Родители на деца под карантина имат право на болнични

Кои семейства могат да получат месечна целева помощ?
5
Родители на деца под карантина имат право на болнични

Родителите на деца, върнати от детска градина или ясла заради карантина, имат право на болничен лист. Това е посочено в Кодекса за социално осигуряване, напомнят от здравното министерство.

Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв.

Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв.

Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца - до 3900 лв.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Бай Миле преди 3 месеца
Да бе, само ще наливаме данъци и осигуровки и после при карантиниране, което е принудително, видиш ли нищо не ни се полага. Да си гледаме децата вкъщи, па дали ще ни уволнят или неплатят няма значение, важното е осигуровки да се плащат! Наглеци! Е, спирам да плащам вече
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То пък остава и да нямаш право на карантина, когато си болничен.
2
3
 
9
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 месеца
От опит мога да кажа, че реалния брой на болните деца е в пъти по-голям, но никой родител не иска да си причинява това на себе си или на другите. Представете си какво ще стане, ако един родител направи тест на едно дете до четвърти клас, и той излезе положителен. Карантинира се веднага целия клас, и с това гаранция давам че родителите на останалите деца много ще заобичат карантинираните деца. Просто мерките подпомагат разпространението на вируса. Честито управляващи.
1
0
 
8
 
! Отговори
Хасфалт преди 3 месеца
Това стимул да увеличавате бройката, нали!? Тц тц тц