Образование на фона на пандемия: Подготвени ли са учителите?

Според Янка Такева, хаос няма
Обновена: 26 яну 2022 22:16 | 26 яну 2022 22:08, Петя Славова
23

Много заразени ученици и преподаватели. Родители са на различно мнение за онлайн обучението, има ли хаос в образованието, коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

"Никой не си прави илюзията, че тази пандемия дойде, за да си отиде толкова скоро. Имаме историческа памет, много добре знаем как са си отишли другите пандемии, които с години са шествали. И образованието, и българските учители сме подготвени за един много дълъг период - 2022, 2023, 2024 година", обясни тя в студиото на "Денят ON AIR".

Според Такева няма хаос в образованието. "Българският учител знае какво да прави. Вече знаем как и по какъв начин при всеки един случай да действаме. Но има много голяма умора и страх заради това, че всеки втори учител и всеки втори персонал от непедагогическите специалисти е заразен. Децата и учениците ни също капнаха. Имаме около 49% деца, които са болни. Това е много опасно, защото колкото и леко да преминава това заболяване, в младия организъм то остава своите следи", допълни Такева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че е помолила министъра на образование за два варианта: "Единият е за по-дълга ваканция, другият - ротационно преминаване към онлайн обучение. Трябва да направим така, че да опазим живота и здравето и на учители, и на деца, също така и на самите семейства. Не да се натиска педалът докрай, че обезателно трябва да е присъствено обучение."

Янка Такева подчерта, че тестването трябва задължително да продължи.

"Прави ми впечатление, че когато бяха в служебните кабинети, новите министри бяха много по-отворени и много по-комуникативни. Сега има стъписване, но това е до време. Хубаво е, че има 100 млн. в Бюджет 2022 г., които ще се използват за допълнителна за извънкласна и извънучилищна дейност. Надявам се образованието да бъде приоритет. То стои в основата на всичко", категорична е тя.

67% от учениците са изключително мотивирани да нямат пропуски в образованието. А обикновено това са учениците от 11 и 12 клас, които знаят какво искат от живота.


"Учителската заплата се увеличава, както и социалните плащания по колективния трудов договор. Вече имаме сформирана работна група към Министерството на образованието, която до 15 март трябва да разработи новия анекс. Трудът на учителя е най-много обществено значим. Стартовата учителска заплата е 1 260 лв., а с увеличението, което ще бъде от 1 април, ще бъде 1 411", добави Такева.

Тя коментира и зачестилите случаи на агресия сред децата.
"Това е един много неприятен момент в обществото ни. Имам чувството, че някой ги насочва да бъдат агресивни. Може би някой си прави бизнес с това. Но този избор да се бият на публични места и да си качват видеата в социалните мрежи - това е нещо, което самите деца надали ще го родят като идея, ако някой не си прави сметки за тяхна сметка. Училищните психолози трябва да познават всяко дете. Крайно време е да имаме учители, които да се занимават с възпитанието на децата", посочи председателят на Синдиката на българските учители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Соня преди 2 години
В отговор на анонимника под # 18:Изказвам се и пиша с името си, като родител на вече пораснали деца близнаци, завършили преди година средното си образование. И ние учихме в условия на Ковид, и в условия на ОРЕС. Съхранихме не само психичното си здраве, но от няколко месеца се радвам на студенти - първокурсници по медицина в Германия. Нямаха необходимост от частни уроци, учеха мотивирано, научиха 2 езика на ниво С1 и С2. Но този успех зависи много и от родителите! Ние не хленчим, а подкрепяме!
19
2
 
3
 
! Отговори
Я преди 2 години
До Положението е злеДа зле е....но къде ли не е зле?Според вашата логика много хора са с психи1ни отклонения? А Вас кой да прецени?
18
3
 
4
 
! Отговори
RRR преди 2 години
До м,даУ1ителска пенсия 1000 или над 1000 лв може да има само някой бивш директор, който е бил много лаком и корумпиран.
17
3
 
5
 
! Отговори
До Соня преди 2 години
Като нямаш никакъв допир с образователната система, на какво основание се изказваш?Учители и директори, които не роптаят срещу постоянното сваляне на материал от гимназиален етап и прехвърлянето му в 6,7 клас са престъпници!Защо да роптаят, като ще има частни уроци?Кой се интересува от мотивацията и психическото здраве на учениците освен родителите им?
16
0
 
8
 
! Отговори
334 преди 2 години
"Вечната Амбър" отново изкудкудяка. Кога най-после ще я сменят с млад и образован учител, който има актуални впечатления от нашето образование. Тази винаги се е подлагала на всяко правителство.
15
9
 
