Австралия беше пример за борба с COVID, а сега там цари пълен хаос

Болните са толкова много, че веригите за доставки са засегнати
25 яну 2022 19:00, Нели Христова
191
Австралия беше пример за борба с COVID, а сега там цари пълен хаос
Снимка: БГНЕС

Лятото в Австралия традиционно е време за плажове и барбекюта, но тази година се превърна в гореща каша от нарастващи случаи на COVID и национален недостиг на бързи антигенни тестове.

Миналата седмица отсъствията на работници поради изолация и заболяване от COVID станаха толкова много, че кабинетът обмисли намаляване на възрастовата граница за лицензи за мотокари, за да могат непълнолетните да се включат във вериги за доставки.

В крайна сметка министрите решиха да не продължат с плана. Но идеята, че Австралия, страна, която някога е била възхвалявана за реакцията си за ограничаване на COVID, обмисля подобен ход, изглежда показва колко много се борят лидерите й.

След като прекара голяма част от пандемията изолирана от света, Австралия сега се опитва да се ориентира в нов подход на живот с COVID. Но тази промяна съвпадна с появата на Омикрон, при който броят на случаите се увеличи.
Повечето от 1,5 милиона се заразиха с COVID в Австралия през последните три седмици, а в петък страната отчете рекордните за един ден общо 88 смъртни случая.

Ръстът изостри съществуващия недостиг на работници в Австралия - по-рано този месец правителството изчисли, че отсъствието на работната сила може да достигне до 10% във всеки един момент.

В глобален мащаб броят на смъртните случаи от пандемия в Австралия от около 3000 души остава сравнително нисък, до голяма степен благодарение на бързия ход на правителството да затвори границите си, да наложи продължителни локдауни и да популяризира ваксинацията.

Но докато новият курс не причинява здравна катастрофа от мащаба, наблюдаван другаде, той води до широко разпространени смущения в страна, която някога бе давана за пример за действията си срещу COVID.

Появата на Омикрон

От гледна точка на правителството Омикрон промени всичко.

"Омикрон беше една от най-големите изненади в предизвикателството и почти преобръщането на начина, по който управлявахме пандемията до този момент", каза Морисън в четвъртък.

Пътната карта на правителството за живот с COVID се основава на варианта "Делта" - по-малко заразен щам, който причини хаос в други страни миналата година. Според Морисън старият план е причината правителството да не е поръчало повече бързи тестове - ключова точка в тази фаза на пандемията, тъй като все повече хора се разболяват.

По-известни като RATs, тестовете у дома дават резултати за минути, но е почти невъзможно да се намерят в Австралия.

Критиците казват, че правителството е трябвало да предвиди задаващата се криза. Обединеното кралство раздава безплатни тестове от миналия април, а Съединените щати претърпяха сериозен недостиг на тестове много преди броят на случаите в Австралия да нарасне.

"Разбирам, че тези бързи тестове са били голямо разочарование", каза Морисън в сряда. "Но много от тези коментари са направени със задна дата, а не предвидливо."

Търсенето на тестове нарасна, когато опашките за традиционните PCR тестове, извършвани от лабораториите, нараснаха, тъй като все повече хора страдаха от симптоми на COVID.Някои хора искат да докажат, че не са заразени, за да отидат на работа. Други се нуждаят от тях, за да посещават уязвими роднини в болници и домове за грижи. Без тях много хора остават у дома, несигурни дали са заразни или не.

Фармацевтичната гилдия на Австралия, орган, който представлява 5700 обществени аптеки, заяви, че членовете отговарят на четири обаждания в минута от хора, отчаяни за тестове. "Това просто не е устойчиво", каза президентът на гилдията Крис Фрийман в изявление в четвъртък.

Има такъв недостиг на RATs, че австралийската федерална полиция заплашва със затвор и глоби за всеки, хванат да ги продава за повече от 20% над цената на дребно. Сделките се извършват във Facebook и някои аптеки публикуват актуализации за състоянието на своите акции всеки ден.

Преди началото на новата година разработчикът на софтуер Мат Хейуърд забеляза проблема и на 3 януари стартира Find a RAT - краудсорсинг уебсайт, където хората могат да съобщават за наличието на тестове.

