"Всеки сам си преценя" е в сферата на вица, но не е весело

Свободният избор е неприкосновен и право на всяка личност
25 яну 2022 10:45, Петя Славова
306
"Всеки сам си преценя" е в сферата на вица, но не е весело
Снимка: БГНЕС

Макар и всекидневно да броим много новозаразени с коронавирус, интересът към ваксините у нас остава слаб.

Прословутият израз: "Всеки сам си преценя" дори вече да е преминал в сферата на вица, не е нещо весело, тъй като положението е много сериозно. Това обясни пред БНР д-р Велислава Донкина - клиничен психолог в Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания

"Имаме проблем в комуникирането на съветите, на приканването към ваксинирането. На хората не са им ясни много неща около механизма на самите ваксини. Всеобщо  известен факт е, не само в психологията, че когато много интензивно принуждаваш някого към нещо или го убеждаваш, колкото по-голям е натискът, толкова по голяма е съпротивата", обясни д-р Донкина.

Според нея така хората стават подозрителни.

"Това се разиграва още повече на фона на българската идентичност. Българинът е една принципно недоверчива душа, която има в историята си негативен опит, който го кара да не вярва. Преживял е много ситуации, в които се казва едно, а се случва друго.

Ако се изтеглим назад, за да видим по-глобалната картина, ще видим, че основният проблем е с РНК-ваксините, с новите технологии и големият страх около тях - как действат, какво се случва точно.

От моя опит, обаче като клиничен психолог в болниците СБАЛХЗ и "Надежда" знам, че тази технология е развивана интензивно още преди 10-15 години за използване в онкологията. Това всъщност е една много умна технология, защото това е един опит следващите ваксини да обучават организма да може да разпознава вируса и да се съпротивлява, без да се заразява.

Но тук се появява един друг проблем. Това, че ние живеем във време, в което науката много напредна и ние чак сега се сетихме да се страхуваме от това. Може би защото сега се чувстваме лично застрашени или засегнати...А иначе ние имаме способност да забравяме, че сме смъртни и ако някой е онкоболен или се нуждае от трансплантация, си казвахме - на нас това няма да ни се случи...", поясни още д-р Донкина.

И въпросът вече е къде е поставен човекът в науката и медицината и как лично сме засегнати от това, обобщи клиничният психолог.

Според д-р Владимир Сотиров -  клиничен психиатър, практикуващ в Център "Адаптация" - София, за да реагираме с толкова мощна съпротива, има компексен отговор. "В посттоталитарните страни процентът на ваксинирани е най-нисък. Защото нашите гени са „най-ценни”. Това е част от примитивните фантазии, през които си придаваме някаква значимост, защото истината е, че в същността си ние се преживяваме като много незначителни. Безценни - но всъщност без стойност...", коментира д-рСотиров.

Още по темата

По думите му, затова и фантазираме такава ценност - през гените на прабългарите. "Ценност на генно ниво - ние сме призвани да ги опазим и да спасим света като българи - това е вярване, което няма никаква стойност – ние сме безценни, буквално. И тук борбата ни с македонците - кои са по-ценни. За ценност се борят онези, които се чувстват безценни (отново разбирано съвсем буквално).

Така ли иначе, трябва да отбележим, че по ред причини, ние сме една провинциална и затворена култура. Изолирани сме били поради ред причини - икономически, културни. А провинциалната култура по дефиниция се отнася с голямо подозрение към всяко ново нещо, към новите технологии включително. А всяко ново нещо, което идва отвън се приема като заплаха. Като нещо, което ще разруши идентичността и обичайният начин на живот", каза още д-р Сотиров.

Според д-р Донкина свободният избор на човек да се ваксинира или да не го прави не може да се поставя под никакво съмнение.

"Свободният избор е неприкосновен и право на всяка личност, което е свързано с уважeнието между нас. Но по темата с ваксините може би въпросът е какво ни кара да имаме една или друга позиция. Защото, ако хората разбираха, като съвкупност, избора и отговорността от дадено решение, тогава няма хората да се карат по тази тема", заяви клиничният психолог.

"Сега институциите вече си взеха поука как да комуникират с хората мерките. Сега мерките се предлагат, а не налагат.

Пандемията започна много лошо, с много насилие, с много злоупотреба. Мерките бяха несъразмерни. И ние от това си извадихме извода, че на мерките не трябва да се вярва. Че нещата не са такива, каквото властта се опитва на да ни ги опише, да ги наложи. От тук недоверието към властниците.

