кажете на хората че корона вируса съществува сред хората от хиляди години и на него се дължат настинката протичащи леко като хрема и леки болки в гърлото, или медицински ОВИНГДП, остра вирусна инфекция на горните дихателни пътища, всички като ученици преди 10-20 години сме взимали болнични с горната диагноза за да скатаем някой ден, това беше корона вирус, а сега затвориха целия свят за това нещо! СРАМ.
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма качествени ваксини а и короната постоянно се мени. За 10 години ще трябват 100 ваксини.
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
зависи кога ще пуснат новия вирус някъде в Мексико или пак в Африка.Китай вече внимава.работят по въпроса.ще чакаме.
29
2
 
8
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Ваксинираните не са защитени по никакъв начин от Омикрон, но при зараза и боледуване получават така необходимия доживотен Т - клетъчен имунитет