В рамките на една седмица сайтът получава половин милион посещения на ден. Според Хейуърд, който е съосновател на софтуерната агенция Pipelab в Мелбърн, в пика на натиска тестовете са били налични само на 10 места в Австралия.

"Те изчезваха в рамките на около 30 минути", каза той. Според сайта проблемите с доставките са се облекчили оттогава - RAT се предлагат на по-малко от 200 места в цялата страна - брой, който се променя, когато наличността пристигне и бъде разпродадена.

Правителството казва, че идват още мерки. Безплатни тестове вече се предлагат от държавните клиники - но актуални за хора със симптоми или такива, които се считат за близък контакт, което се определя като човек, който живее с заразен или е бил с такъв в близки помещения повече от четири часа. От понеделник тестовете ще се раздават безплатно през аптеките на притежателите на карти за облекчени условия, включително пенсионери.

Въпреки това, когато попитаха в неделя как тези тестове ще бъдат разпределени в Куинсланд, Крис Оуен, президент на щатския клон на Фармацевтичната гилдия, каза: "В момента това е спорен въпрос. Очевидно няма много налични тестове. Те са толкова редки - като кокоши зъби."

Не само тестовете RAT са в недостиг - отсъствията на работници поради заболяване и изолация означават, че големите супермаркети се борят да поддържат магазините заредени с общи продукти.

Това отчасти се дължи на факта, че COVID се разпространява бързо, но и защото се изисква тесни контакти с положителни случаи, за да се изолират за седем дни. В опит да поддържат движението в страната, основните работници сега са освободени от това правило - стига да дадат отрицателен тест - но някои индустрии все още страдат от сериозен недостиг.

Преработеното пиле, по-специално, се превърна в рядка стока, тъй като работници от всички точки на веригата за доставка се разболяваха от COVID. Говорителка на Австралийската федерация по пилешко месо каза пред CNN, че до 50% от персонала са болни в някои преработвателни съоръжения. Останалите работници се фокусират върху разпространението на цели пилета, вместо да прекарват време в нарязването им, за да ги продават като крила, бутчета и филета, обяснява тя.

"Наистина е трудно да се прецени кой ще се разболее, така че планирането е доста невъзможно в момента", казва тя. "Все още има хора, които се заразяват с COVID, така че това наистина е всекидневно нещо, което не изглежда така, сякаш може да отслабне през следващите няколко седмици".

Има място за оптимизъм. Здравните служители казват, че броят на случаите в Австралия трябва да достигне своя пик през следващите две седмици. Намаляването на процента на хоспитализация в Нов Южен Уелс предполага, че държавата може да е преминала най-лошото, въпреки че някои предупреждават, че е твърде рано да се каже.

Ново предизвикателство ще дойде през следващата седмица, когато учениците в двата най-засегнати щата - Нов Южен Уелс и Виктория - се върнат в училище.

Премиерът на Нов Южен Уелс Доминик Перотет каза в неделя, че всички деца и учители ще трябва да си правят по два бързи теста, когато училището се възобнови там в петък. Виктория прилага подобен подход, но само "силно препоръчва" тестове два пъти седмично.

И в двата щата тестовете ще бъдат осигурени от правителството, което ще намали натиска върху аптеките. И маските ще бъдат задължителни за учителите и повечето деца на възраст над 8 години.

Прилагат се и други мерки срещу COVID, включително пречистватели на въздух и уроци на открито, където е възможно през летните горещини.

Миналата седмица Федерацията на учителите в Нов Южен Уелс предупреди, че може да се наложи училищата да бъдат затворени, ако случаите нараснат. Но и в двата щата уверяват, че това няма да се случи.

