Затягат противоепидемичните мерки и в Софийска област

Временните мерки ще се променят в зависимост от епидемичната ситуация
26 яну 2022 18:51, Петя Славова
36
Затягат противоепидемичните мерки и в Софийска област
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Софийска област достигна 14-дневна заболеваемост от 1900 новозаразени с от COVID-19 на 100 000 души население. Областта вече достига етап III от Националния план за справяне с пандемията. Заради това Областният оперативен щаб въвежда от 27 януари нови противоепидемични мерки.

Въвежда се обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от V, VI, VIII, IX и XI клас от образователните институции в Софийска област за 27.01. 2022 г. и 28.01.2022 г, предава БГНЕС.

Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности, дейности по интереси, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

Преустановяват се присъствените групови занятия в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

Преустановява се провеждането на детски лагери и групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти.

Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

Още по темата

Ограничение до 50% в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и дейности със значение за общественото здраве и заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма при спазване на подхода със „Зелен сертификат“ и ограничение на работното време до 22 ч. в сила от 31 януари 2022 г.

Ресторантите на местата за настаняване могат да работят при използване на 50% от капацитета им и организиране на посменен режим на изхранване на гостите и предоставяне на възможност за изхранване на гостите по стаите, по тяхно желание, в сила от 31 януари 2022 г.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице, покриващи носа и устата.

Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на Софийска област, посочват от Областния оперативен щаб, казват от там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Четвърта доза от иРНК-ваксините срещу Ковид-19 изглежда не повишава защитата от Омикрон в сравнение с третата доза. Това показва изследване от Израел с 270 доброволци. Макар да става дума за междинни, а не окончателни резултати, те изглежда потвърждават съмненията, изразени и от Европейската агенция по лекарствата ЕМА. Според Марко Кавалери, експерт от ЕМА, няма данни, които да потвърждават сериозен ефект от четвърта доза ваксина."
17
0
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Затягат отворен чувал. Долу тъпите мерки, които никой не изпълнява, освен психо неуравновесените!
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затягам си колана, та да не ми се смъкнат гащите като си го преместя в другия крачол на шушляка - хаштаг #ПРОШУМОЛ !
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 18 - не, в голямото село живея. Където маски има само в градския транспорт (напоследък все по-рядко), сертификат в заведение са ми искали само веднъж за изминалите години, молове в които охраната ме пита "имаш ли - имам" и влизам на честна дума (нямам), други търговски обекти в които маската е приоритет само на съвестните (от кумова срама), хора по улиците без маски освен някой психар или пък да му е топличко зимата и да не диша фините частици на фандъчката.
14
0
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До19-ха хААААА-евала шефееее
13
7
 
7
 
! Отговори
УжасТ преди 2 години
Сега Коцето Копейкин и& ще заразят целия Парламент. Днес влязоха церемониално и тържествено без маски. Ама то е бутафория - те всичките са ваксинирани и с бустер.
12
2
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Ти в някоя колиба в дън - гори тилилейски ли живееш? Нямам думи!
11
11
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
С всичко се свиква. От мен ако зависеше, още по-строги мерки щях да въвеждам и солени глоби за неспазването им.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен14 "Защо не триете платените? Не умеят да водят комуникация..." О! Триеме всички, които не споделят Нашето и на Шефа мнение! А посещенията можеме да си ги цъкаме и сами. Да са живи и здрави програмистите!
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От дълго време имам чувството, че живея в паралелна реалност. Водя нормалния си живот, хората навсякъде около мен също. Никой не *** мерки, все едно ги няма. Все едно и вирус няма. От време на време някой познат тихо преболедува. А отворя ли новините - щамове кой от кой по-страшен, ограничения, някой нещо планира, някой нещо казал, разпоредил...А реален ефект не виждам. И започвам да си мисля, че живеещите в паралелна реалност са всъщност самите управляващи.
8
7
 
6
 
! Отговори
Ковид Копейкин преди 2 години
АЗ такъв вирус не съм виждал даже в Парламента! Значи няма такива вируси. И ние ще си правим каквото си искаме. Видяхте ли днес как победихме?! УРРРРРААААААААААААКато спечелим следващите избори ще направим Карлуково столица на България и ще издадем глобус на Варна!
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е... Що изтрихте антиваксърчето?! Таман стана весело.
6
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен12! Браво! Ти си един истински антиваксър-герой! И с висше образование - 6-ти клас!
5
0
 
8
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ДО 1-кон боб яде ли?-яде -те това съм го пробвал на село.
4
1
 
20
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
Вече се питам-има ли един здрав у тая държава?
3
2
 
11
 
! Отговори
Фермата преди 2 години
Дюмеш им доиде , да не роптаете много и да не надигате глава.
2
1
 
10
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
Аман се каза-днес имаше изказване че сме в края на вълната.-ама и тие не знаят що правят.
1
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още ще се покачва заболеваемостта. Засега омикрона е 44%. Като стане 100% , ще видите кон боб яде ли.