СЗО: Острата фаза на пандемията може да приключи през 2022-а

Опасно било обаче да приемем, че Омикрон ще е последният вариант
51
СЗО: Острата фаза на пандемията може да приключи през 2022-а
Снимка: БГНЕС

Острата фаза на пандемията от коронавирус може да приключи тази година, ако държавите използват всички налични инструменти, заяви днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ДПА.

Той каза на среща на Изпълнителния съвет на СЗО, че целта може да бъде постигната, ако бъде решен проблемът с по-ниското равнище на ваксинация в по-бедните страни и се проведе по-интензивно тестване на населението.

"Ако държавите прилагат всеобхватно всички стратегии и инструменти, тази година може да сложим край на острата фаза на пандемията", заяви генералният директор на СЗО. "Може да сложим край на КОВИД-19 като глобална здравна криза и може да го постигнем тази година", изрази увереност той.

Недостигът на ваксини е преодолян, каза Тедрос пред здравни министри и други официални лица от 34 държави. Той отбеляза, че логистичното предизвикателство сега е дозите да бъдат изпратени до всички страни и да бъдат поставени.

Генералният директор на СЗО обаче призова за предпазливост.

Бързото разпространение на варианта Омикрон доведе дотам, че през миналата седмица в базираната в Женева организация всяка секунда са получавани съобщения за 100 нови случая от всички части на света. На всеки 12 секунди е бил регистриран по един починал.

"Опасно е да се приема, че Омикрон ще е последният вариант и че сме в края на играта", каза Тедрос.

Той обърна внимание, че в Африка 85 процента от хората все още не са получили ваксина срещу ковид, а заболяването, причинявано от новия коронавирус, може да бъде победено само ако в идните месеци бъдат ваксинирани 70 процента от населението на всяка страна.

Тедрос подчерта и необходимостта от подобряване на възможностите за лечение, за да се намалят нивата на смъртност.  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: сзокоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
42 месеца, пише си го в Библията.
43
0
 
3
 
! Отговори
Ще трае преди 2 години
До първата половина на 23-та.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хич не се и надявайте. Тоя вирус постоянно мутира. На есен кой знае какъв звер ще стане.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баасиии гаа+_дото човече, ако въобще може да се нарече ч-к. Въобще не става въпрос за външния вид.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По снимката можете да се ориентирате: на чело на циpковото изпълнение е сложено нещо, което прилича на предлественика на хуманоидите. Или иначе казано - мамунта води представлението! Хахах.
39
3
 
9
 
! Отговори
Ваксинирайте го преди 2 години
Тоя ЗЕЛЕНИЯ и да си затваря плювалника щот като го видят децата сънуват кошмари!
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един приятел фармацевт вчера ми каза че всички големи производители с спрели производството на ковид тестове, маски и подобни консумативи. Демек, знаят че скоро ПЛАНдемията ще я приключат, и явно им е казано да не произвеждат прекалено много консумативи за да не станат зян. Нали все пак целта на тази ПЛАНдемия е да се направят пари, и то много мари.
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако са направили предварително уговореното количество пари от ПЛАНдемията, изведнъж ще я приключат, помнете ми думата. Един ден ще казват колко много заболели има, как трябва да се носят маски и спазва идстанция, как ресторантите трябва да се затворят и подобните им мантри.и следващата седмица ще кажат как изведнъж нов щам е толкова отслабен че няма смисъл да се тестват хората повече и ПЛАНдемията ще свържи, ей така като с магическа пръчка.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да приключи , но може и да се пръкне нова мутация, която точно като омикрона сега, да заобикаля имунитета от предишното боледуване и ваксинация.
35
3
 
13
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Тоя що ли ми мяза на специалист по чистотата от маалата!?Само физионимията му ме отвращава камо ли да ме наксинира и да му вярнам!ХАХА
34
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще приключи, когато всички се ваксинират. България и една - две още държави саботират ваксинацията, така че няма да приключи.
33
3
 
14
 
! Отговори
Иван преди 2 години
"...и че сме в края на играта" - за вас това игра ли е бре *** долни!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
32
3
 
10
 
! Отговори
Манафейко: преди 2 години
Не "опасно", а "нерентабилно" е да смятаме, че "Омито" ще е последният му вариант. Така, де - знаете ли още колко мангизи има за усвояване?!
31
6
 
29
 
! Отговори
Народен съд преди 2 години
За убийците от СЗО.
30
6
 
24
 
! Отговори
Леша преди 2 години
За мен не е имало нито един ден пандемия. Имаше за тези които се съгласиха.
29
0
 
0
 
! Отговори
ТОЙ преди 2 години
Човек за когото НЯКОИ ХОРА са казвали НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С НЕГО, те всъщност нарочно са казвали така , понеже искат ТОЙ да няма прители, жена, деца и като цяло да не живее добре ! Те явно са наистина лоши хора ! Заради такива хора България не е добре за българи и не е много развита страна !
28
2
 
43
 
! Отговори
Shshs преди 2 години
Каква ирония. В Етиопия 20% от хората гладуват в продължение на десетилетия и измират от глад. В продължение на 5 години са в непрестанна гражданска война и властите избиват хора по пустините, а войските грабят местното население, че чак се прибират с каси от врати в столицата, а ние сме седнали да четем за великата битка на Етиопеца Гебрейесус срещу вирус със глобална смъртност по-ниска от 1% и то със статистики изсмукани от пръстите.
27
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо на тия от СЗО изобщо им позволяват да говорят? Тия са за затвора.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Куиз..... епа Франция!
25
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може, а ще приключи. Тя приключва в момента за голямо съжаление на бигФарма. И не острата фаза, а всякаква фаза.