Д-р Симидчиев: Вече може да се предвиди какво ще се случи с вируса

Според специалиста COVID-19 може да бъде управляаем
28 яну 2022 12:18, Петя Славова
132
Д-р Симидчиев: Вече може да се предвиди какво ще се случи с вируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще има ли нов вариант на коронавируса след Омикрон? Според пулмолога и депутат от ПГ на "Демократична България" д-р Александър Симидчиев, вече има възможност да се предвиди как и накъде ще мутира COVID-19.

"Вече може да се изчисли кои са най-вероятните мутации и да се създадат средства, например ваксини, които са за тези варианти на вируса, които биха били най-възможно заразни и опасни в бъдеще", обясни той пред  Нова тв.

"Вече имаме възможността да предвидим какво ще се случи с вируса. Знае се кои части от него ще мутират най-интензивно и какви са посоките на еволюция. На базата на това, което знаем до момента, можем да предвидим накъде ще тръгне самата мутация", каза още той.

Още по темата
"Това е много позитивно, защото този процес става предвидим и управляем", допълни Симидчиев.

По думите му в държави, в които има по-ниско ниво на заразяване или не толкова тежко боледуване, мерките могат да бъдат отхлабени. "При нас за съжаление това, което се получава е, че населението все още остава рисково за тежко боледуване и за висока скорост на разпространение на вируса", коментира пулмологът.

Той коментира и нивото на ваксинация у нас. "Смисълът е ние да се пазим като общност, а когато тези, които искат да пазят другите са около една трета от всички, които подлежат на разпространение на заразата, не можем да се отворим така, като други държави като Англия и Израел, защото там голяма част от обществото е защитено. При нас не е така и затова се налагат мерки", посочи той.

"Още в началото на въвеждане на мерките и ваксините, действията на редица хора доведоха до разколебаване на хора. В момента колкото и да искаме, не можем да наложим мерките, защото 2/3 от хората са против тях и ваксините", каза още Александър Симидчиев.

"Вярвам, че заради високите нива на заразност при Омикрон, доста хора ще се заразят. Въпросът е дали това ще доведе до значим имунитет и дали вирусът няма да мутира. Не говоря за мутация в България, защото сме малка популация, а за това да внесем отвън мутирал вариант, най-често сред хора с по-нисък или недостатък в имунитета, каквито са тези в Южна Африка например", добави пулмологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане *** на вратата.
82
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова ли днес разтуриха ваксърите работната група, за да не ги видят какви ги ръсят и избягаха от онлайн предаване на живо. Страх...От кого бре, че ще лъсне цялата измишльотина ли.
81
0
 
19
 
! Отговори
до 70 преди 2 години
Ти мисли какво ще правиш следващата година, когато пуснат новия вирус и когато се окаже, че всички боцнати сте с прецакана имунна система. Тогава именно вие ще си стоите вкъщи дори и да няма мерки, защото организмът ви няма да е в състояние да се справи с вируса, а и освен това сте абсолютни пъзльовци. Останалите, които не сме си прецакали имунната система, защото мислим с главите си, а не с телевизора, ще си живеем нормално. Успех и да си купиш достатъчно тоалетна хартия! Или имаш още от 2020?
80
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Нека всеки сам да си реши дали да се ваксинира.Но ако не желае да го направи,са се стои вкъщи,защото нито лекарите са му длъжни да го лекуват,нито държавата да му плаща за това,нито останалите хора да ги заразява и да страдат заради него." - Когато всичко приключи лятото, ще агитирам за събиране на подписка, според която всяко лечение на страничните ефекти от ваксата да се покрива от ваксинираните, а не от нас данъкоплатците. Папагали на обществото и без това не са му нужни.
79
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този "вирус" го управляват от самото начало. На пландемици не трябва да се вярва.
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен (82) Няма как да схванеш щото и той не знае какво казва.......ХА-ХА
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доктор Симид, ако можеше да предвидиш каквото и да е щеше да си БОГАТ и нямашеда се мъдриш в някакви пропаднали бг сайтчета.......Прогнозата ти е със степен на надежност колкото на цветнокожа мятаща боб ........
76
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя какви ги дрънка, нищо не схванах ;)
75
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи тоя доктор може да говори, пък Мангъров не така ли? Кучета и котки може , ама прасета не може.
74
2
 
29
 
! Отговори
До 76 Edna преди 2 години
Ти какво очакваш след като получава крупни суми по така наречените ковид пътеки
73
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професоре , как ще се казвановата мутация ики още не са и измислили име СЗО . Има слух , че ще са казва Ваксокрон.
72
1
 
23
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Каквото и заглавие да сложат за да подмамят читатели, наште "дохтури" винаги го обръщат на това колко пари ще спечелят от ваксините...
71
1
 
30
 
! Отговори
Edna преди 2 години
Искрено харесвах този човек, начинът, по който говореше, преди!! Сега е просто поредният политик-лекар
70
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах ги сутринта заедно с онази *** Виктор Николаев. Пълна пародия.
69
3
 
20
 
! Отговори
до 70 преди 2 години
лекувай се бе параноик, кой какво е длъжен или не, не решаваш ти, на теб ваксата ти я платихме вече, няма и лечение да ти плащаме
68
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали Симидчиев би говорил същото, ако някак си се реши, че няма да се дават пари за реклама на ваксините, защото овцете много нещо са се изнервили на сертификатите и задължително ваксиниране и явно трябва да отпаднат, за да не стане патаклама? Би ли давал тия цифри, прогнози и т.н., ако няма пари? Или изведнъж ще види, че вирусът незнайно как се е променил и вече не е интересен?
67
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гордея се, че не съм гласувал за ДБ!
66
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Д-р Симидчиев: Вече може да се предвиди какво ще се случи с вируса - явно като катастрофира оня ден, си е ударил главата и вече е ясновидец
65
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека всеки сам да си реши дали да се ваксинира.Но ако не желае да го направи,са се стои вкъщи,защото нито лекарите са му длъжни да го лекуват,нито държавата да му плаща за това,нито останалите хора да ги заразява и да страдат заради него.
64
4
 
5
 
! Отговори
До 68 преди 2 години
Колкото и да ви боде очите,Р.Радев няма нищо общо с това.