"Всеки сам си преценя" е в сферата на вица, но не е весело

Свободният избор е неприкосновен и право на всяка личност
25 яну 2022 10:45, Петя Славова
306
"Всеки сам си преценя" е в сферата на вица, но не е весело
Снимка: БГНЕС

Макар и всекидневно да броим много новозаразени с коронавирус, интересът към ваксините у нас остава слаб.

Прословутият израз: "Всеки сам си преценя" дори вече да е преминал в сферата на вица, не е нещо весело, тъй като положението е много сериозно. Това обясни пред БНР д-р Велислава Донкина - клиничен психолог в Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания

"Имаме проблем в комуникирането на съветите, на приканването към ваксинирането. На хората не са им ясни много неща около механизма на самите ваксини. Всеобщо  известен факт е, не само в психологията, че когато много интензивно принуждаваш някого към нещо или го убеждаваш, колкото по-голям е натискът, толкова по голяма е съпротивата", обясни д-р Донкина.

Според нея така хората стават подозрителни.

"Това се разиграва още повече на фона на българската идентичност. Българинът е една принципно недоверчива душа, която има в историята си негативен опит, който го кара да не вярва. Преживял е много ситуации, в които се казва едно, а се случва друго.

Ако се изтеглим назад, за да видим по-глобалната картина, ще видим, че основният проблем е с РНК-ваксините, с новите технологии и големият страх около тях - как действат, какво се случва точно.

От моя опит, обаче като клиничен психолог в болниците СБАЛХЗ и "Надежда" знам, че тази технология е развивана интензивно още преди 10-15 години за използване в онкологията. Това всъщност е една много умна технология, защото това е един опит следващите ваксини да обучават организма да може да разпознава вируса и да се съпротивлява, без да се заразява.

Но тук се появява един друг проблем. Това, че ние живеем във време, в което науката много напредна и ние чак сега се сетихме да се страхуваме от това. Може би защото сега се чувстваме лично застрашени или засегнати...А иначе ние имаме способност да забравяме, че сме смъртни и ако някой е онкоболен или се нуждае от трансплантация, си казвахме - на нас това няма да ни се случи...", поясни още д-р Донкина.

И въпросът вече е къде е поставен човекът в науката и медицината и как лично сме засегнати от това, обобщи клиничният психолог.

Според д-р Владимир Сотиров -  клиничен психиатър, практикуващ в Център "Адаптация" - София, за да реагираме с толкова мощна съпротива, има компексен отговор. "В посттоталитарните страни процентът на ваксинирани е най-нисък. Защото нашите гени са „най-ценни”. Това е част от примитивните фантазии, през които си придаваме някаква значимост, защото истината е, че в същността си ние се преживяваме като много незначителни. Безценни - но всъщност без стойност...", коментира д-рСотиров.

Още по темата

По думите му, затова и фантазираме такава ценност - през гените на прабългарите. "Ценност на генно ниво - ние сме призвани да ги опазим и да спасим света като българи - това е вярване, което няма никаква стойност – ние сме безценни, буквално. И тук борбата ни с македонците - кои са по-ценни. За ценност се борят онези, които се чувстват безценни (отново разбирано съвсем буквално).

Така ли иначе, трябва да отбележим, че по ред причини, ние сме една провинциална и затворена култура. Изолирани сме били поради ред причини - икономически, културни. А провинциалната култура по дефиниция се отнася с голямо подозрение към всяко ново нещо, към новите технологии включително. А всяко ново нещо, което идва отвън се приема като заплаха. Като нещо, което ще разруши идентичността и обичайният начин на живот", каза още д-р Сотиров.

Според д-р Донкина свободният избор на човек да се ваксинира или да не го прави не може да се поставя под никакво съмнение.

"Свободният избор е неприкосновен и право на всяка личност, което е свързано с уважeнието между нас. Но по темата с ваксините може би въпросът е какво ни кара да имаме една или друга позиция. Защото, ако хората разбираха, като съвкупност, избора и отговорността от дадено решение, тогава няма хората да се карат по тази тема", заяви клиничният психолог.

"Сега институциите вече си взеха поука как да комуникират с хората мерките. Сега мерките се предлагат, а не налагат.

Пандемията започна много лошо, с много насилие, с много злоупотреба. Мерките бяха несъразмерни. И ние от това си извадихме извода, че на мерките не трябва да се вярва. Че нещата не са такива, каквото властта се опитва на да ни ги опише, да ги наложи. От тук недоверието към властниците.

Защото властниците систематично злоупотребяват с нашия интерес. Има втори план, втори дневен ред, който обслужва интересите на властта, но не обслужва интересите на обществото.", допълни д-р Велислава Донкина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
0
 
4
 
! Отговори
Хан Тервел преди 2 години
"като се изтеглим назад" - роди се нов "бисер"! От ваксината ще да е...
277
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напред! Науката е слънце, което във душите грей! Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей!ПрецЕняйте си сами, умни и критично мислещи българи! На мен ми писна цяла година да слушам за 5Г, магнити, графени, микрочипове, 6г. биология, белини, групови заразявания, сороси, илюминати и всякакви подобни небивалици. С такива знания, разбирам защо ви учудва 1200 лева средна заплата. Та вие вероятно работите за 10 пъти повече!
276
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираха ме с Астра в Германия. Точно половин час по-късно Германия забрани ваксинирането с нея до становище на СЗО за тромбозите. Една седмица по-късно СЗО каза, че няма доказателство и ваксинацията пак започна. Починаха още десетки хора от същата рядка тромбоза. Чак тогава Германия, въпреки СЗО, я забрани пак за нашата възрастова група. Същите медии, които след първата забрана тръбяха да си следим симптомите, защото може да умрем, сега ни наричат *** и ненормални. Без коментар.
275
3
 
