Акад. Митев: Трябва да откажем заявката от Molnupiravir

Той препоръча да се приема профилактично бромхексин заради COVID
28 яну 2022 09:40, Анисия Иванова
33

"В началото се считаше, че лекарството на Merck има 50% ефективност при лечение на коронавирус. После се оказа, че тя е 30%. А на произведеното по-късно лекарство на Pfizer - с 89% ефективност. То е одобрено и от Европейската агенция по лекарствата, за разлика от препарата на Merck", обясни биохимикът акад. Ваньо Митев в студиото на "България сутрин".

Все повече учени разработват лекарства срещу Ковид-19. Европейската агенция по лекарства е одобрила това на Pfizer. Нашата страна, както и много други, е поръчала от медикамента Molnupiravir на компанията Merck. Някои държави отказват вече поръчките.

Академик Митев уточни, че вече има дебати дали въобще Molnupiravir трябва да се прилага като лечение, защото има много странични ефекти.

"Има опасения, че той е мутагенен - причинява мутации в ДНК на вируса, но може да предизвика и такива в гостоприемника, включително и рак. Много американски учени казаха, че това е най-големият гаф на Агенцията за лекарства и храните в САЩ, която го одобри", заяви акад. Митев пред Bulgaria ON AIR.

Заради тези опасения Франция е отказала поръчката от 50 000 хапчета. България също е поръчала Molnupiravir. Все още нямаме направена заявка за лекарството на Pfizer.

Още по темата
"Трябва да последваме примера на Франция и да откажем нашата заявка. От двете хапчета, съобразно механизма на действие, на Pfizer е много по-безопасно. При положение, че намалява с 90% хоспитализациите, а другото с 30%, не може дори да се говори за избор", категоричен е биохимикът.

Той препоръчва инхалаторно лечение с бромхексин в началото на заболяването.

"Когато някой заболее и започне комбинирано лечение и с колхицин - това работи безупречно. Бромхексинът ще попречи на вируса да проникне в клетката, а колхицинът ще предотврати евентуални усложнения", обясни акад. Митев.

Той препоръча бромхексин под формата на хапче да се приема профилактично 3 пъти на ден по едно.

"За децата има амброксол, който е във вид на сироп. И възрастните могат да си правят профилактика с него. Той е ефективен. Ако се разболеят децата, трябва да им се дава. Моите внуци го взимат", подчерта експертът.

И уточни, че в България все още няма ампули амброксол, които са по-ефективни. При посочените от акад. Митев комбинации от лечение, нито един от пациентите не е взимал антибиотик.

Той препоръча профилактично прием на биокверцетин, който се съдържа в големи количества в зеления и в черния чай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В къщи и тримата взимахме бромхексин като се заразихме от ковида. Дали е помогнал не мога да твърдя. Един трябваше да пие и антибиотик заради двойна бронхопневмония. Оправихме се, но усещането ми е, че всичко зависи от индивидуалния имунитет. Общо взето сме в нормите, без хронични заболявания, алкохол и цигари, с балансирано хранене и килограми. Май там е разковничето за справяне с ковида.
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо държавата трябва да купува лекарства с парите на всички, а след това ваксите да искат хората, които не са ваксани, да плащат двойно за лечение. Не е ли по-добре индивидът да решава дали да употреби лекарство или не..
5
0
 
37
 
! Отговори
Реално! преди 2 години
"В началото се считаше, че лекарството на Merck има 50% ефективност при лечение на коронавирус. После се оказа, че... " са като ваксините. Вземете ги разкараите и тях.
4
18
 
5
 
! Отговори
Ей го па тоя 2 преди 2 години
Хапчета не искал, ваксини сигурно и тях не ги иска, мерки не иска, абе ако може нищо да не се прави и кой умре - умре, щото то и без това вирус няма, всичко е част от световната конспирация за източване на здравните каси във всички държави.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То писва от Акад.Проф ,Доц.Смело заявявам ,че са нескопосани.Ако имаха малко акъл щяха да натиснат за една болница с 600 700 легла а те само баят кво да се прави .
2
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как няма да се наведем на Пфайзер? Може ли такова нещо? Задължително да се поръчат няколко милиона опаковки от лекарството на Пфайзер. На човек по 10 опаковки да му се дадат задължително, няма не искам, няма недей. То господарите как ще си оправят икономиката ако не ни разболеят и излекуват с магическите си ваксини и илачи? Давайте, поръчвайте. Нали за това сте там, да изпълнявате заповеди.
1
0
 
40
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Тя и на Pfizer,не ни трябва,ама нейсе...