Така или иначе дългото лято на COVID в Австралия все още не е приключило - а за Западна Австралия, която отчете 24 локално предавани случая в неделя, въпреки поддържането на затворени граници, то може едва сега да е започнало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2020-та когато се появи вируса прочетох всичко за испанският грип.Един от материалите завършваше така: "И тези които се криха и тези които не се криха свършиха по един и същ начин."..................Изводите си правете сами.
92
11
 
5
 
! Отговори
До 105 преди 2 години
Обясни заразените за трети пореден път с новия щам неваксинирани, много моля. Нали сте с вечен имунитет? Да, ама не.
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 102 Говориш празни приказки без никакви доказателства.Типично за ваксъртрол.
90
3
 
18
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Така, и какво излиза? Бустерите явно бустват единствено заразяването.. Ай честито!
89
14
 
3
 
! Отговори
до 101 преди 2 години
Аз карах вируса 2 пъти. След втория се ваксинирах.
88
12
 
3
 
! Отговори
До 101 преди 2 години
Юда, мили бедняко. Така пяха много преболедували, ама след второто боледуване млъкнаха. Някои завинаги.
87
1
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Абе прокуратурата що пак не се самосезира срещу медиите за всяване на страх и паника сред простолюдието?
86
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имали са веднъж 88 случая... един единствен ден до момента на 26 милиона население. Нашия рекорд 334 за 1 ден на няма и 7 милиона, определено сме добри май само в това да сме глупави.
85
3
 
26
 
! Отговори
Snorky преди 2 години
Още едно доказателство, че от ваксините няма полза. През 2020 в Австралия смъртните случаи са много по-малко отколкото сега с ваксините. В Америка е същото. Къде са онези, които обичат да говорят с цифри? :)
84
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в Австралия 3000, в България 32000...
83
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Австралия била за пример?!? Това някаква гнусна шега ли е?!? Там държаха хората повече от година под домашен арест. Вкарват контактни, не болни, контактни в ковид лагери "доброволно". Полицията бие и разтурва всеки протест! Тези може да са пример само за тоталитарна държава и самозабравили се леви управници!
82
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе хора 3 милярда са ваксинирани и какво стана, нищо. И след 10 година пак ще е така, само на балканите се мислим за по-разбиращи, а истината е че прооостите хора не се ваксинират от страх. В Австралия искат да спасят всички, за тях 200-300 починали на ден ще е катастрофа, но как да го обясниш на ***, на него не му дреме че умират хора, важното е той да е рахат.
81
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И там има слугинаж антиваксъри, разбира се. Нормално е да имат 88 смъртни случая за ден (до един слуги неваксинирани).
80
3
 
25
 
! Отговори
Асен Василев преди 2 години
Хайде честито и на мене. След като си набих всички бустерни дози и спазвах мерките и аз се Заразих.
79
4
 
33
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Koлкото и да се мъчат медиите да замажат безумния и абсолютно против науката подход на корумпираното престъпно правителство на Австралия, за нулев ковид - истината винаги отвръща обратно! Какво хвалене беше за жестоките локдауни, мерки и затворени граници и никакво извинение от медиите и 'експертите' им! Пълен провал! Просто удължиха агонията и отложиха неизбежното. Всичко там току що започва. Както и в Израел. А ваксини срещу респираторни вируси няма. Съд за престъпниците.
78
1
 
16
 
! Отговори
Кунч000 Бустеров преди 2 години
Предлага своята помощ към Австралийците. Съгласявам се доброволно да експериментирам с техните бустерни дози. Имам голям опит. След като си набих всички ваксини пак се заразих.
77
4
 
17
 
! Отговори
г-н Минчев преди 2 години
Оф, питат ли ме мене австралийците. Аз след като имам 2 дози + Бустер + Зелева хартия + 24/24 часа съм с маска, дори когато спа и се къпя. И въпреки всички мерки, пак се заразих.
76
2
 
14
 
! Отговори
Джокович преди 2 години
Ами аз затова отидох, да ги заразя.
75
1
 
16
 
! Отговори
проф. ВитанОФФ преди 2 години
Да бяха попитали мене, щях да им доставя моята математическа формула, която отчита всичко на 100%.
74
2
 
28
 
! Отговори
Полза от ваксини? преди 2 години
Държа да отбележа, че не съм Анти-ваксър. Аз съм твърдо За ЕФЕКТИВНИТЕ ваксини. Скоро си правих и за Тетанус. Но колко ли наивен трябва да си, за да вярваш в тези експериментални отвари?!? СЪБУДЕТЕ СЕ!!!! ТЕЗИ ВАКСИНИ СА НЕ ЕФЕкТИВНИ!!!