"Всеки сам си преценя" е в сферата на вица, но не е весело

Свободният избор е неприкосновен и право на всяка личност
25 яну 2022 10:45, Петя Славова
306
"Всеки сам си преценя" е в сферата на вица, но не е весело
Снимка: БГНЕС

Макар и всекидневно да броим много новозаразени с коронавирус, интересът към ваксините у нас остава слаб.

Прословутият израз: "Всеки сам си преценя" дори вече да е преминал в сферата на вица, не е нещо весело, тъй като положението е много сериозно. Това обясни пред БНР д-р Велислава Донкина - клиничен психолог в Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания

"Имаме проблем в комуникирането на съветите, на приканването към ваксинирането. На хората не са им ясни много неща около механизма на самите ваксини. Всеобщо  известен факт е, не само в психологията, че когато много интензивно принуждаваш някого към нещо или го убеждаваш, колкото по-голям е натискът, толкова по голяма е съпротивата", обясни д-р Донкина.

Според нея така хората стават подозрителни.

"Това се разиграва още повече на фона на българската идентичност. Българинът е една принципно недоверчива душа, която има в историята си негативен опит, който го кара да не вярва. Преживял е много ситуации, в които се казва едно, а се случва друго.

Ако се изтеглим назад, за да видим по-глобалната картина, ще видим, че основният проблем е с РНК-ваксините, с новите технологии и големият страх около тях - как действат, какво се случва точно.

От моя опит, обаче като клиничен психолог в болниците СБАЛХЗ и "Надежда" знам, че тази технология е развивана интензивно още преди 10-15 години за използване в онкологията. Това всъщност е една много умна технология, защото това е един опит следващите ваксини да обучават организма да може да разпознава вируса и да се съпротивлява, без да се заразява.

Но тук се появява един друг проблем. Това, че ние живеем във време, в което науката много напредна и ние чак сега се сетихме да се страхуваме от това. Може би защото сега се чувстваме лично застрашени или засегнати...А иначе ние имаме способност да забравяме, че сме смъртни и ако някой е онкоболен или се нуждае от трансплантация, си казвахме - на нас това няма да ни се случи...", поясни още д-р Донкина.

И въпросът вече е къде е поставен човекът в науката и медицината и как лично сме засегнати от това, обобщи клиничният психолог.

Според д-р Владимир Сотиров -  клиничен психиатър, практикуващ в Център "Адаптация" - София, за да реагираме с толкова мощна съпротива, има компексен отговор. "В посттоталитарните страни процентът на ваксинирани е най-нисък. Защото нашите гени са „най-ценни”. Това е част от примитивните фантазии, през които си придаваме някаква значимост, защото истината е, че в същността си ние се преживяваме като много незначителни. Безценни - но всъщност без стойност...", коментира д-рСотиров.

Още по темата

По думите му, затова и фантазираме такава ценност - през гените на прабългарите. "Ценност на генно ниво - ние сме призвани да ги опазим и да спасим света като българи - това е вярване, което няма никаква стойност – ние сме безценни, буквално. И тук борбата ни с македонците - кои са по-ценни. За ценност се борят онези, които се чувстват безценни (отново разбирано съвсем буквално).

Така ли иначе, трябва да отбележим, че по ред причини, ние сме една провинциална и затворена култура. Изолирани сме били поради ред причини - икономически, културни. А провинциалната култура по дефиниция се отнася с голямо подозрение към всяко ново нещо, към новите технологии включително. А всяко ново нещо, което идва отвън се приема като заплаха. Като нещо, което ще разруши идентичността и обичайният начин на живот", каза още д-р Сотиров.

Според д-р Донкина свободният избор на човек да се ваксинира или да не го прави не може да се поставя под никакво съмнение.

"Свободният избор е неприкосновен и право на всяка личност, което е свързано с уважeнието между нас. Но по темата с ваксините може би въпросът е какво ни кара да имаме една или друга позиция. Защото, ако хората разбираха, като съвкупност, избора и отговорността от дадено решение, тогава няма хората да се карат по тази тема", заяви клиничният психолог.

"Сега институциите вече си взеха поука как да комуникират с хората мерките. Сега мерките се предлагат, а не налагат.

Пандемията започна много лошо, с много насилие, с много злоупотреба. Мерките бяха несъразмерни. И ние от това си извадихме извода, че на мерките не трябва да се вярва. Че нещата не са такива, каквото властта се опитва на да ни ги опише, да ги наложи. От тук недоверието към властниците.

Защото властниците систематично злоупотребяват с нашия интерес. Има втори план, втори дневен ред, който обслужва интересите на властта, но не обслужва интересите на обществото.", допълни д-р Велислава Донкина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
17000 починали в повече през 2020 година, главно през ноември и декември. 40000 починали в повече през 2021 година, а някакви последователи на онези 12 манипулатора, още се съмняват, че има вирус
197
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксина с 0 нужда при хора под 60 без тежки хронични заболявания(1.4% от умрелите 2021 са под 40, 62.8% са над 70, 23% са 60-69, 75% от умрелите в САЩ са с поне 4 други болести, в Израел потърсете israel covid deaths by age и има линк на science.co.il с графики; за ук- guardian know 175000 people covid). Все още същата е в изпитателен срок и има описани сърдечни усложнения за младите след нея. Наистина "Всеки сам си преценя" е виц. Само луд би се замислил изобщо дали да си бие това чудо
196
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Германец - Да де, но е интересно защо при 80% ваксинирани, 80% и повече от заразените, хоспитализираните и умиращите са ваксинирани. Щом ми пишеш, че при 100% ваксинирани, всички умиращи щели да са ваксинирани, това показва, че си мислиш, че си направил голямо откритие в твоите очи. хахаха Само че това го знае всяко дете на около 9-10 години, което е учило какво е процент. Не помня точно в кой клас се учеше, но ти вероятно скоро си го научил, щом се гордееш с това свое познание. Браво!
195
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма "преценя" в българския език.
194
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не броите новозаразени, а единствено и само положителни тестове със съмнителна достоверност. Добре, че по време на чумните епидемии не е имало мисирчeTa====
193
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
неем, германката, не може при 100% от ваксинираните 100% да са умрели от ковид защото тогава няма да има умрели от ковид понеже ваксината ни пази от умиране от ковид. не си разбрала.
192
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде по света процентът на починалите ваксинирани е около 3%, само в България е 6%. Толкова ли много са фалшивите ваксинирани или има нещо друго?
191
3
 
