Пандемия в пандемията - ръст на случаите на депресия след COVID-19

Симптомите се отключват при 80% от пациентите
77
Пандемия в пандемията - ръст на  случаите на депресия след COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Един по-малко обсъждан проблем, който ни причини пандемията - в световен мащаб депресивните състояния са се увеличили 7 пъти, откакто живеем под знака на COVID-19. Същата тенденция се наблюдава и у нас, алармират психолози.

Пандемия в пандемията – така специалистите наричат нарастващия брой на състоянията на тревожност и депресия по време и след прекаран коронавирус. Пациентите открито говорят за прекараната инфекция, но рядко за душевните си терзания. А проблемът се задълбочава.

Още по темата

В Специализираната болница по кардиология във Велико Търново в момента се лекуват седем души с COVID-19. Двама от пациентите са със симптоми на тревожност и депресия.

Анестезиологът д-р Владимир Николов е един от лекарите, които лекуват болните с коронавирус. Затова е сред първите, които забелязват отклоненията в поведението.

„Тревожност, раздразнителност, по-изявена двигателна активност. Преценява своите симптоми и самото си състояние през това, което вижда към момента. Очакванията с реалността много често при тези пациенти, които проявяват психически проблеми, се разминава“, коментира д-р Николов пред bTV.

Симптомите се отключват при 80% от пациентите, най-често след петия ден от престоят им в болница. Затова от началото на пандемията болните с COVID-19 в лечебното заведение са и под наблюдението на психолог.

„Всеки ден ги чувам. На първо място това е една кризисна интервенция, която правя, особено за новите пациенти, защото сам по себе си COVID-19 е стрес. И този стрес възниква от това, че пациентът болен с COVID-19 губи много неща - губи работата си, губи нормалния живот, губи социалните си контакти, губи физическото си здраве, губи финанси, и по този начин той губи и контрола над живота си. При пациентите с COVID-19, които са хоспитализирани, депресията е два пъти повече и с много по-голяма тежест“, разказва д-р Анета Мишева, психолог в СБАЛ по кардиология – Велико Търново.

Резултатите от мащабно проучване на психолози сочат, че един от петима преболедували коронавирус в рамките на три месеца развиват тревожност, депресия или безпокойство.

„Дали той ще страда от безсъние, дали ще се оплаква от прекалено изпотяване, от сърцебиене, повишено кръвно, с чести позиви за уриниране, болки в стомаха. Това вече е вегетативна симптоматиката, която се развива в рамките на една тревожност. Също така има и поведенчески прояви. Тези поведенчески прояви те карат да се движиш повече. Да започваш една дейност и никога да не я свършваш", коментира д-р Мишева.
Сред посткорона симптомите са и промени в паметта, усещанията, възприятията.

„Така наречените пост COVID състояния, които са изключително разнообразни и могат да засегнат всеки тъкан всеки орган. Мога да каже, че четири от всеки пет пациенти - 80%, продължават да имат поне едно, а много пъти и повече от едно оплакване след преживян COVID-19. Особено внимание трябва да се обърне на депресивните състояния, които без навременна помощ, вместо да отшумяват се задълбочават, съветват психолозите“, казва проф. д-р Яна Симова от Български кардиологичен институт в София.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
18
 
! Отговори
ДДТ преди 2 години
"Количеството интелект на Земята е константа, а населението нараства". Алберт АйнщайнМдаааа....
23
12
 
4
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
България иска да се разбира с Русия, защото някои хора искат да се задържат на власт !Искат аз да нямам официална социална среда в живота, да нямам жена, деца, да нямам и лично голямо щастие и като цяло да не постигна нищо в живота си !
22
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то и ти да си изплющиш сто бустера и накрая да се заразиш и легнеш да мреш от това, за което си се ваксинирал, и ти ще се депресираш. Или пък да клъвнеш на облъчването по ТВ, ще си пишеш завещанието на всяка хремичка. Хора, в крайна сметка това е болест с незначителна смъртност при старци и болни и напрактика нулева при здрави хора и деца. Общо цялата смъртност във всички групи се измерва в промили. А вие просто си бяхте изтерясали психари от преди, а ковидът само натисна спусъка.
21
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ПРЕковид депресиите от безкрайно плямпане на разни платени вакситутки по медиите. За тех кво?
20
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко странно :) Значи от сутрин до вечер "яко ще се мре", чували за трупове и хладилни камиони, и се получава депресия, да не повярваш :)
19
4
 
12
 
! Отговори
Много сме преди 2 години
Земята не може да издържи повече от 3 млрд разумни хищници. Требе си хомицид и за по-сигурно 5 млрд адамкурбан. Бедата е, че най-про3тите се разможавят с най-голяма скорост, поради което населението на Земята прогресивно оглyпява. С други думи, хорсшита става все по-голям и по-дълбок. Само Пацо Шнорхела може да ни оправи, като намали цената на продукта...
18
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следва съд, присъда и частни дела за причинителите на психозата. Побъркаха народа, докато си разпределят спечеленото.
17
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това не е заради кови, а заради фашистките мерки
16
28
 
4
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Антиваксърите просто прогресивно намалявате.
15
4
 
24
 
! Отговори
Не депресия а преди 2 години
Ръст на самоубийствата ни чака съвсем скоро с тези цени на тока газта, горивата и инфлацията, докъдето ни докараха ляво либералните служебни правителства на радеф, и сегашното на мутрите от - БСП, дай ни България, продължаваме поскъпването и бай Чалга
14
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я да кажат никому ненужните психолози, защо се увеличават депресиите. Да не би пък, да няма убийствена инфлация. Храните, тока, водата, парното, всичко поскъпва. Цените са в космоса, защо да няма депресия в хората?
13
4
 
34
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Ако съм тройно ваксиниран и се разболея , как да не се депресирам ?
12
4
 
14
 
! Отговори
Добър ден преди 2 години
Ковид нарушава серотониновата обмяна. Знае се от почти 2 години. Затова скачат от прозорците.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ли? Психолози ще се изказват за депресията и колко е вредна.
10
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2025 ще пподължи тази пландемия.
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия ypоди ще ни докарат дотам, че да се колим по улиците!
8
2
 
27
 
! Отговори
Иван Петров преди 2 години
С един куршум два заека.Сега ще се увеличи продажбата на антидепресанти.Морето сега хвърля пяна,който има черпак ще гребе...
7
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Депресията при някой вярващи на скапаните медии е факт. Аз невярвам и нямам никакъв проблем а и най вече невярвам в измислените пандемия и вирус. Мога само по български да ги поздрвя : да им е..м...та
6
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя медия ръси най много токсична зараза?
5
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чувам застрашителни властни гласове. Обхваща ме страх. Ходих на лекар. Гълтах хаповете му. Накрая спрях телевизора и новините излъчващи се от него. Сега слушам само себе си.