12 души разпространяват 2/3 от твърденията за опасността от ваксините

Антиваксърите използват агресивни методи, за да убедят другите да не се ваксинират
518
12 души разпространяват 2/3 от твърденията за опасността от ваксините
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две трети от количеството информация за опасностите от ваксините в социалните мрежи се разпространява едва от 12 лидери на онлайн общественото мнение, които имат голям брой абонати и ползватели. Това се посочва в проучване, изготвено от британската неправителствена организация Център за противодействие на цифровата омраза (ЦПЦО-CCDH). Откъси от него публикува британската телевизия Sky News. Според неправителствената организация тези лица живеят предимно в САЩ и твърдят, че са политици или лекари. Организацията не публикува имената им.

За разлика от потребителите, които се описват като нерешителни или съмняващи се относно ползите от ваксинацията, антиваксърите използват агресивни методи, за да убедят другите да не се ваксинират, отбелязва проучването.

Посочва се, че след като компаниите, които управляват социалните мрежи, започнаха да се борят срещу антиваксърската пропаганда, голямо количество материали бяха премахнати.

Въпреки това ЦПЦО-CCDH предупреждава, че част от информацията продължава да циркулира онлайн и противниците на ваксините често се появяват под други имена или на страниците на други потребители, което им позволява да заобикалят забраните за публикуване. Главният изпълнителен директор на ЦПЦО-CCDH Имран Ахмед призова социалните медии по-бързо да премахват информацията, която сее страх сред населението, че ваксинациите правели хората по-уязвими към коронавирусна инфекция, водели до безплодие и увеличавали риска от хоспитализация. "Всички интернет платформи се грижат хората да прекарват възможно най-много време за тях, за да могат да им показват колкото се може повече реклами едновременно. Следователно те не са твърде решителни да предприемат действия", каза той в телевизионно интервю.

По-рано британският вестник The Observer, позовавайки се на източници, съобщи, че британските ведомства, участващи в борбата с тероризма, се опасяват, че противниците на ваксинацията в страната могат да се обърнат към насилствени действия. Отбелязва се, че звеното на Министерството на вътрешните работи за сигурност и борба срещу тероризма, както и отделът за борба с дезинформацията към Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта активно наблюдават дейността на антиваксърите на социални мрежи. Според последните разузнавателни данни редица противници на ваксината са започнали да формират „екстремистки групи“, които също насърчават расова или етническа омраза.

В Обединеното кралство от есента на 2021 г. се провежда мащабна кампания за бустер ваксинация. Реваксинирани са 63,9% от населението на кралството над 12 години (36,7 милиона души). И двете дози от ваксината са получили 83,6% от населението на възраст над 12 години (48 милиона пациенти), а първата доза 90,7% (52 милиона жители). /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още по темата: ваксинивреди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
3
 
25
 
! Отговори
днес бг преди 2 години
В този сайт 12 ли сме, не мисля, доооооста повече, а в световен мащам???
315
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не си ваксиниран, като те пипне ковид дезориентацията ще е най-малкия проблем
314
8
 
25
 
! Отговори
Асен преди 2 години
Аз знам, че един от симптомите на ваксинираните е дезориентация и наистина е така, гледам по хората около мен и е така.
313
3
 
19
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Германец 378 --- Не мога да си обясня защо при т.нар. "комунизъм", хората бяха земни и материални, вярваха в реалността, можеха да мислят логично, да правят сравнителни анализи, да четат сериозни издания на западни и източни автори и да отсяват светкавично лъжата от истината. Завчера пих едно събуждащо кафе в "Старбакс" и чух наша българка да казва: "Иване, пий си колата по-бързо, че леда ще се стопи и чашата прелее." ОУнемях. Бетонна "логика". Нещо не е наред с болшинството българи...
312
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България ежедневно има около 20 % ваксинирани от хоспитализираните... Защо се приемат тези хора в болниците, ако са ваксинирани... Нали, затова са с тези препарати в телата си...?
311
3
 
25
 
! Отговори
Коча преди 2 години
А защо няма 12 лидера които да провеждат яростна ваксинационна политика и да имат хиляди последователи? Не ви ли писна с тези глупости за ваксините?
310
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е една голяма лъжа. Но истината има тази велика способност да излиза винаги на яве, да се усеща от хората.
309
1
 
12
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Тия 12 всичките българи ли са или има и чуждестранни диверсанти.. че не ми се чете сега цялата уйдурма.
308
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историята помни много официозни глупави лъжи. Носителите на истината са били преследвани, убивани, съдени. Не бива да се забравят Джордано Бруно, изгорен на кладата за убедеността си, че Земята се върти около Слънцето, Галилео Галилей - осъден от Инквизицията за същото, защитниците на евреите по време на Втората световна война. Преследването и обявяването за терористи на инакомислещите, "невярващи" в качествата на т.н. ваксини, няма да изненада онези, които разпознават фанатиците и фашистите.
307
2
 
28
 
! Отговори
Противник преди 2 години
Горките лекари и те са длъжни да дрънкат глупости в които не вярват.
306
2
 
15
 
! Отговори
Скандинавец преди 2 години
До СЗО защо да се регистрираме. Ние сме нормални мъже! Хората със сексуални отклонения не ни интересуват, но ни е интересно, че доста от желаещите да ни натикат сред грехопадналите са от тяхния бранш и пишат из форумите.
305
4
 
22
 
! Отговори
Док Алекс преди 2 години
До АнонименЕ , и при 25% ваксинирани, кой ще работи като изолираш 75% от населението, бе ***,ло.умник? Съвсем превъртяхте и вампирясахте, роби на Сатаната!
304
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сестра ми и дуцата й дадоха положителни тестове и нищо им няма, никакви симптоми. Сега правят през ден тест, докато дадат отрицателен. А нас грипа ни побърка, разби ни.
303
1
 
4
 
! Отговори
Скандинавец преди 2 години
Хере, проверих данните, които си постнал. Всичко е вярно! Благодарности. Надявам се, че има читатели, които са проверили написаното и затова гробовно мълчат. Жив и здрав.
302
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали беше руската пропаганда?
301
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак сте предобрили запетаите - как да ви взима някой на сериозно при такова ниско ниво ахахахааааааа :D
300
1
 
13
 
! Отговори
Ехооо преди 2 години
Тук играят много пари, пишат си каквото искат.
299
3
 
13
 
! Отговори
12 милиарда преди 2 години
Тия па 12, не са добре. 12 милиарда може.
298
20
 
7
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Анонимен 361 --- Загубихме войната, като се имунизирахме, а се имунизирахме, защото видяхме как изчезват завинаги наши млади колеги, колежки, съседи и дори роднини. Защото имаме в рода си медицински лица, работещи в инфекциозни отделения и A & E на квалитетни западни болници и защото сме повече от сигурни до какво води Ковид-19 и особено, ако повтори... Много от лекуваните индивиди са с видими здравословни отклонения, та затова... Имунизиран съм преди повече от година и още НЕ умрял. Чакам.
297
4
 
11
 
! Отговори
СЗО преди 2 години
ВАЖНО!Всички ваксинирани да се регистрират за ГЕЙ ПАРАДА при другаря Станишев.Може и по пощата!