Защото властниците систематично злоупотребяват с нашия интерес. Има втори план, втори дневен ред, който обслужва интересите на властта, но не обслужва интересите на обществото.", допълни д-р Велислава Донкина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
1
 
3
 
! Отговори
До 222 преди 2 години
Няма "преценят" в българския език.
217
0
 
4
 
! Отговори
До 220 преди 2 години
Защо? Да не би смъртността да е спаднала повече от 17 пъти във 80% ваксинираните дуржави? Аз я пресметнах само за три държави с повечко заразени.
216
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съсипаха образователната система, напълни се с неграмотни, после викат "Оставете на умните да преценят вместо вас, нищо че е демокрация". Хахахах. Те май не знаят че революциите не се вдигат от най-интелигентните...
215
0
 
3
 
! Отговори
До 218 преди 2 години
Казваха, че и наднорменото тегло е рисков фактор, но щом не ти харесва, вземи коя да е болест, за която си съгласен, че е рисков фактор и виж процентите.
214
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 206 Верно ли спада 17 пъти смъртността при 80% ваксинирано население? Ти обори всички статистики на Германия, УК, Израел и т.н., момче/момиче. Дай да те предложим за нобелова награда.
213
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Невъзможно е за стадото на 12 овчaри да разберат действителността. Те си живеят в измисления свят на конспирации, страхове, илюзии и отричане на фактите. Затова те не се ваксинират, не носят маски и т.н.
212
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 215 Самото наднормено тегло не е рисков фактор. Обикновено, обаче, е свързано със сърдечни проблеми и диабет, които са.
211
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 204 - да и дори според стъкмистиката където броим починали С КОВИД не ОТ КОВИД за 2020-та са починали 7515, а ръста на починалите е 17000, което показва, че от психозата и отказа да бъдат лекувани хора с други болести, спирането на плановите операции итн умориха много повече хора отколкото умряха С КОВИД. И до ден днешен нито един служител в МЗ не излезе да каже аджеба от починалите С КОВИД колко са записани в смъртния акт като умрели ОТ Ковид, щото в акта има причина на смърта!
210
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 211 А сравни процента на хората под 70 без хронични заболявания с останалите. Ще вземе да ти светне. Факторите са два- пределна възраст и тежки хронични заболявания. Съответно може да е само едното или комбинация и от двете. За под 60 без хронични заболявания рискът е 0, а за тези под 40 направо... За цялата 2021 и без ваксини имаме точно 333 писани умрели от ковид под 40 при сигурно 3 000 000 такива в страната.
209
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако в България 60% от хората са с наднормено тегло, а сред починалите с наднормено тегло са 15%, наднорменото тегло рисков фактор ли е или е обратното?
208
1
 
6
 
! Отговори
Пича преди 2 години
И разбира се, има го цялостното охулване на лекарства като ивермектин, ремдесивир, хидроксихлороквин и т.н., които са на пазара от години, включително с отворен патент, без странични ефекти, в някои случаи дори без рецепта. И не просто се охулват, но има искания да се забранят за предписване, включително на хора, които така и така са на умирачка. Както и да се суче, това не е медицинска практика, а чист корпоративен монопол, наложен на държавно ниво.
207
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само дано верно да не пуснат нещо по-сериозно, че тогава горим всички. Особено тия с прецакания имунитет от експеримента.
206
0
 
6
 
! Отговори
До 208 преди 2 години
Друг жокер - средната възраст на починалите е около 70 години.
205
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам защо някои продължават да говорят за придружаващите заболявания като рисков фактор при Ковид-19. Данните показват точно обратното. Вчера са 132 починали - вижте процента на хората с някаква болест и го сравнете с процента сред цялото население на тази възраст.
204
1
 
11
 
! Отговори
В момента преди 2 години
В квартирата сме четири човека , трима сме прекарали кОвиД , и един ваксиниран с бустера !!! В момента сме под карантина, защото ваксинирания е сериозно болен с Омикрон !!! Просто Чудесно !!!
203
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не участваме в ГМО експерименти с хора. Точка.
202
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 202 Тези починали си погледни по възраст какви са в НСИ. Ще ти дам жокер- над 70 годишни са огромната маса.
201
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 198 Навсякъде процентът умрели ваксинирани бил 3%, а тук били повече? Верно? Отварям последната справка на RKI и странно. В таблицата за ОМИКРОН ще гледам, че ми е тя подръка. Умрелите са им 11 неваксинирани, 30 с две дози и 30 с бустер за седмици 51/2021 до 02/2022. 60 са 3% от 71? Каква е тая нова математика?
200
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Около 17 пъти спада смъртността при около 80% ваксинирани население.
199
3
 
16
 
! Отговори
Пича преди 2 години
Друг интересен фактор е, че Пфайзер е поискала засекретяване на информацията за ваксината (пряко Закона за публичен достъп в САЩ, където е регистрирана), включая първоначални ефекти и подадени оплаквания, за период от над 50 години. Много вдъхва доверие когато ти пробутват илач, не ти казват какво има вътре, не приемат отговорност за страничните ефекти, а ако някой се оплаче, това не може дори да се оповести половин век.