Д-р Симидчиев: Вече може да се предвиди какво ще се случи с вируса

Според специалиста COVID-19 може да бъде управляаем
28 яну 2022 12:18, Петя Славова
132
Д-р Симидчиев: Вече може да се предвиди какво ще се случи с вируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще има ли нов вариант на коронавируса след Омикрон? Според пулмолога и депутат от ПГ на "Демократична България" д-р Александър Симидчиев, вече има възможност да се предвиди как и накъде ще мутира COVID-19.

"Вече може да се изчисли кои са най-вероятните мутации и да се създадат средства, например ваксини, които са за тези варианти на вируса, които биха били най-възможно заразни и опасни в бъдеще", обясни той пред  Нова тв.

"Вече имаме възможността да предвидим какво ще се случи с вируса. Знае се кои части от него ще мутират най-интензивно и какви са посоките на еволюция. На базата на това, което знаем до момента, можем да предвидим накъде ще тръгне самата мутация", каза още той.

Още по темата
"Това е много позитивно, защото този процес става предвидим и управляем", допълни Симидчиев.

По думите му в държави, в които има по-ниско ниво на заразяване или не толкова тежко боледуване, мерките могат да бъдат отхлабени. "При нас за съжаление това, което се получава е, че населението все още остава рисково за тежко боледуване и за висока скорост на разпространение на вируса", коментира пулмологът.

Той коментира и нивото на ваксинация у нас. "Смисълът е ние да се пазим като общност, а когато тези, които искат да пазят другите са около една трета от всички, които подлежат на разпространение на заразата, не можем да се отворим така, като други държави като Англия и Израел, защото там голяма част от обществото е защитено. При нас не е така и затова се налагат мерки", посочи той.

"Още в началото на въвеждане на мерките и ваксините, действията на редица хора доведоха до разколебаване на хора. В момента колкото и да искаме, не можем да наложим мерките, защото 2/3 от хората са против тях и ваксините", каза още Александър Симидчиев.

"Вярвам, че заради високите нива на заразност при Омикрон, доста хора ще се заразят. Въпросът е дали това ще доведе до значим имунитет и дали вирусът няма да мутира. Не говоря за мутация в България, защото сме малка популация, а за това да внесем отвън мутирал вариант, най-често сред хора с по-нисък или недостатък в имунитета, каквито са тези в Южна Африка например", добави пулмологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЕДИНСТВЕНИЯ КОЙТО ЗНАЕ ДАЛИ ЩЕ СЕ ПУСНЕ НОВ ЩАМ МАСОВО НАД СВЕТА КАТО ДЕЛТА И ОМИКРОН Е БИЛИ! БИЛИ ИМА ЦЯЛА ТОРБА С НОВИ ЩАМОВЕ И АКО ИСКА МОЖЕ ДА ПУСКА ВСЕКИ МЕСЕЦ ПО НОВ ЪПДЕЙТ! И МНОГО ЛЕСНО ЗАРАЗЯВА! ПРЪСКАТ БАГАЖА ПО ЛЕТИЩАТА, МАЖАТ ХАРТИЕНИ ПАРИ И МОНЕТИ И ЗА НУЛА ВРЕМЕ ВСЯКА ДЪРЖАВА ПЛАМВА С НОВ ЩАМ!
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иде глад.
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще предвидите нещо, което не сте изолирали все още?
40
3
 
9
 
! Отговори
ДО 40 преди 2 години
Глупости! А чумата? А холерата? Там е 99% смъртност.
39
0
 
14
 
! Отговори
НОВОТО НОРМАЛНО преди 2 години
И ти плещиш не по-малки глупусти от Симидчиев.Нормално е вирусите да стават все по-заразни и с намален леталитет, докато се превърнат в ако не съвсем безобидни, то пане в такива с които атакувания вид спокойно да преживява.Няма документиран случай, някой вид да е изчезнал в следствие на вирусна атака.НЯМА И ДА ИМА.
38
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още чакам поне намек за случващото се в Канада. *** нема да дочакам, а и обичайно ме позатриват. Апологетите на властта и ваксата са вече във властта и нямат спирка.
37
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Симидчиев на боб или кафе ще предвидиш?
36
1
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТОЗИ Е АБСОЛЮТЕН ГЛУ-ПАК! КАЗА, ЧЕ ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ СА С ПО-СЛАБА ЗАЩИТА ОТ ВАКСИНИРАНИТЕ! И СЕГА ГОВОРИ ПЪЛНИ ГЛУ-ПОСТИ! ИЗОБЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДВИДИ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ВИРУСА!! НОВОТО НОРМАЛНО Е ДЕЛТАКРОН ПОЛУЧЕН ОТ КРЪВОСМЕШЕНИЕ МЕЖДУ ОМИКРОН И ДЕЛТА! И ДЕЛТАКРОН Е ПО-СМЪРТОНОСЕН ОТ ОМИКРОН!
35
4
 
13
 
! Отговори
ще ни изтребят до кр преди 2 години
Споко. Няма никакъв шанс подобно нещо да се случи.Не се е пръквал досега вирус, който да засяга повече от 50% от популацията.Няма и да се пръкне.Мнозинството винаги е резистентно.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Име 33 Ако наричате "стенограма" поредния превод в банковата му сметка, категорично да. Лошото е, че кукловодите калкулират в цената на храната ни всички тези разходи. Скоро ще кълнем симидоподобните на всяка хапка.
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро като се събудят и онеззи с изтичащи сертификати тежко ви Симидчиев.
32
2
 
11
 
! Отговори
Вирусите преди 2 години
са естествен регулатор на популациите.Отстраняват бъговете в системата, нефелните не оцеляват.Гака е откакто свят светува и едва ли скоро ще се промени.Никой не е по-голям от Природата, всяка човешка намеса в естествения и ход влече със себе си само негативни ефекти в дългосрочен аспект.
31
2
 
15
 
! Отговори
Име преди 2 години
На този господин пак са му спуснали стенограма да лае(извинявам се за грубия език).
30
1
 
16
 
! Отговори
toti преди 2 години
Ако повечето са преболедували след заразяване е видно,че намаляват влизащите в болници,което доказва,че имат имунитет и това е причина да не се ваксинират.Скоро болниците ще останат без работа и може да си отдъхнат на Канарските например..??
29
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Още в началото на въвеждане на мерките и ваксините, действията на редица хора доведоха до разколебаване на хора. В момента колкото и да искаме, не можем да наложим мерките, защото 2/3 от хората са против тях и ваксините" Айде сега имате целия медиен, правителствен, интернет комфот на света. Антиваксърите нямат и 1/100 от вашата трибуна и паак те са ви криви. Просто вие сте некадърни.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 29 Еми като гледам накъде се е запътил светът, изтребването май ще е спасение.
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма по-благородно от това да помогнеш на този, който има нужда от помощ, да защитиш този, който е беззащитен, да закриляш слабия. И нищо не е по-отвратително от това, да използваш благородството на другите чрез откровени манипулации за лично облагодетелстване или поробване на обществото. Изпитвам жал към безкористно повярвалите, че тези ваксини предпазват някого... Напразна е саможертвата им. Даже вредна.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да не пуснат някоя кръстоска на най-страшния вирус Вариолата /Едрата шарка/, че тогава наистина ще ни изтребят до крак.
25
1
 
15
 
! Отговори
clown world преди 2 години
Мисля, че е време отново да изградим Берлинската стена, за да се предпазим от вихрещата се на Запад комунистическа чума.
24
1
 
15
 
! Отговори
зАз преди 2 години
Човекът живее с вирусите откакто се е появил на тази планета!