Стреляха по мирни протестиращи... За ужаса в Казахстан от първо лице

Снайперисти стреляли по тълпата, полицията отрича
23 яну 2022 19:37, Нели Христова
166
Стреляха по мирни протестиращи... За ужаса в Казахстан от първо лице
Снимка: БГНЕС

Въоръжените мъже в униформи проверяваха всяко отделение, крещейки, че търсят хора, ранени при масови вълнения, довели до десетки загинали. Асел, която също беше простреляна при насилието и се лекуваше в болницата в най-големия казахстански град Алмати, си спомня смразяващата среща.

"Един от тях извика: "Ако пак излезеш на протест, ще те убием".

Тя вярва, че мъжете с оръжие са от специалните полицейски сили или службите за сигурност и са залавяли всеки, който е участвал в антиправителствени протести. Те се опитали да отведат и нея, но тя е била прекалено тежко ранена, за да ходи. Името й е променено, за да се защити нейната самоличност.

Подобно на много други, тя се присъединява към това, което започна като мирни протести срещу покачването на цените на горивата в началото на януари. Казахстан има едни от най-големите петролни запаси в света, но по-голямата част от населението не участва в разпределението на богатството.

Демонстрациите бързо прераснаха в масови безредици и грабежи, които доведоха до най-тежкото кръвопролитие през 30-те години на независимост на бившата съветска държава.

Властите са обвинени в използване на прекомерна сила за възстановяване на реда. Официално са загинали 225 души, а много повече бяха ранени. Около 10 000 души са задържани в резултат на безредиците, казват властите.

Подобно на много други, Асел, която е на 57, сега е притеснена, че може да бъде арестувана и обвинена за участие в безредиците.

Генералната прокуратура на Казахстан е образувала близо 700 наказателни дела. Някои от арестуваните са обвинени в тероризъм, убийство и стремеж за сваляне на правителството. Правозащитни организации обаче твърдят, че властите предприемат репресии срещу всички, които са участвали в протестите, включително мирните демонстранти.

Задържат се дори тези, които са публикували постове в подкрепа на протестите в социалните мрежи. Те са изправени пред побои и изтезания, казват активисти.

"Няма презумпция за невинност", казва Бахитжан ​​Торегожина, активист по правата на човека в Алмати. "Всички са потенциални терористи за властите. Те се опитват да изтръгнат самопризнания от тях."

Един активист - Муратбек Йесенгази, който участва в протеста на централния площад в Алмати, е обвинен за участие в насилието. Адвокатът му казва пред BBC, че е бил бит в ареста - снимки показват, че кракът му е покрит със синини.

Властите категорично отричат ​​задържаните да са били бити или измъчвани.

Тези, които не са участвали в насилието, "не трябва да се притесняват", каза пред BBC Салтанат Азирбек от полицейското управление в Алмати, добавяйки, че всички ще бъдат освободени, след като фактите бъдат установени.

Все още не е ясно как мирните протести се превърнаха в митинги с такова насилие. Първоначално настроението на тълпата беше празнично, когато хората се събраха на 4 януари. Те изпяха химна на Казахстан и скандираха политически искания.

"Тълпата беше много разнообразна", спомня си Тимур Нусимбеков, местен журналист, който наблюдава събитията в Алмати. "Имаше хора от предградията, хора от центъра на града. Имаше хипстъри и млади работещи хора."

Атмосферата започва да се променя, когато властите хвърлят зашеметяващи гранати и изстрелват сълзотворен газ, за ​​да разпръснат тълпата, което доведе до сблъсъци между полицията и протестиращите.

На следващия ден, на 5 януари, напрежението нарасна. Някои хора на площада в Алмати бяха въоръжени с ножове и ловни пушки, казва Нусимбеков. Все още не е ясно кои са тези хора.

