"Всеки сам си преценя" е в сферата на вица, но не е весело

Свободният избор е неприкосновен и право на всяка личност
25 яну 2022 10:45, Петя Славова
306
"Всеки сам си преценя" е в сферата на вица, но не е весело
Снимка: БГНЕС

Макар и всекидневно да броим много новозаразени с коронавирус, интересът към ваксините у нас остава слаб.

Прословутият израз: "Всеки сам си преценя" дори вече да е преминал в сферата на вица, не е нещо весело, тъй като положението е много сериозно. Това обясни пред БНР д-р Велислава Донкина - клиничен психолог в Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания

"Имаме проблем в комуникирането на съветите, на приканването към ваксинирането. На хората не са им ясни много неща около механизма на самите ваксини. Всеобщо  известен факт е, не само в психологията, че когато много интензивно принуждаваш някого към нещо или го убеждаваш, колкото по-голям е натискът, толкова по голяма е съпротивата", обясни д-р Донкина.

Според нея така хората стават подозрителни.

"Това се разиграва още повече на фона на българската идентичност. Българинът е една принципно недоверчива душа, която има в историята си негативен опит, който го кара да не вярва. Преживял е много ситуации, в които се казва едно, а се случва друго.

Ако се изтеглим назад, за да видим по-глобалната картина, ще видим, че основният проблем е с РНК-ваксините, с новите технологии и големият страх около тях - как действат, какво се случва точно.

От моя опит, обаче като клиничен психолог в болниците СБАЛХЗ и "Надежда" знам, че тази технология е развивана интензивно още преди 10-15 години за използване в онкологията. Това всъщност е една много умна технология, защото това е един опит следващите ваксини да обучават организма да може да разпознава вируса и да се съпротивлява, без да се заразява.

Но тук се появява един друг проблем. Това, че ние живеем във време, в което науката много напредна и ние чак сега се сетихме да се страхуваме от това. Може би защото сега се чувстваме лично застрашени или засегнати...А иначе ние имаме способност да забравяме, че сме смъртни и ако някой е онкоболен или се нуждае от трансплантация, си казвахме - на нас това няма да ни се случи...", поясни още д-р Донкина.

И въпросът вече е къде е поставен човекът в науката и медицината и как лично сме засегнати от това, обобщи клиничният психолог.

Според д-р Владимир Сотиров -  клиничен психиатър, практикуващ в Център "Адаптация" - София, за да реагираме с толкова мощна съпротива, има компексен отговор. "В посттоталитарните страни процентът на ваксинирани е най-нисък. Защото нашите гени са „най-ценни”. Това е част от примитивните фантазии, през които си придаваме някаква значимост, защото истината е, че в същността си ние се преживяваме като много незначителни. Безценни - но всъщност без стойност...", коментира д-рСотиров.

Още по темата

По думите му, затова и фантазираме такава ценност - през гените на прабългарите. "Ценност на генно ниво - ние сме призвани да ги опазим и да спасим света като българи - това е вярване, което няма никаква стойност – ние сме безценни, буквално. И тук борбата ни с македонците - кои са по-ценни. За ценност се борят онези, които се чувстват безценни (отново разбирано съвсем буквално).

Така ли иначе, трябва да отбележим, че по ред причини, ние сме една провинциална и затворена култура. Изолирани сме били поради ред причини - икономически, културни. А провинциалната култура по дефиниция се отнася с голямо подозрение към всяко ново нещо, към новите технологии включително. А всяко ново нещо, което идва отвън се приема като заплаха. Като нещо, което ще разруши идентичността и обичайният начин на живот", каза още д-р Сотиров.

Според д-р Донкина свободният избор на човек да се ваксинира или да не го прави не може да се поставя под никакво съмнение.

"Свободният избор е неприкосновен и право на всяка личност, което е свързано с уважeнието между нас. Но по темата с ваксините може би въпросът е какво ни кара да имаме една или друга позиция. Защото, ако хората разбираха, като съвкупност, избора и отговорността от дадено решение, тогава няма хората да се карат по тази тема", заяви клиничният психолог.

"Сега институциите вече си взеха поука как да комуникират с хората мерките. Сега мерките се предлагат, а не налагат.

