Опасният свят на веганите антиваксъри

Малка част от веган обществото не желае да се ваксинира
27 яну 2022 20:00, Нели Христова
259
Опасният свят на веганите антиваксъри
Снимка: БГНЕС

Когато 54-годишният Глин Стийл лежешe в интензивното отделение на болница в Уорчестър, Великобритания, умиращ от COVID, той се моли на медицинските сестри да му бият ваксина. Но е твърде късно. Стийл издъхва през ноември след близо месец в отделението, където е бил вкаран в изкуствена кома. Последните думи към съпругата му са: "Никога не съм се чувствал толкова зле. Иска ми се бях ваксинирал."

"Беше сърцераздирателно", разказва Ема пред Daily Mail.

Стийл, който е веган, решил да не се имунизира, тъй като ваксините, както повечето лекарства, са тествани върху животни. Неговият случай разкрива тревожните и на моменти фатални последици от настроенията срещу ваксините, което се разиграва сред малка, но влиятелна група вегани в интернет, които експлоатират причините, поради които много хора стават вегани, за да обвиняват другите, че се ваксинират.

Подобно на Стийл, някои имат опасения относно тестовете върху животни. Но други насърчават фалшивата идея, че ваксините са вредни и че само веганска диета може да предпази хората от болести. Често те насърчават идеята за "естествен живот", което според тях изключва използването на ваксини. Това е привидно малко вероятно, но много реално пресичане между веганството - движение, което някога е било свързвано с лявото и крайнодесните конспирации.

Един високопоставен веган сравнява кампаниите за ваксини с експлоатацията на добитък, а във видео твърди, че рядко се разболява, защото веган диетата изгражда имунитета му. Когато се разболее, казва той, това е начинът на тялото му да се "детоксикира".

Друг влиятелен веган, който има 111 000 последователи в YouTube и който е участвал във вегански документални филми, бълва идеи против локдауна и срещу ваксините в YouTube и BitChute - сайт, известен с крайно дясно съдържание. Във видеоклип на BitChute, гледан близо 14 000 пъти, веганът каза, че ваксините причиняват COVID и ги нарича "безполезни глупости".

Друг популярен вегански блог предупреждава срещу "жестокостите"  и "опасностите", свързани с ваксините, като включва и ужасяващи подробности за тестовете върху животни, като същевременно хока "веганите, вярващи във ваксините“.

"Тези емоционални призиви, насочени към веганите, всъщност позволяват на антиваксърите да "заобиколят науката", казва Тимъти Колфийлд, професор по право от университета в Алберта, който изследва здравната дезинформация. "Антиваксърите гравитират към веганството като оправдание да не бъдат имунизирани. Това се превръща в "благородна" кауза или причина да не се ваксинираш".

Някои хора дори се преструват на вегани с надеждата да избегнат напълно ваксините. След като експерти в Обединеното кралство спекулираха, че трудовото законодателство може да освободи веганите от задължителната ваксинация на работното място, антиваксъри, които никога не са били вегани, започнаха фалшиво да се идентифицират като такива. "Сега всички сме вегани", гласи един банер, пуснат от крайнодясна политическа партия в Обединеното кралство.

"Тук има истинска ирония, защото ваксинирането е невероятно добродетелен акт – вие не го правите само за себе си и вашето семейство, но и за вашата общност и здравната система", казва Колфийлд. Освен това "да сте здрав човек ви дава повече възможност да се застъпвате от името на животните".

Всъщност няма дебат - ваксините работят. Хората, които са хванали COVID-19, след като са получили две дози от ваксината, съобщават за значително по-леки симптоми и значително по-нисък процент на хоспитализация в сравнение с хората, които не са били ваксинирани.

"Имаме огромно количество данни за ефикасността и безопасността на ваксините. Те са най-важният инструмент в нашата борба срещу пандемията", казва Колфийлд.

За съжаление, настроенията срещу ваксините, разгръщащи се в различни социални мрежи за вегани, на конференции и сред предполагаеми антиваксър-вегански знаменитости като Ръсел Бранд, Алисия Силвърстоун и Кат вон Д, също застрашават репутацията на веганството.

"Няма изследвания, които да показват, че процентът на антиваксъри или привърженици на конспиративни теории е по-висок във веганската общност, отколкото в общата популация", казва Кристопър Себастиан, веган изследовател на дигитални медии и изследовател по правата на животните. "Въпреки това, дори този процент да е постоянен, те имат потенциала да нанесат огромни щети на репутацията на веганското движение."

"Влиятелните вегани, които разпространяват фалшиви вярвания за ваксините, биха могли да поставят веганите в една и съща категория като хората, които вярват в плоската Земя или онези, които не вярват в съществуването на COVID, въпреки факта, че хората стават вегани по редица причини", казва Себастиан.

Тревожността относно ваксините и как те са свързани с начина, по който се отнасяме към животните, не е нещо ново.

Ваксината срещу едра шарка е произведена през 1840 г. чрез извличане на лимфа, съдържаща бели кръвни клетки от телета. Поради това вегетарианците и активистите за правата на животните стоят зад някои от най-големите движения против ваксините по онова време.

Разглеждане на секцията за коментари под публикация, свързана с ваксината, в акаунта на PlantBasedNews в Instagram, с 1,2 милиона последователи, разкрива натиск от настроения срещу ваксините, някои от които са направени от хора с над 15 000 последователи.