Азирбек от полицията в Алмати казва, че "добре обучени мъже, запознати с бойните тактики" са атакували полицията с цел да им изземат оръжията. Протестиращите, които бяха там също обвиняват неидентифицирани провокатори. "Протестирахме мирно“, казва един от активистите Конай Абдиев пред BBC. "Но тогава пристигна група млади мъже и хукнаха право към кметството. Не можахме да ги спрем. Унищожаваха коли и строшиха прозорци.Те носеха маски, които криеха лицата им. Страхувахме се дори да ги погледнем в очите от страх, че ще ни нападнат“.

"Те стреляха по мирни протестиращи"

Събитията скоро излязоха извън контрол. Някои от тълпата превзеха кметството и го подпалиха. Звуците от стрелба и зашеметяващи гранати разлюляха площада. Един от поразените от куршумите била Асел.

"Можех да усетя кръвта, която блика от крака ми. Притъмня ми. Дойдох в съзнание когато двама мъже ме влачеха, покривайки ме с щитовете си. Те викаха на хората да залягат, докато куршумите профучават покрай тях."

Тя е качена в камион и откарана в болница. "Спомням си, че в камиона имаше много хора. Изстенах от болка. Няколко души бяха върху ранения ми крак. Някои от тях не дишаха."

Останалите на площада на 6 януари се опитват да проведат мирен митинг, сред тях много възрастни мъже и жени, които настояват за прекратяване на стрелбата. Те излязоха с транспаранти с надпис: "Ние не сме терористи, ние сме мирни хора".

Но същата вечер пристигнат войници с бронирани превозни средства и блокират площада от двете страни.

"Бяхме близо до паметника на независимостта", спомня си Салтанат Хамзина, друг протестиращ. "Хората носеха знамето на Казахстан. Те се нареждаха и размахваха с ръце за да покажат, че са невъоръжени."

В 19 часа военните откриват огън.

"Звучеше така, сякаш стреляха във въздуха, но хората зад нас падаха мъртви. Тези от първия ред не бяха улучени. Така че вероятно имаше снайперисти, които стреляха под шума на изстрелите", казва Салтанат.

Друг протестиращ, Мейрхан Абдуманапов, се скрива близо до паметника на независимостта, където вижда мъж на около 50 години, който е ранен.

"Той стенеше и не можеше да помръдне. Две млади момичета на около 17 или 18 години и още един млад мъж лежаха едно върху друго. Те не даваха признаци на живот. Бях толкова ядосан, че си обещах, че ще кажа на всички, че са стреляли по мирни протестиращи", разказва той.

Азирбек от полицията в Алмати настоява, че силите за сигурност са използвали смъртоносна сила само за самозащита.

Междувременно казахстанското правителство обвини за насилието "терористи" с международни връзки, за което не предостави никакви доказателства. Имаше и съобщения за вътрешна борба за власт, свързана с бившия президент Нурсултан Назарбаев.

Каквото и да е причинило кръвопролитието, местният журналист Тимур Нусимбеков предупреждава, че "мирните протестиращи, активисти и журналисти не трябва да се бъркат с грабители и бандити".

Властите, казва той, се опитват да прикрият "огромни грешки, които са допуснали и довели до най-тежката хуманитарна катастрофа в историята на Казахстан".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
2
 
! Отговори
Far преди 2 години
Требвало е да я довършат както *** в фащ
114
0
 
0
 
! Отговори
Дж.Роб.Бидон преди 2 години
До приматЪ се чувстваНе силен дори срещу беззащитни......спраФка Виетнам,Корея,Ирак,Авганистан,Либия,Сирия и так дальше
113
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Всички протестиращи трябва да бъдат проверени и ПЛАТЕНИТЕ ОТВЪН диверсанти ТРЯБВА да бъдат ликвидирани!
112
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по добре направете статия затова как вчера на антиковид митига в брюксел полицаите насъскваха кучета срещу протестиращи , водни оръдия и димки
111
0
 
