Опасният свят на веганите антиваксъри

Малка част от веган обществото не желае да се ваксинира
27 яну 2022 20:00, Нели Христова
259
Опасният свят на веганите антиваксъри
Снимка: БГНЕС

Когато 54-годишният Глин Стийл лежешe в интензивното отделение на болница в Уорчестър, Великобритания, умиращ от COVID, той се моли на медицинските сестри да му бият ваксина. Но е твърде късно. Стийл издъхва през ноември след близо месец в отделението, където е бил вкаран в изкуствена кома. Последните думи към съпругата му са: "Никога не съм се чувствал толкова зле. Иска ми се бях ваксинирал."

"Беше сърцераздирателно", разказва Ема пред Daily Mail.

Стийл, който е веган, решил да не се имунизира, тъй като ваксините, както повечето лекарства, са тествани върху животни. Неговият случай разкрива тревожните и на моменти фатални последици от настроенията срещу ваксините, което се разиграва сред малка, но влиятелна група вегани в интернет, които експлоатират причините, поради които много хора стават вегани, за да обвиняват другите, че се ваксинират.

Подобно на Стийл, някои имат опасения относно тестовете върху животни. Но други насърчават фалшивата идея, че ваксините са вредни и че само веганска диета може да предпази хората от болести. Често те насърчават идеята за "естествен живот", което според тях изключва използването на ваксини. Това е привидно малко вероятно, но много реално пресичане между веганството - движение, което някога е било свързвано с лявото и крайнодесните конспирации.

Един високопоставен веган сравнява кампаниите за ваксини с експлоатацията на добитък, а във видео твърди, че рядко се разболява, защото веган диетата изгражда имунитета му. Когато се разболее, казва той, това е начинът на тялото му да се "детоксикира".

Друг влиятелен веган, който има 111 000 последователи в YouTube и който е участвал във вегански документални филми, бълва идеи против локдауна и срещу ваксините в YouTube и BitChute - сайт, известен с крайно дясно съдържание. Във видеоклип на BitChute, гледан близо 14 000 пъти, веганът каза, че ваксините причиняват COVID и ги нарича "безполезни глупости".

Друг популярен вегански блог предупреждава срещу "жестокостите"  и "опасностите", свързани с ваксините, като включва и ужасяващи подробности за тестовете върху животни, като същевременно хока "веганите, вярващи във ваксините“.

"Тези емоционални призиви, насочени към веганите, всъщност позволяват на антиваксърите да "заобиколят науката", казва Тимъти Колфийлд, професор по право от университета в Алберта, който изследва здравната дезинформация. "Антиваксърите гравитират към веганството като оправдание да не бъдат имунизирани. Това се превръща в "благородна" кауза или причина да не се ваксинираш".

Някои хора дори се преструват на вегани с надеждата да избегнат напълно ваксините. След като експерти в Обединеното кралство спекулираха, че трудовото законодателство може да освободи веганите от задължителната ваксинация на работното място, антиваксъри, които никога не са били вегани, започнаха фалшиво да се идентифицират като такива. "Сега всички сме вегани", гласи един банер, пуснат от крайнодясна политическа партия в Обединеното кралство.

"Тук има истинска ирония, защото ваксинирането е невероятно добродетелен акт – вие не го правите само за себе си и вашето семейство, но и за вашата общност и здравната система", казва Колфийлд. Освен това "да сте здрав човек ви дава повече възможност да се застъпвате от името на животните".

Всъщност няма дебат - ваксините работят. Хората, които са хванали COVID-19, след като са получили две дози от ваксината, съобщават за значително по-леки симптоми и значително по-нисък процент на хоспитализация в сравнение с хората, които не са били ваксинирани.

"Имаме огромно количество данни за ефикасността и безопасността на ваксините. Те са най-важният инструмент в нашата борба срещу пандемията", казва Колфийлд.

За съжаление, настроенията срещу ваксините, разгръщащи се в различни социални мрежи за вегани, на конференции и сред предполагаеми антиваксър-вегански знаменитости като Ръсел Бранд, Алисия Силвърстоун и Кат вон Д, също застрашават репутацията на веганството.

