Проф. Кунчев пресметна по 63 хиляди заразени с коронавирус на ден

Пикът на кривата е в средата на февурари, коментира математикът
Обновена: 26 яну 2022 21:51 | 26 яну 2022 21:51, Петя Славова
60

 Днес бяха регистрирани над 12 хиляди новозаразени с коронавирус. Според математика от БАН проф. Огнян Кунчев, частичните мерки дават резултат.

"Въпросът е доколко те ще бъдат адекватни и дали ще трябва да бъдат усилвани. Предупреждението на всички експерти е, че заразата се разпространява бързо. Болшинството случаи го прекарват леко, но в един момент ще стигне до тези, които не го прекарват леко. Трябва да помислим за хората с имунокомпрометирана система", коментира специалистът пред "Денят ON AIR".

Още по темата

По думите му Европейският център за превенция и контрол на болестите казва, че от всички болни от Омикрон 1.14% са били хоспитализирани, 0.16% са се нуждаели от интензивно легло, а 0.06% са починали.

"Пикът на кривата е в средата на февруари. Той ще достигне 63 хиляди души. Включваме вътре и тези, които не показват никакви симптоми. Това е при положение, че никакви мерки и локдауни не са въведени", коментира проф. Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Математикът добави, че ще се разболеят около 3,5 млн. души до май месец.

"Когато имаме 3 милиона заразени при никакви мерки, ще имаме 40 хиляди хоспитализирани. А от реанимация ще имат нужда 5600 души. Ще починат 2 100. Устройва ли ни това? Това е цената", поясни проф. Кунчев.

При пълен локдаун кривата ще падне след десетина дена, но след като се отпуснат мерките, кривата пак ще се качи, стана ясно от думите му. Математикът изтъкна, че тези 3 милиона и половина или трябва да се ваксинирани с бустерна доза, или да изкарат вируса. Ако се ваксинират, кривата на заболеваемостта ще се намали.

"Сдържащите мерки забавят процеса и дават възможност да се ваксинираме. Но те не го спират. той пак ще дойде. Тук е, докато не дойде лятото. От май месец идва летният сезон, когато заболеваемостта ще спадне. Болниците няма да издържат, ако има 40 хиляди хоспитализирани. Но когато затегнем мерките, тогава те ще издържат", обясни проф. Кунчев.

"Омикрон е ваксинация. Просто по-леко изкарване на заболяването. То служи като щит срещу другите варианти", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
26
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Кунчев е доказан клиничен психар както повечето от БАН - по цял ден дремят в къщи и се чудят какво да правят.
10
3
 
20
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Този чисто е изтрещял след прекарания ковид.Какви 40 хиляди,какви 5 хиляди.Ние нямаме медицински персонал за 12 хиляди хоспитализирани и 1 хиляда интензивни легла.Това ако се допусне няма да има нито здравна система, нито държава.Не , че сега има .
9
1
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 2 години
С тези темпове, могат да ни дадат по един бял за безсмъртие. И аз не съм.
8
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво смяташ само бе ***, и ти ли стана "математик". Не си ли взе поука от ситуацията, в която беше между живота и смърта след 3-тата "ваксина" та продължаваш да лаеш. Господ втори шанс няма да ти даде. Всички знаем, че ти истинска "ваксина" повече няма да си сложиш, но това че подлъгваш хората към смърт, която ти самият я мерна за кратко, няма да ти бъде простено. В министерството беше увесил нос, думичка не обели за "ваксините". Излез и кажи на хората истината, така ще ти бъде простено
7
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ги сметна?!! По чия формула? Ако всичко е вярно, то може ли да ми изчислите по вашите теории, аз лично колко пъти съм се заразила, разболяла и умряла? Верният отговор: НИТО ВЕДНЪЖ!Математик...тройкаджия.
6
3
 
32
 
! Отговори
, преди 2 години
Айде стига и ти с тез заразени и ваксинирани.Кой да е сигурен ,че и умрелите не са измислена бройка.Хората изнемогват скъп ток,газ,лекарства и Натовски изцепки.Той тръгнал да разтяга локум.
5
2
 
21
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Има значение смъртността, а не заболеваемостта!!! Може и всички да го изкараме, но какъв е проблемът, ако смъртността е ниска?!
4
2
 
33
 
! Отговори
На какъв боб преди 2 години
е гледал-бял или шарен?Защото има значение за крайния резултат:)))Съвсем ни взеха за 0лигофрени...а може би си го заслужаваме,щом още ги търпим да ни правят на маймуни....
3
4
 
33
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Кунчев кога ще слага четвърта доза?
2
2
 
30
 
! Отговори
марс в козирог преди 2 години
Ето че математиците вече внимателно следят хода на планетите, а това е похвално- астрологията е изключително точна наука.
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже Бог не може да следи всичко което става с вируса,затова създал Кунчев и Витанов.