2
 
! Отговори
антипендал преди 2 години
До 120 АнонименМай си се надрусал в ранни зори или си така след ваксината ?
110
7
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
сутрешния преглед на печата показва, че свързаните незнайно как с яндекс български електронни "новинарски издания", дерат статиите си от руски жълтеещи се ресурси, барабар с коментарите. ЦРУ е виновно, и муджахидините.
109
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А "мирните" провокатори, ходещи с автомати по улиците и стрелящи по обикновени граждани не ги видяхте, нали? Shибanи американски гъzolizci. Добре осуетен опит за преврат , близо до майка Русия. Опитайте пак, за да изядете дръвцето. Този път за 3 дни ви елиминираха, обаче от сега нататък ще ви очакват - залагам на 24 часа. Смеshnici
108
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен117 да да, и донбаската светица, и украинците бутнали пътнически самолет, и българите в атентата срещу папата... требва да си много пpосто парче да ядеш 50 години попара с косми
107
2
 
1
 
! Отговори
чичко милиционер преди 2 години
и осемдесетте основна опорка беше, че е виновно ЦРУ, но тогава брежнев ходеше на лов с американския президент и кило дини беше пет стотинки. сега след 40 години ублизо пладнешко бране, некой се е сетил да вика нибехмений. никой не го интересува. другаря Xi кво каже, това ще се случва в "евразия".
106
5
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
ше стрелят, оказва се че "безкрайните ресурси на съвеЦкия съюз" не са точно в русия. че и единствения космодрум, наследство от могъщата империя на брежнев, е в казахстан. а китай трайно се е настанил там и в украйна. не само ще стрелят, и правата на рускоговорящите ще защитават ;)
105
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аууууу ! Откога терористите режещи глави на военни и полицай , ограбващи магазини и домове станаха мирни протестиращи ? Нормално според пропадналите беге медии
104
9
 
4
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Полша ,гората Катин! 11 000 : само статистика!
103
13
 
3
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
Същото както Чехословакия . ....Или плащаш на руснаците и мълчиш или те убиват и измъчват. Там където има уран, газ и нефт за крадене се появяват руските освободители за да опазят тези богатства от народа който ги притежава. Преди тези протестиращи бяха фашисти... днес удобно са терористи.
102
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Протестиращите, които не са участвали в насилието, не трябва да се притесняват", каза Салтанат Азирбек от полицейското управление в Алма-Ата, добавяйки, че след като фактите бъдат установени, всички които не са учатвали в разграбването, разбоя, превземането и окупацията на институции, мародерството и убийствата, ще бъдат освободени.
101
9
 
0
 
! Отговори
Казахстан до края преди 2 години
на седмицата ли ще напусне иБРИК и лусионозависимите, или да чакам още една седмица?
100
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В горния текст колективният запад излива съжалението и злобата си, че опитът за майдан в Казахстан с трясък се провали и завистта си, че може само да мечтае за мигновената, организирана реакция и точната като швейцарски часовник, суперефективна операция на миротворческите сили на ОДКБ, предвождани от Государя Путин.
99
9
 
4
 
! Отговори
алоо биФшите зКпЧ тЪ преди 2 години
знаете ли, че черните ги бият в САЩ......а лекарите ги бутат от високите етажи на сградите въФ блатная?
98
8
 
7
 
! Отговори
аре бе Идиот преди 2 години
"за сравнение когато протестиращите опитаха да влязат в капитолия какво стана? стреляха и убиха доста от тях.......убиха една единствена бивша военна от Сан Диего, която след като счупи едно от стъклата на залата където заседаваха сенаторите и стъпи върху рамката, въпреки че беше предупреждавана от останалитеИдиоти да не го прави
97
10
 
7
 
! Отговори
приматЪ се чувства преди 2 години
силен срещу беззащитни......спраФка Чехословакия, Унгария и так дальше.
96
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе, чудя се защо жужето защитава все корумпирани и крадливи режими?Някой знае ли? ____________ Той може да подкупва само такива. А те това и чакат. Ламтят за богатства и лесно се дават.