Веганите с огромни база последователи, които изобщо не заемат позиция, също допринасят за проблема, според Себастиан.

За да бъде ясно, повечето вегани не са против ваксината. Скорошно проучване установи, че към декември 2021 г. 87 процента от веганите в Обединеното кралство са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19 - по-висок дял от общото население. Много вегански общества също изрично признават, че е почти невъзможно да се избегнат всички продукти или услуги, свързани с животни, и активно се обърнаха към опасенията относно тестването върху животни и ваксините срещу COVID.

Лора Райт, професор от Университета на Западна Каролина, която написа основен учебник за веганските изследвания, казва, че разбира опасенията около тестовете върху животни и ваксините, но тенденцията срещу тях във веганството е объркваща.

"Етичните вегани и хората в моя лагер биха направили всичко възможно, за да защитят другите хора. Бих се ваксинирал не само заради себе си, но и защото това би намалило риска да заразя хората, за които ме е грижа", казва Райт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
1
 
1
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Виж линка от 160 и виж дали е фейк информацията или достоверна на 100%
146
10
 
4
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Официално има съдебно излязло решение за арести от Международния съд по право/наказателен/ за геноцид срещу човечеството и забрана на ваксините. Решението важи за всички държави в света
145
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде ***, поработи върху статия за Конвоя. Стиска ли ти?
144
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това със съда е малко , като фейк, но протеста в Канада си върви онлайн навсякъде в тубата и фейсбук.Тировете от цялата страна бързат към Отава за да стигнат до 29.01
143
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Техний Трюдо, също кат наший Киро, решил да забрани на тираджиите да карат, ако не са ваксинирани (вероятно и бустерирани). Тоест да избират, или умират от глад, или от вакса. На хората им писнало и се вдигнали. До момента имат събрани 4 000 000 долара за организацията. Полицията ги подкрепя ( в репортажите го има). "Ние не сме против ваксинацията, ни сме против правителството което ни принуждава. Вярваме че всеки канадец е свободен да избира без дискриминация и ограничения"
142
6
 
6
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Има заповед за арест и на Елизабет 2 и шефката на ЕМА, както и забрана за ваксиниране
141
4
 
6
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Трюдо се е скрил защото има международна заповед за арест, както и забрана на ваксините убийци в цял свят
140
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 158Напиши в ютуб или фейсбук CONVOY TO OTTAWA 2022И пак ела да кажеш дали няма нищо в КанадаА и всеки с глава на раменете може да провери сам;)Интернет е голям и истината дебне отвсякъде .
139
4
 
5
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Направо има международна заповед за арест на геноцид и тотална забрана на ваксините в цял свят
138
2
 
1
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
https://republicofkanata.ca/2022/01/26/breaking-news-january-25-2022-from-the-international-common-law-court-of-justice-iclcj-britain-cancels-covid-measures-after-iclcj-arrest-warrants-issued-against-pharma-ceo-and-anglican-archbish/
137
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ShshsПо последни данни са над 70 000 тира, отделно пикапи и други мпс-та, а и от щатите се очаквали поне още 10 000 тира.Отделно местните индианци масово са се вдигнали, тъй като имало някакви разкрития за геноцид, отделно медицинските работници и лекари, полицаите , които не искат да се ваксинират и още много други .Амишите също.Трюдо по примера на нашите - бил контактен с ковид и се скрил - това е инфо от преди няколко часа!
136
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нищо няма в Канада , тролвете се напъват защото Канада изпрати оръжия и боеприпаси за украинската армия .
135
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, пак поредната история на пропагандата. А какво ще кажем за 40 годишния Ханс, който въпреки бустера издъхва в интензивното? Казват, че бая псувал майката на СЕОто на Пфайзър.
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Купонджия по природа-а е марш от тука бе !
133
6
 
11
 
! Отговори
Shshs преди 2 години
Не очаквайте кой знае какво от сайта днес. Тук се пишат поръчкови статии. Ако искате да разберете повече за случващото се в ковид света може да Ви се стори интересно, че в момента в Канада има протест на ТИР-аджиите (на всички медии им е забранено да говорят за него). Има конвой от над 5000 тир-а, които се движат бавно по магистралите и блокират движението в цялата държава. Навсякъде по мостовете има хиляди хора, аплодиращи ги и скандиращи против зеления сертификат.
132
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе вие журналистите се побъркахте. Какви са тези глупости!
131
3
 
16
 
! Отговори
До Непрофесионално преди 2 години
"Тази статия е, меко казано, срам за журналистиката." -х-х-х-х- В тази жълтина няма никаква журналистика. Това, дето списва тук, не са журналисти, а маса марионетки, изпълняващи твърде некачествено политпрочъненията на управляващата хунта. Но статията е срам! Прав си! Срам е за всеки човек, който би изразил родобно скодоумие и словестна полюция.
130
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В канада на -40 градуса протестират. Тука ... ресторантьорчетата на маса и пред камината.
129
8
 
1
 
! Отговори
Купонджия по природа преди 2 години
Ако желаете България да се оправи в истински вариант и да има истински рай, значи трябва да ме издигните да управлявам България!Запознайте се с мен няма нищо лошо в това !
128
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре! Вече ще тестваме новите лекарства и ваксини върху вегани. Щом не искате да е на животни.. ...