"Няма изследвания, които да показват, че процентът на антиваксъри или привърженици на конспиративни теории е по-висок във веганската общност, отколкото в общата популация", казва Кристопър Себастиан, веган изследовател на дигитални медии и изследовател по правата на животните. "Въпреки това, дори този процент да е постоянен, те имат потенциала да нанесат огромни щети на репутацията на веганското движение."

"Влиятелните вегани, които разпространяват фалшиви вярвания за ваксините, биха могли да поставят веганите в една и съща категория като хората, които вярват в плоската Земя или онези, които не вярват в съществуването на COVID, въпреки факта, че хората стават вегани по редица причини", казва Себастиан.

Тревожността относно ваксините и как те са свързани с начина, по който се отнасяме към животните, не е нещо ново.

Ваксината срещу едра шарка е произведена през 1840 г. чрез извличане на лимфа, съдържаща бели кръвни клетки от телета. Поради това вегетарианците и активистите за правата на животните стоят зад някои от най-големите движения против ваксините по онова време.

Разглеждане на секцията за коментари под публикация, свързана с ваксината, в акаунта на PlantBasedNews в Instagram, с 1,2 милиона последователи, разкрива натиск от настроения срещу ваксините, някои от които са направени от хора с над 15 000 последователи.

Веганите с огромни база последователи, които изобщо не заемат позиция, също допринасят за проблема, според Себастиан.

За да бъде ясно, повечето вегани не са против ваксината. Скорошно проучване установи, че към декември 2021 г. 87 процента от веганите в Обединеното кралство са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19 - по-висок дял от общото население. Много вегански общества също изрично признават, че е почти невъзможно да се избегнат всички продукти или услуги, свързани с животни, и активно се обърнаха към опасенията относно тестването върху животни и ваксините срещу COVID.

Лора Райт, професор от Университета на Западна Каролина, която написа основен учебник за веганските изследвания, казва, че разбира опасенията около тестовете върху животни и ваксините, но тенденцията срещу тях във веганството е объркваща.

"Етичните вегани и хората в моя лагер биха направили всичко възможно, за да защитят другите хора. Бих се ваксинирал не само заради себе си, но и защото това би намалило риска да заразя хората, за които ме е грижа", казва Райт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
0
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Поне да беше ваксина, а то...
206
0
 
1
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Мега простотиите на "елита"! Да пукнат създателите на таз чума!
205
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
CONVOY TO OTTAWA 2022
204
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едни пият белина и не карат никого да я пие. А други си слагат едни непроверение препарати, наричат ги ваксини и карат всички да си ги сложат.
203
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** ьо не прави разлика между белина и хлорен диоксид, който е абсолютно безвреден. И има много добро противо микробно действие. Чул там някъде, че хората използвали хлорен диоксид и почнал да се подиграва, че пиели белина. *** ьо, трябва малко акъл и познания по химия. Ерде Ямбол, ерде Стамбул.
202
3
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Много долна статийка....Хем долна,хем и смешна! Съвсем ни имате за рибки!
201
5
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Лъжа! Искам видео материал,който да потвърди,че този тип е казал на жена си точно това,което е написано,че бил казал. Що се оказа до веганството! Към днешна дата не съм веган,защото е прекалено скъпо да си веган. Бях веган в период от три години и здравето ми бе завидно. Единственият проблем ,от който веганите трябва да се предпазват е ощетяването на мозъка от Витамин Б12.
200
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нашето 4 членно семейство аз не ям месо от 20 години, мъжът и децата ядат. И всички си живеем мирно и спокойно.
199
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статия написана в стил детска приказка с назидателен характер. Тези, които пишат и превеждат материалите не разбраха ли, че тук хората не се поддават така лесно на провокации? Първо мислят, поставят под съмнение информацията, тогава преценяват и действат.
198
1
 
