50 хил. души излязоха на протест срещу COVID ограниченията в Брюксел

Те искат обществен дебат по темата
23 яну 2022 21:47, Нели Христова
144
50 хил. души излязоха на протест срещу COVID ограниченията в Брюксел
Снимка: БГНЕС

Около 50 000 души се събраха на протест в Брюксел срещу Covid ограниченията.

В основната си част протестиращите са белгийци, но към тях се присъединиха и граждани на Франция, Нидерлания, Германия и Италия.

Основното им искане е да се проведе истински обществен дебат за мерките и, по думите им, в името на свободата и демократичните ценности те призовават тези, които повече не се усещат, че са чути, да се присъединят към тях. Те скандираха основно "Свобода".

Недоволните носеха плакати, заклеймяващи белгийския премиер Александър де Кро и Covid паспорта, който се изисква за достъп до редица обществени заведения и доказва ваксинация или отрицателен резултат от изследване. Протестираща заяви:

"Ваксинирана съм, но се ядосах, че децата ми бяха принудени също да се ваксинират. Направиха го, за да са свободни - искат да пътуват, да участват в спортни състезания, а не могат да го правят, ако не са ваксинирани. Не искаха, но бяха изнудени да го направят."

Организаторите призоваха да се включат и участници от други страни от Европейския съюз и в тълпата се виждаха и знамената на Полша, Нидерландия и Румъния. Имаше участници също и от Франция и Португалия. Недоволните от ограниченията скандираха "Свобода!", а в репортажи се чува и български език.

Днешното шествие в Брюксел е продължение на демонстрации в десетки европейски градове снощи, в които също се включиха хиляди хора, недоволни от ваксинационните паспорти и други изисквания, наложени от правителствата с идеята да се овладее пандемията от коронавирус.

В петък агенцията по здравеопазване на Европейския съюз съобщи, че Омикрон е доминиращият вариант в блока и някои съседни на него страни.

В Белгия през тази седмица новозаразените надхвърлят над 60 000 на ден, но тъй като Омикрон е по-малко агресивен и заради високият процент на ваксинираните в Европа, здравните системи не са под толкова голям натиск, колкото при предишни вълни, пише Франс прес.

В петък белгийският премиер обяви, че ресторантите и баровете могат да удължат работното си време, но нощните клубове остават затворени. А съседна Франция ще започне да вдига постопенно ограниченията заради ковид от 2 февруари, след като властите видяха "окуражаващи сигнали", че вълната от инфекции заради Омикрон спада.

Засега не се съобщава за сериозни инциденти.

Това е петият подобен протест от началото на пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей тези от Възраждане не се спряха. И в Брюксел вече протести правят. Надявам се по-умните да хванат иронията
119
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Набодени, пък после протестират. Еми така ще е. Цялата драма трая 2 години, а те и толкова не можаха да устискат. Били принудени - истината е, че никой не е бил принуден. Имаше изискване за вакси за определени професии и те си продадоха здравето за да не загубят мизерните си заплатки, а пък другите за да пътуват на спокойствие. Но тест също е достатъчен за пътуване. Хората са с промити мозъци, поддават се на манупулации и после - а, ама що така. Ами научете се да е борите за правата си навреме!
118
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сложили са една нула в повече. Били са 5000 протестиращи и още по толкоеа журналисти и полицаи.
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
оле мале, тук ЕДИН вакси-ентусиаст през 4-5 поста ръси по някоя глупост, вярвайки си, че е голяма умност - сори, ама не е
116
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори на изнежените евроджендъри им писна от ковид цирка.
115
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Символично и показателно е, че цивилизованите граждани на колективния запад, скандираха "Свобода!". Протестиращите на 12.01.2022 г. на изпълнения с хора площад пред Народното събрание в София, също скандираха "Свобода!". Така наречените демокрации са в системна криза и народите им изпитват дефицит на свобода. Назначени управленци, ще я закършите.
114
1
 