18
 
! Отговори
Незабавно преди 2 години
Тъй наречения клиничен психиатър Сотиров да си скъса дипломата веднага,ако изибщо има такава!!! Всичките глупости,които е натворил са си за сериозен психиатричен анализ!Ако говори за собствената си незначителност добре,но да оплюва БЪЛГАРИТЕ е абсолютно долно и просташко! Този е дълбоко комплексиран човечец,който избива комплексите си,правейки се на много умен и знаещ.Откъде ги намирате все такива празнодумци и льольовци?!
274
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стига "простотий ве"!
273
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледай какво нещо е страхливият роб, все търси някой друг да преценя вместо него. Ами добре, ще си намерите!
272
0
 
10
 
! Отговори
Кжкбибиб преди 2 години
Донкина, ти психолог ли си, Кво си изобщо?
271
1
 
17
 
! Отговори
-- преди 2 години
Късно е за предлагане на мерките. Още от момента, в който започнаха да заставят и да размахват пръст с треперлив глас, непремерени изрази като "Яко ще се мре" и прословутите чували, беше ясно, че ще последва това.И за мерки, и за ограничения хората трябваше да бъдат информирани. За ваксините - трябваше да се правят разяснения и информационни кампании. Никакви задължения, никакви санкции, никакви сертификати... Какви гени, какви разсъждения кой бил по-ценен?
270
2
 
6
 
! Отговори
do 277 преди 2 години
спасяват ... фарма индустрията да печели милиарди а вие се бодете наред с наркоманите
269
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме проблем в комуникирането. . . докторицата да се упражнява в българския, което трябва да е . . . . Имаме проблем в комуникацията. . . Отглаголчени съществителни пази боже! Не мога да разбера тази неистова политагитация за нещо, което след три месеца изветрява и всичко се повтаря докато ръцете ти не започнат да изглеждат като на наркоман, т.е. истински болен! Преди да пишете глупости тук, информирайте се, но при липса на знания по български, изискване за чужди езици е обсолетно!
268
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да е биологично оръжие, и да не е, резултатът е нов опасен вирус. Как си справя човечеството с вируси? С ваксинация!
267
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами образовайте ги тези хора! Вместо доктори да се карат в ефир, направете разяснителна програма. От политиканстване и самоизтъкване на нарцистични личности със съмнителна компетентност, пострада само народа. Ваксините спасяват. Как не го виждате ?
266
2
 
11
 
! Отговори
555 преди 2 години
В сравнително четен ежеседмичник-в. Галерия от 19-25 януари се появи интервю с доайена на кардиолозите в България проф. д-р Младен Григоров. И той като много други учени твърди , че ковид19 е биологично оръжие създадено от човека , затова и силата му не намалява , както се получава при всички естествени природни вируси.От американски таен военен доклад са изтекли данни,че ковид 19 е програма създадена и финансирана от САЩ в Ухан.И това ли е конспиративна теория? Взимайте правилни решения!!!
265
4
 
3
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"В България няма равни други условия. Най-малкото докторите са предубедени, а някои откровено нахъсени срещу неваксиниращите се." -- Смятай какви трябва да са докторите в Германия, където шансът да се споминеш от Ковид е около 16 пъти по-голям ако си неваксиниран. Какво е твойто обясение? Нека позная - "стъкмистика" :)
264
6
 
12
 
! Отговори
художника преди 2 години
До 272 Твоите познати са починали от Коронавирус толкова, колкото ти си роден от камила. Може да са починали С корона, а не от Корона. Виж в смъртните актове какво пише и тогава дрънкай гулпости.
263
13
 
5
 
! Отговори
do 271 преди 2 години
Не познавам нито един пострадал от ваксина. Но пък знам две майки и една баба на колеги, един бивш колега и един съпруг на приятелка, умрели от коронавирус. Или викаш "такова животно нема, щом аз едвам съм разбрал, че съм го прихванал"...
262
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки втори познава пострадали или починали от ваксата. Как очаквате да убедите хората? В момента съм с омикрон след преболедувана Делта и мога да ви кажа, че ако не бях нащрек, дори нямаше и да разбера че съм го хванал. Едва забележими симпоми.
261
3
 
13
 
! Отговори
художника преди 2 години
В България всяко ново нещо, което идва отвън се приемало като заплаха - казва д-р Сотиров. А бе докторе, та ние имаме един от най-бързите интернет услуги, IT специалистите ни са на световно ниво, наша апаратура лети в космоса на борда на Вояджър, използваме най-новите модели мобилни телефони, всеки има в дома си маркова бяла и черна техника. Брей че бъзливи сме били в БГ, но сме достатъчно смели, за да не набодем децата си. Я се скрий некъде бе Идоит!
260
2
 
10
 
! Отговори
До Германец 225 преди 2 години
Видно е, че самочувствието ти хич го няма! Време е да посетиш психолог! Дано го осъзнаеш, за да има ефект!
259
6
 
4
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Проблема е че реалния живот винаги е по-сложен от абстрактните модели. Така че да оставим времето да покаже кой е прав кой крив." -- Аз предпочитам да апроксимирам реалността с колкото се може по-голяма точност и на базата на това да взема рационално решение и адекватни мерки, а не да оставя времето да покаже дали нещо ми е било "писано", тенкюверимач :)