СЗО: Острата фаза на пандемията може да приключи през 2022-а

Опасно било обаче да приемем, че Омикрон ще е последният вариант
51
СЗО: Острата фаза на пандемията може да приключи през 2022-а
Снимка: БГНЕС

Острата фаза на пандемията от коронавирус може да приключи тази година, ако държавите използват всички налични инструменти, заяви днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ДПА.

Той каза на среща на Изпълнителния съвет на СЗО, че целта може да бъде постигната, ако бъде решен проблемът с по-ниското равнище на ваксинация в по-бедните страни и се проведе по-интензивно тестване на населението.

"Ако държавите прилагат всеобхватно всички стратегии и инструменти, тази година може да сложим край на острата фаза на пандемията", заяви генералният директор на СЗО. "Може да сложим край на КОВИД-19 като глобална здравна криза и може да го постигнем тази година", изрази увереност той.

Недостигът на ваксини е преодолян, каза Тедрос пред здравни министри и други официални лица от 34 държави. Той отбеляза, че логистичното предизвикателство сега е дозите да бъдат изпратени до всички страни и да бъдат поставени.

Генералният директор на СЗО обаче призова за предпазливост.

Бързото разпространение на варианта Омикрон доведе дотам, че през миналата седмица в базираната в Женева организация всяка секунда са получавани съобщения за 100 нови случая от всички части на света. На всеки 12 секунди е бил регистриран по един починал.

"Опасно е да се приема, че Омикрон ще е последният вариант и че сме в края на играта", каза Тедрос.

Той обърна внимание, че в Африка 85 процента от хората все още не са получили ваксина срещу ковид, а заболяването, причинявано от новия коронавирус, може да бъде победено само ако в идните месеци бъдат ваксинирани 70 процента от населението на всяка страна.

Тедрос подчерта и необходимостта от подобряване на възможностите за лечение, за да се намалят нивата на смъртност.  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: сзокоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
11
 
! Отговори
До 21 преди 2 години
Не си прав. Ние виждаме с очите си какво се случва. Не си хаби да трролиш.
23
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
д-р Виткова. - За съжаление, ваксините не се оказаха това, което очаквахме в началото, т. е. ние очаквахме, че когато си ваксиниран, ще настъпи краят на епидемията. Виждаме, че това не се случва. Признанията са повсеместни, че ваксините трябва тепърва да се доработват.
22
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно как ще ваксинират в Африка. Там не искат и да чуят за ваксини от белите. В големите градове модерните напредничави, умни, красиви и богати (като тукашните ваксъри) може и да се вулканизират, ама няма да успеят Африка и 40% да я набучат. Така, че грберуса може само да си мечтае.
21
4
 
18
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
Фейк Нюз! Не вярвайте на тези варвари, мили хора! Говорят каквото им падне и си подхвърлят числа. Това не са хора, които дори имат бегла предства от медицина и статистика, а са платени писачи, чиято цел е да ръсят пропаганда, която да ви убива! Защо ли? Отслабената нация е чиста печалба за някои външни сили. Мислете логично.
20
1
 
40
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
"заболяването, причинявано от новия коронавирус, може да бъде победено само ако в идните месеци бъдат ваксинирани 70 процента от населението на всяка страна" ???? И това безсрамно съчинение, или по-точно тази грозна нагла лъжа, как точно се измисли? Или просто порасна наглата и доказана лъжа, че като се ваксинират 70% в дадена държава, ще добият "имунитет"? Къде е имунитета бе? Къде е имунитета? Продължава да е само за производителите!
19
2
 
16
 
! Отговори
Куиз преди 2 години
Коя страна от Евросъюза се намира в Африка?
18
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пландемията не е започвала дори. Бройките са мизерни и смъртността - под 1% от заразените, ако се правят редовни тествания. Така че каква новалъжа изричате за хората е отдавна все едно.
17
16
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Това, което говориш се нарича дезинформация! Нищо от това, което казваш не е вярно! Ти си ФЕЙК, приятелю!
16
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пандемията приключи 2020-та, когато всички разбрахме, че ни излъгаха за 3.4 до 4.5% смъртност и се оказа че е под 40г е 0.2%, 40-60 е 0.4%, 60 - 70 е 3% и е опасен най-вече за хора над 70г за всички щамове, което с изключение за най-възрастните не се различава от ситуацията при грип или сезонните настинки! Съответно пандемията с нищо не е по-страшна за всички, които не са пенсионери от сезонния грип. Айде стига вече истерии и глупости. Ваксини да се осигурят за старите и това приключи преди 2г.
15
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хем се вижда, че "Ваксините" не работят и пак призовават хората да се бодат....
14
1
 
7
 
! Отговори
Пич по природа преди 2 години
Човек за когото НЯКОИ ХОРА са казвали НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С НЕГО, те всъщнсот нарочно са казвали така , понеже искат ТОЙ да няма прители, жена, деца и като цяло да не живее добре ! Те явно са наистина лоши хора ! Заради такива хора България не е добре за българи и не е много развита страна !
13
3
 
36
 
! Отговори
WHO преди 2 години
Ами той Тръмп ви го каза, като ви спрат мангизите и пандемията ще свърши.
12
3
 
36
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Нищо не е приключило. Ще приключи след произнасяне на присъдите.
11
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в България ще се ваксинираме ли 70%. ? Не ми се вярва. Много антиваксъри, много маргинали.
10
3
 
23
 
! Отговори
Tочно така преди 2 години
Като не щете да *** от експериментални препарати, ще ви спретнем една война с тази цел.
9
0
 
26
 
! Отговори
аз преди 2 години
След като преборим COVID-19 ще има затишие от половин година и после д нова сила, по-модерният, чисто нов и готин COVID-23
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сериозно. Очаквах от Марс нещо да дойде
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй е,Китайката ковид бомба беше първа фаза,с която пратиха запада за зелен хайвер.Сега е ред на другия съюзник Путин да се намеси с втора фаза-военна операция.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да е истина,най вече тук в България да отпаднат всички мерки до август,щот в момента съм с окови на ръцете заради мое предишно погазване на гешевия закон,но след 20 август ще хвърчат глави!!
5
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид истерията се прекратява. Започва войната в Украйна.