5
 
! Отговори
РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ преди 2 години
Отново старата схема - настройване на едни групи от обществото срещу други. Но има и нещо ПО-НЕПРИЯТНО - заклеймяването на СВОБОДНИЯ ИЗБОР и опит за маргинализиране на определени групи хора на база на техния светоглед и начин на живот. Реално почти всеки човек може да бъде КАТЕГОРИЗИРАМ В ОПРЕДЕЛЕНА ГРУПА (пушачи, редовно употребяващи алкохол, с надмормено тегло, според религията/атеизъм, според музикалните предпочитания, според литературата, която четат..) и срещу всяка група - ХИБРИДНА ВОЙНА
197
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
218 айде стига вече ни правехте на малоyмни от някое американско гето. Никой в БГ не пие белина. Не ни бъркайте с изкукалите хамбургери. Направила някаква фуста репортаж по някакви си дивотии в нета и го взимате за чиста монета. Кога в нета всичко е било истина? И точно на най-лъжливата тв ли да вярваме? А вегетарианството е веганството са начин на живот. Аз казвам ли ти дали да пиеш кафе или чай, може би дали да ядеш бял хляб или пълнозърнест. С какво ви пречат веганите?
196
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази статия е като приказка за ***. Всеки има право да яде каквото иска. Не съм веган, но уважавам решението на другите. Гледах видео за родители вегани и децата им, здрави, хубави деца и доста повече време на подготовката на храната. Ваксините без коментар. Хората опросяват, но този статия съвсем ни прави на ***.
195
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай Ставри:"става въпрос за Израел, материала е от края на март 2021 ."+++Тази история периодично я вадят от нафталина и я разказват за различни държави - Америка, Англия, Франция.Само думите на горкия човечец са все едни и същи: Никога не съм се чувствал толкова зле, ако знаех щях да се ваксинирам.
194
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МП:"Няма да се учудя ако се появи и група от канибали на които някой им говори че изяденото от тях се преражда в тях.")))Няма какво да се чудиш, това с ие вярване на канибалските племена в Африка - ако изяде окото на точен стрелец ще стане точен като него, ако сърцето на смел боец, ще стане смел и т.н.
193
5
 
2
 
! Отговори
МП преди 2 години
Няма значение от кога е статията тя е актуална и днес.Едни пият дезинфектанти, други не ядат месо че и карат другите да са като тях.Трети обичат животните повече от собствения си вид.Четвърти вярват само на себе си. Това е резултата от либерализма през последните години.Слободията ражда чудовища.Няма да се учудя ако се появи и група от канибали на които някой им говори че изяденото от тях се преражда в тях.Човеците се откъснаха от Божиите закони и ето го резултата.
192
3
 
9
 
! Отговори
Бай Ставри преди 2 години
Този материал е копиран от Вести.ру става въпрос за Израел, материала е от края на март 2021 . Човека със прословутата фраза бе под натиск да израче думите. Три месеца след смъртта му бе направена съдебна заповед за аутопсия по иск на близките му . Установява се че е отровен.
191
6
 
2
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Колко агресивна глупост струи от антиваксърчета!? Напомнят ми на вярващи издигнали религията до схизма. И това ще мине но простотията е вечна.
190
2
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА! преди 2 години
ХА-ХА-ХА! ХО-ХО-ХО! ХИ-ХИ-ХИ! Моля, бийте ми ваксина против нaпикaвaнe от смях!!!
189
2
 
16
 
! Отговори
ти да видиш преди 2 години
"Никога не съм се чувствал толкова зле. Иска ми се бях ваксинирал."Това е толкова изтрит сюжет на американски филм от 80-те.Съжалявам ги хората,които се връзват на тези заучени клипчета......
188
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"конвоят на свободата от камионите в Канада против зеления сертификат вече е стигнал до Отава , Трюдо го няма , скри се, само обявиха че Канада няма да изпраща войници по линия на Нато А ние???"===>И сега ние как ще се отървем от Кирчо. При това положение не можем го върна в Канада даже с бой. Няма да ще категорично.А сериозно - чакаме да прочетем материал за Конвоя на Свободата в Канада. Там са хиляди. За тях пишете, а не си измисляйте разни истории и да ги предъвкавате по сто пъти.