5
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"само от Ковид са около 70-80% от всички, останалите са НЕваксинирани." -- Ко? Не! А и да те открехна нещо друго - колкото повече хора са ваксинирани, толкова повече е делът на ваксинираните от тези които живеят, умират, пият бира, гледат ТВ. При 100% ваксинирано население, 100% от умрелите ще са ваксинирани. И сега кво?
190
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно неваксинираното стадо на 12-те овчaри ще създава много работа на психиатрите.
189
2
 
10
 
! Отговори
Пича преди 2 години
Наречете ме старомоден, но ми липсва времето в което ваксините наистина предпазваха от дадена болест (без залъгалката "минава по лесно"), нямаше нужда ваксинираните да подписват освобождаване от отговорност на производителя, а патентите се държаха от държавата. Сега реално има частен монопол, ваксина дето я слагаш на своя отговорност за страничните ефекти, и с трайност - докато на компанията й скимне. Такова лечение - на сляпа вяра и без гарантиран ефект - е по-скоро за църквите, не болниците.
188
3
 
10
 
! Отговори
555 преди 2 години
Интересно защо "примитивен учен" като Люк Монтание,вирусолог,откривател на СПИН и за това получил нобелова награда, на митинг в Милано каза ,че тези ваксини са отрова, и не по-малко "примитивния" световно известен учен - личен лекар на Тръмп каза пред италиански журналист в италианската телевизия Визионе, че това е изкуствено създадено биологично оръжие за масово унищожение и че ще покаже документи. Уважаеми наши експерти-да вярваме или не "The bulgarian times"-- в раздел видео от падащо меню.
187
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Германец - Я виж на Запад колко ваксъри ежедневно умират не само от Ковид. А само от Ковид са около 70-80% от всички, останалите са НЕваксинирани. Не знаеш немски, иначе ще ти пусна статия на немски, но няма да разбереш нищо и се губи смисъла.
186
1
 
7
 
! Отговори
Още една ориентирана преди 2 години
Па и клиничен психолог. Браво *** буля, разбрала си им механизма на ваксините и че технологията била умна. Мога да ти кажа, че половината българи са направили доста по-задълбочено проучване от теб и са далеч по-наясно за въпросните експерименталки. Може да сме провинциални и културно-изолирани, но пък сме развили други хубави качества, едно от които е да филтрираме повервали си тетки.
185
1
 
9
 
! Отговори
аа преди 2 години
журналята земете треснете си по една бустерна, като толкова искате , да ви удари по една тромбоза, па белким вземете да млъкнете
184
0
 
3
 
! Отговори
До 186 преди 2 години
Пич, книжовният български е основан на диалекти в различно процентно съотношение. Няма такова животно като правилен български език. Езикът еволюира непрекъснато, за съжаление обеднява, но областните диалектите нямат общо :))
183
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До NO COMMENT - Ваксъри листовки на ваксини не четат. Черно на бяло си пише вътре "За да се потвърди безопасносста и ефикасността на ваксината, трябва..." - срок (12.23 - Пфайзер, 12.22 - Модерна). Именно затова Ковид приключва това лято, за да може никой да не се ваксинира след тези срокове. Неслучайно във Великобритания отпада всичко и ваксърите са в траур. Сертификатчетата ще стават само за тоалетна хартия, а те си имат още от 03.2020, когато я изкупиха от магазините хахаха
182
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 182 Баси и наивника си,щом вярваш,че точно една игла от този бърлоч Астрата ги е спасило.Аз познавам десетки стари и болни,в това число и родителите ми,които го изкараха като обикновен грип.Дори по-леко.Говоря за британският вариант който беше по-тежък от делтата.
181
1
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
"Преценя" - Тя София се напълни с диалектично изразяващи се провинциалисти със самочувствие и такива "бисери" все-повече ще се "пръкват" в медийното пространство.
180
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ИЗРАЕЛ КАТО НЕ ПРЕЦЕНЯТ И СА С ПО 2 БУСТЕРНИ КВО? ГОЛЕМ ПРАЗ...
179
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера, значи ако искам да ходя да спя с цiгaнки за 5лв на околовръстното без презерватив си е моя работа, ако искам да пуша по 20 кутии цигари на ден си е моя работа, ако искам да пия или да се друсам пак си е моя работа и даже ако съм такъв държавата вероятно ще ми дава помощи! Но ако съм под 50 и шанса ми да изкарам КОВИД и да ми няма нищо е САМО 99.98% НЕ МОЖЕ сам да си вземам това решение, за всичко друго свързано с моето здраве аз си отговарям, но за това НЕ! НЕ МОЖЕ!