12
 
! Отговори
м,да преди 2 години
Скоро ще има и съд за ковид истериците-печалбари от ваксините!
113
1
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Е, дадоха ми сертификат "преболедувал". Той ще важи до... края на юни.
112
1
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Лично аз го изкарах вируса сега, по Коледа. Пневмония развих. Взеха ме в Инфекциозна болница, там е Мангъров. Тежичко го изкарах, сега се възстановявам. Но сам се убедих, че не е толкова смъртоносен. Още втория ден ми спряха кислорода, сатурацията ми беше 95-96%. И с антибиотик ме оправиха, макар че все още кашлям. Той и проф. Андрей Чорбанов го каза в едно интервю: Ако е замислен като биологично оръжие, некадърно е създаден. Еболата беше много по-страшна, там на 100 заразени умираха 66.
111
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белгия е една пародия на държава като нас под краварски бутуш.
110
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дааа "Народите се събуждат" "Събуждат се" маргиналите, които стават сутрин и от нямане какво да правят, тръгват да безчинстват и да си правят "хепънинг". Възможност да се посбият с полицията, защото после Телеграм и Инстаграм историите така са по-"интересни". "Групата" чака да "одобри". Ей това е да използваш модерните технологии, за да се върнеш към общество с организация като при племенна структура от Неолита.
109
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия има много да протестират без резултат, а той се постига по друг начин, ама неща да ме бан-нат
108
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жална им майка на управляващите фашаги, ако не се спрат!
107
1
 
21
 
! Отговори
Дааа преди 2 години
Народите се събуждат. Най голямата измама на 21 век, ковид19, трябва да се разследва от независими организации и създателите на измамата да бъдат съдени. Големите фармацевтични компании, явно трябва да бъдат национализирани, защото са част от националната сигурност на държавите.
106
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Случаен минувач "Сигурен съм, че протестите ще се засилват." И аз съм сигурен. По примера на България, където Копейкин "протестира" стимулиран от "братушките" и в другите страни хората са "стимулирани" от същите центрове. А разума не е "втора сигнална система".
105
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Случаен минувач "Още през 2020 проф. Люк Монтание го каза." Монтание от 10 години не се занимава с наука, никога не е работил с Корона вируси и никога не е пипвал наука свързана с Ковид 19. Разкарват го като мечка на панаир разни "заинтересовани" лица, за да се възползват от името му.
104
0
 
24
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Няма да ни оставят на мира. Искат да ни обработят, както се сваряват жаби - много бавно им се качва температурата на водата. И те нищо не усещат. Добре, че все пак хората притежават втора сигнална система, разум. Сигурен съм, че протестите ще се засилват.
103
20
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
Лично познавам десетина човека, които обикалят по такива "протести" в Европа (те живеят тук). Половината от тях ходят, защото атмосферата им била "задушевна" и било "весело". Двама трима ходят, защото мерките им били "фашизъм". Те работят нискоквалифицирани професии и никога не са прочели една книга по политически науки, тъй че не знаят какво е това, един ходи защото е свикнал да си ходи по демонстрации (преди ходеше на машове на ... нацита)
102
0
 
20
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Миналата 2021 си мислех, че целта на световните "господари" (към които се присъедини и Бил Гейтс за жалост) е да направят икономическа криза в целия свят. Сега осъзнавам, че те искат нещо по-страшно - да държат хората в подчинение с непрекъснато изискване за поредната доза ваксина. 4-та, 5-та, 6-та...до живот. Световните фармацевтични гиганти ще спечелят трилиони, а какво слагат в тези ваксини, те си знаят. През 2014 във "ваксината" за Ебола беше открит препарат, причиняващ безплодие у жените.
101
0
 
20
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Хората по цял свят взеха да се усещат. И най-глупавите взеха да разбират, че ги правят на маймуни. Не може един вирус вече две години да обърква целият свят, ако беше нормален! Но той не е, създаден е с генно инженерство! Още през 2020 проф. Люк Монтание го каза. Защо му запушиха устата? Та той е един от най-добрите световни биохимици, изолирал СПИН вируса, Нобелов лауреат. Сега, след Омикрон, тези, които са го създали, подготвят почвата за нов вариант, който до март най-вероятно ще се появи.