4
 
! Отговори
м,да преди 2 години
Пенсията на един учител е 1000лв. Така ,че са подготвени !
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали щяха да правят НУЛЕВА корупция Харвардците! Българския народ пак с пръст в уста! Националистите били лоши, сми като интернационалисти трябва да се страда! А тази госпожа не трябва да се маха, а трябва пред съд да дикаже какво е направила освен да си нареди роднините на ключови места! Не се сърдя на такива, защото те друго не могат, но се сърдя на Харвардците, че излъгаха народа и най вече съм сърдит на българскив народ, който за обещания ослепява и след това плаче!
13
4
 
21
 
! Отговори
Соня преди 2 години
На родителите им се иска не само обучението, но и възпитанието да се възложи и осъществява от учителите. Е, не, няма да се получи! Много родители са тотално абдикирали от задълженията си. Каквото семейството, такова и детето! Нямайте очаквания да е друго. По ваш образ са. И разберете, учителите образоват, не отглеждат деца! А заплатите им са ниски. Това увеличение е прах в очите. Българските учители заслужават много повече!За сведение само, не съм учител и нямам допир с образователната система.
12
1
 
13
 
! Отговори
бивш даскал преди 2 години
Комунистически динозавър е другарката Такева, вечната синдикалистка. Имитира дейности уж в полза на даскалите, а основното и занимание да се върти около управляващите и да гепи някакви кинти.
11
14
 
10
 
! Отговори
Децата ще се преди 2 години
образоват ВЪПРЕКИ "гениалните" си учители! Не благодарение на вас! Вие учителите нямате НИКАКВА представа какви ги вършите. Разбирате само толкова, колкото да си проверите сметката и да сте сигурни, че сте получили несправедливото увеличение. Въведете оценяване от страна на учениците и ще видите колко се проваляте! Нищооправещи и нищоставащи! Ей толкова сте зле!
10
2
 
22
 
! Отговори
anonymous преди 2 години
Откога ли тази госпожа трябва да е в пенсия?Не,такива като нея не можеш да ги махнеш от постовете,където основното занимание е нищонеправене и лаладжийство.Иначе заплатите са много хубави.
9
3
 
12
 
! Отговори
988 преди 2 години
До Анонимен 7Много Ви е семпъл горният етаж
8
0
 
1
 
! Отговори
333 преди 2 години
С
7
2
 
27
 
! Отговори
Янке, Янке преди 2 години
Янкее, образование от фараонските жреци ли носиш на децата ни? Знания за древни познания за динозаври, пирамиди ли? Ми ти мила си за артефакт, не за водач в бъдещето знание и логично мислене на учениците. Времето ти е безвъзвратно отлетяло, осъзнай се!
6
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подготвени са само да лапат пари тези п.зити..Все по-неграмотни стават децата,заплащането на тези трябва да е според резултатите,които постигат.Като не им изнася-има вериги супермаркети,където ще работят за двойно по-ниски заплати,които трябва да изработят..Когато видя даскали в заводите и на касата на немските маркети тук,тогава ще повярвам ,че са зле.От Подмяната защо не изпегъртаха Такева или и тя ще е на този пост,до смъртта си
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намерих нещо за бащата на Такева - Крум Стоилов Крум Георгиев СтоиловДата на раждане: 1915 г. село Ковачевци, България.Партиен секретар (1948 - 1955)Кмет на село Ковачевци (1955 - 1985)Член на БКП (1945 - 1988)Починал: 2002 г. на 87 - годишна възраст
4
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази жена е вечната специалистка в областта на образованието! Няма ли по-млади хора, които да се изкажат по темата? Хайде, госпожо, крайно време е за заслужена почивка! Всяко нещо си има край.
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янка Такева - птеродактилът, още ли мърда?! Ми тя се е застопорила на стола в този Синдикат и не става оттам! Дай на някой по-млад, който е на ти с ИТ технологиите и с модерния образователен процес!
2
2
 
26
 
! Отговори
123 преди 2 години
Тези лелки все още си мислят, че образоват. Доста са далече от истината....
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво образование ? Вие не разбрахте ли че без вашето основно ,,образование,, Кирчо е взел харвардско . Никой няма нужда от вашето ,,образование,, Само тия дет са на ясла имат нужда от него . Дори Харвард ва отсвири НЕКАДЪРНИЦИ . МОЙ ДА ВЗЕМЕШ ХАРВАРДСКО ДОРИ БЕЗ ОСНОВНО.