Кунчев: Не се променят сроковете на сертификата за страната

В близките един-два месеца не се очакват промени
Обновена: 25 яну 2022 18:13 | 25 яну 2022 13:19, Веселина Йорданова
135
Кунчев: Не се променят сроковете на сертификата за страната
Снимка: БГНЕС

Не предвиждаме никаква промяна на сроковете за действие на сертификатите вътре в страната. Това съобщи държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред здравното министерство.

Още по темата
Според нови правила от Европейската комисия от 1 февруари всички цифрови COVID сертификати на ЕС, доказващи завършен ваксинационен курс, ще бъдат със срок на валидност 270 дни от датата на последната поставена доза.

Сертификатите за поставена бустерна доза не са ограничени от ЕК със срок на валидност.

Договореното на международно ниво - да бъде скъсен срокът на цифровия COVID сертификат, е само за цел пътуване и преминаване през границите и не засяга сроковете, за които той е валиден в България, посочи той.

Няма срок за бустерна доза. Кунчев добави, че вероятно ще бъде предложен някакъв срок в бъдеще, но това няма да се случи в близките един-два месеца.

Той коментира и репортажи за хора, пиещи препарат подобен на белина като лекарство срещу COVID-19.

Да пиеш дезинфектант е лудост. Хлорният диоксид освен да убие вируса, може да убие и вас. Това вещество не е предназначено за пиене по никакъв начин, заяви той.

На въпрос за допълнително затягане на мерките за ограничение на вируса, доц. Кунчев каза, че растат областите, доближаващи се до етап 3 от плана за справяне с COVID-кризата.

Ако над 2/3 от общините влязат в такъв режим, тогава ще обсъждаме и мерки на национално ниво. Катерим по пика на вълната и този ръст ще продължи през следващите 1-2 седмици, посочи Кунчев.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кучев, ти като имаш зелен сертификат, що три месеца лежа в болница?
54
2
 
16
 
! Отговори
Логиката на Ковидари преди 2 години
Тия ковидари вместо да слушат доц. Мангъров, който е с над 40год. стаж във Вирусологията, се доверяват на математици като Витанката. Много са умни, няма що.
53
3
 
20
 
! Отговори
Мангъров беше прав! преди 2 години
Още в началото на пЛандемията човекът каза, че тези мерки са безсмислени, оказа се прав и за Зелевата хартия.
52
2
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И ДА ИЗТРИЕШ ИСТИНАТА КУЧ-КО НИЕДНА, ТОВА НИЩО НЯМА ДА ПРОМЕНИ!
51
2
 
16
 
! Отговори
Поздрави до Германия преди 2 години
Имам роднина в Алемания с две дози ваксина + Зелев сертификат. Човекът ми разправя, че въпреки това не може да посещава кафета и ресторанти. Пускат само с 3 дози или бустер. Ефект от Ваксини ?
50
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 52Да не стане обратното и един ден такива платени труженици като теб от министерството на истината да го поемат много навътре?
49
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да има закон за интернет в България тези които пишат лъжи за ваксините за ковид като Мангъзов опс Мангъров 5 години затвор ако имаше този закон в България сега антиваксарите убиеци нямаше да пишат лъжи за ваксините щото щяха да са в затвора където им е мястото
48
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста по-добре от преди са по-ваксинираните държави. При тях смъртността при Делта варианта спадна 17 пъти, а за Омикрон още е рано да се каже.
47
3
 
18
 
! Отговори
Елон Мъск преди 2 години
Предлагам да заселим всички Ковидари на Марс, там вируси няма, но и кислород липсва.
46
8
 
0
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
Те все такива интИлигентни като тебе все пребиват някого и накрая пребитите се оказват те. Господ те е бил по главата и напълно нормално, че не го осъзнаваш.
45
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След милиарди ивжектирания положението с ковида става все по-зле, постоянно се раждат нови щамове,и ще идват още. Явно ковид кризата се управлява напълно погрешно,СЗО гаси пожара като налива бензин.Инжектиранията трябва да спрат защото влошават положението както се вижда.
44
2
 
15
 
! Отговори
Решението е тук. преди 2 години
Предлагам специално за всички Ковидари да се създадат нови страни, а ние нормалните хора да си живеем както преди.
43
3
 
23
 
! Отговори
Ефект от Ваксини? преди 2 години
Гледам статистиките на най-ваксинираните страни. Та те са по зле и от преди. Аз съм За ЕФективните ваксини, но колко ли наивен трябва да си, за да се боцкаш с тези експериментални разтвори.
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А познаете кой пие белина в България ромското общество в България заради своята неграмотност и доверие ще белината ги спасява от ковид
41
4
 
10
 
! Отговори
А в Кауфланд и Банки преди 2 години
Всеки ден посещавам банките и Кауфланд, препълнено е с хора, но никой не ти иска Зелевата хартия. Питам управителя и той ми отговаря: " Няма да се плашите сключихме договор с вирусът и той не ни закача".
40
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Против ваксините за ковид са само ромското общество в България това е заради тяхната неграмотност ако бяха грамотни щяха да разберат че ваксините са за тяхно добро и ще ги предпазят от ковида
39
4
 
19
 
! Отговори
Ковидарите полудеха преди 2 години
Първо се боцнакаха с 2 дози, след което си вкараха Бустера и взеха Зелевата хартия се помислиха за Висша раса и че ще живеят като преди. То какво стана ? Точно обратното вирусът се разпространи още повече.
38
3
 
22
 
! Отговори
Малко факти! преди 2 години
Преди няколко месеца т.н. Спасители: " При 70% ваксинирани се връщаме към Нормалното", " Зеленият сертификат е много ефикасен". Страни с над 75 % набоцкани + Супер Зелев сертификат: Австрия, Белгия, Холандия, Германия, Франция, Малта, Италия, Испания. Е тези страни върнаха ли се към нормалното? Не напротив, нови ограничения и маските не са отпаднали. Просто факти.
37
4
 
17
 
! Отговори
Пепи Костов преди 2 години
Не знам дали в българското общество има глад за ваксини, но определено има тотална нетърпимост срещу фашизоидните зелени сертификати.
36
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много скоро всички антиваксари убиеци в България като Мангъзов опс Мангъров ще бъдат пребити от нас интилигентните българи с езика на антиваксарите убиеци по тяхната празна глава