Пандемията започна много лошо, с много насилие, с много злоупотреба. Мерките бяха несъразмерни. И ние от това си извадихме извода, че на мерките не трябва да се вярва. Че нещата не са такива, каквото властта се опитва на да ни ги опише, да ги наложи. От тук недоверието към властниците.

Защото властниците систематично злоупотребяват с нашия интерес. Има втори план, втори дневен ред, който обслужва интересите на властта, но не обслужва интересите на обществото.", допълни д-р Велислава Донкина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
3
 
4
 
! Отговори
до Кром 261 преди 2 години
И след като не сте медик, как имате самочувствието да коментирате тази тема и дори да отсъждате дали темата за антибиотиците е "ни в клин ни в ръкав" вместена в темата за рнк ваксините? Нима протоколът за третиране на бактериални усложнения при ковид инфекции не включва прилагането на антибиотици, независимо от типа ваксинация? И как имате самочувствието да твърдите, че мнението ми е копирано, след като не сте специалист и изобщо не можете да коментирате по същество?
257
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сред първите предоставени документи (на phmpt точка org) е интересен този със заглавие 5.3.6-postmarketing-experience. Според него, до Март 2021г. (т.е. почти веднага след пускането на ваксината) има немалко оплаквания, включително критични, особено относно бременните жени. От 270 бременности, след ваксината над 25 завършват със спонтанен аборт или мъртвородено дете. Т.е., фатални последици в 10% от случаите. И това е по информация на Пфайзер. Пък който ще да го нарича конспирация, прав му път.
256
2
 
9
 
! Отговори
Пича преди 2 години
Така като гледам, Кромчо нито е обърнал внимание на данните за Пфайзер и ваксината - всичките доказани и лесно проверими - нито всъщност се интересува от нещо, което му противоречи на вече оформеното мнение. Междувременно, компанията е загубила иска срещу разсекретяването, и сега се очаква да предостави документите на партиди, в рамките на 18 месеца.
255
2
 
2
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
До Германец --- Изместваш темата. По новопоставения казус, ако гледаме на него като математическа задача си прав. Проблема е че реалния живот винаги е по-сложен от абстрактните модели. Така че да оставим времето да покаже кой е прав кой крив.
254
2
 
0
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До До Кром 258 - 260 Въобще не ме интересува личната Ви информация! От видяното до тук съм наясно, че не сте специалист. За професионализъм не става дума особено във форум, където хората основно се забавляват. Относно изместването на темата - Вие започнахте, като в темата за РНК ваксините ни в клин ни в ръкав постнахте мнение /твърдя, копирано/ за страничните ефекти от приложението на антибиотиците. Анализ - да, но не Ваш. И последно - няма как да "ползвам" защото не съм медик. Хубав ден!
253
1
 
3
 
! Отговори
До Кром 258 преди 2 години
Не виждам защо трябва да Ви предоставям лична информация в интернет-форум. Недоумявам и защо упорито се опитвате да измествате темата в посока лични достойнства и квалификация. Простете, но това показва липса на професионализъм. Основното нещо, което би трябвало да Ви интересува в моя пост е истинността и приложимостта на информацията. И да, тя се базира на мета анализ. И да, тя е изключително ценна. Ползвайте я безплатно и за здравето на пациентите си-както Ви повелява Хипократовата клетва.
252
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шанса да не хвана изобщо вируса е над 80%Вървете се бодете не всеки месец, а всеки ден!
251
6
 
2
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До До Кром 256 - не думайте! Великолепно. И в кой институт, лечебно заведение или научна организация членувате? Или самоук? Моите резултати са скромни защото сферата ми е съвсем различна. Но Вашите резултати? Вие сте медик, биолог, имунолог? Хайде сега като ще се гъбаркаме и ще се правим на това което не сме, да е докрай!
250
7
 
4
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"в България ваксинираните са 25 %" -- а от умрелите ваксинираните са 10%, т.е. при равни други условия шансът да умреш е точно 3 пъти по-голям ако не си ваксиниран. И това е като приемем горните числа. Реалните ще покажат още по-трагична картинка. Но вие си преценяйте :)
249
0
 
5
 
! Отговори
До Кром преди 2 години
Ами не, не е пост от медицинско издание-, а оригинално мнение..изненадаа.. хаха. Не се притеснявайте, случвало ми се е и преди. Запазете си Нобела за някой по-закъсал, на мен и така ми е добре. Но бъдете малко по-скромни с фасоните при тези ваши скромни практически резултати, за това ставаше дума.
248
3
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До до 251 - 253 Не се учудвайте, моля! Добре съм запознат с историята на антибиотиците и цялата им противоречивост. Също и с това, че дозите които 60-те години са убивали възрастен мъж, днес са предписани на пеленачета. Както и с това, че в началото на пандемията лекарите прибягваха към тях за щяло и обратно. На това е обаче въпроса. Мнението Ви е офтопик. Разбирам, че иронизирахте колегата с пост копнат от медицинско издание /не най сполучливия/, но вече не сте интересен.
247
0
 
3
 
! Отговори
до 249 преди 2 години
"а това, че има разнопосочни мнения само показва, че има прости хора въпреки формалното им образование"....ОО, не. Това е очевиден логически лапсус, демек грешка. Разнопосочността на мненията на специалисти по даден въпрос винаги показва, че науката все още не е достигнала до истината по него, като на установената норма все й още липсва убедителна аргументация. Ерго, нормата все още не е строго научно защитена, но временно приета за удобство поради временна липса на по-добра.
246
1
 
3
 
! Отговори
до 251 преди 2 години
Не виждам защо едно толкова прос-товато мнение като моето трябва да е задължително копи пейст, о, високообразовани човече. Темата за антибиотичната субстанция се налага поради клиничната практика за администрирането й при бактериални инфекции и усложнения свързани с аберативно- патогенетична малфункция на микрофлората независимо дали постваксинално или постинфекциозно... Нима това не ви беше известно? Учудвате ме.
245
0
 
5
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
До Германец --- Само дето в България ваксинираните са 25 % и този тип грешно мислене непрекъснато се пробутва от привържениците на експеримента с бъркочите.
244
6
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До до 244 - 247 - "Браво"! Остана само да дадеш линка, откъдето копи-пейстна това заключение, с което реши да убедиш пишещите тук в "компетентността" си. Само моля обясни на "простоватите", какво общо с темата има антибиотичната субстанция? Все пак за РНК технологии ставаше дума?
243
3
 
4
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Един тъъпак се опитва да убеди цял народ че народа е ***. Дерзайте. Ама няма да стане вашата. И накрая ще се криете в миши дупки, за да опазите мишите си душички.
242
1
 
0
 
! Отговори
до 247 преди 2 години
Разбрах те, но тук не е важно думите които използваш, а какъв е риска в крайна сметка? Не е ли пренебрежим? Не разбирам от медицина, предпочитам да слушам такива, които разбират, а това че има разнопосочни мнения само показва, че има прости хора въпреки формалното им образование. Познавам CEO-та, не им пречи да вярват че земята е плоска.
241
0
 
4
 
! Отговори
до 244 преди 2 години
Да ти обясня как един *** човечец вижда нещата- с твоето високо образование сигурно ще ме разбереш- имуномодулацията може да доведе до имуноаберация с ефект на имуносупресия и директно резултативна пролиферация на патогенната микрофлора. Администрирането на антибиотични субстанции повишава патогенния потенциал на микрофлората и води до допълнителна, вторична супресия на пренапрегнатия имунен отговор. При това положение всеки екзогенен генно- ексапирал виромен патоген е непредсказуемо рисков.
240
0
 
7
 
! Отговори
Пича преди 2 години
Още една подробност за Пфайзер - през 2009-та, компанията заплаща сумата от 2,3 милиарда долара, като извънсъдебно обезщетение по дело за - интересно съвпадение - незаконна препоръка на лекарства (валдекоксиб, фирмено име Бекстра), конкретно на дозировка и употреба обявени за небезопасни от администрацията по храните и медикаментите. Сумата е най-голямата в историята за такова дело. Да се чуди после човек защо такива компании предизвикват скептично отношение, наистина...
239
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без да се търсят конспирации, някой може ли да обясни статистическите данни за заболяването от Ковид:1 ваксина - около 8% заболели2 ваксина - около 14%3 ваксина - 34%Неваксинирани - 28%Нали уж се самообучава организма? Нали уж ваксините пазят?....Само питам, аз съм неук и необразован "антиваксър"! Образовайте ме!