Омикрон подклажда напрегнатата ситуация на Балканите

В редица страни тази седмица са отчетени нови рекордни данни
28 яну 2022 19:00, Елка Василева
44
Омикрон подклажда напрегнатата ситуация на Балканите
Снимка: архив, БГНЕС

Изключително напрегната остава ситуацията, свързана с разпространението на COVID-19 в страните на Балканите. В редица държави тази седмица бяха отчетени нови рекордни данни, които се дължат главно на разпространението на варианта Омикрон на коронавируса. Положителна тенденция обаче се наблюдава по отношение на тежко болните и смъртните случаи в някои от страните, като на този етап не се отчита увеличение на починалите.

Още по темата

Албания

В Албания броят на новите случаи дневно е между 1500 и 2500. Вариантът Омикрон доведе до рязко нарастване на новите случаи на COVID-19, най-висок брой на новозаразените за последните дни бе отчетен миналия петък - 2670. По-леките симптоми на варианта обаче, в съчетание със сравнително младото население на Албания, водят до сравнително малко смъртни случаи - само три в четвъртък. Смъртността в страната не е висока, като най-много починали бяха регистрирани в неделя - осем души.

Напълно ваксинираните албанци са над 39 процента от населението.

Босна и Херцеговина

Броят на заразените с коронавирус в Босна и Херцеговина също е сравнително висок, като всеки ден се съобщава за над 2500 заразени. Най-много нови случаи бяха регистрирани в четвъртък - 2 601, а смъртните случаи бяха най-много във вторник - 59.

Ваксинационното покритие в страната остава сравнително ниско, като едва 25,7 процента от населението е напълно ваксинирано.

Гърция

В последните дни натискът върху болниците в Гърция започна да спада.

Вчера в страната бяха регистрирани 19 712 нови случаи на COVID -19. Случаите на зараза бележат спад, след като достигнаха рекордно ниво от около 50 000 на ден в началото на януари.

Много висок обаче остава процентът на заразените деца, като близо една трета от новозаразените са на възраст между 4 и 18 години.

В края на миналата седмица в Гърция бяха регистрирани два случая на подвариант на Омикрон.

Ваксинационното покритие на населението в Гърция достигна 74 на сто, а при възрастното население - 84 на сто.

При хората на възраст над 60 години ваксинационното покритие е най-голямо - 91 на сто. 240 хиляди души от тази възрастова група са се ваксинирали, след като в края на миналата година беше съобщено, че ще бъдат глобявани със сто евро всеки месец.

Вчера властите в Гърция обявиха, че ще разрешат отново музиката в ресторантите и баровете и ще удължат работното им време в рамките на отмяна на някои от ограниченията, които бяха наложени миналия месец, след като сега се наблюдава намаляване на случаите на COVID -19 и на натиска върху болниците.

Кипър

В последните дни в Република Кипър се регистрира стабилизиране на показателите и намаляване на новорегистрираните случаи. От днес влизат в сила някои промени в мерките за ограничаване на разпространението на КОВИД-19, като в някои случаи задължителните PCR тестове се заменят с бързи антигенни тестове. Около три процента са положителните тестове за COVID -19 в Кипър. Около 75 процента от настанените в болница не са ваксинирани.

Косово

Косово затегна мерките срещу разпространението на коронавируса през уикенда, след като миналия петък в страната бе отчетен рекорден денонощен брой на новозаразените - 2943. Мерките, които са валидни две седмици, включват вечерен час от 22 ч. до 5 ч., а ресторантите и кафенетата трябва да затварят в 21 ч. При влизане в страната се изисква сертификат за имунизация с три дози ваксина или отрицателен PCR тест.

Новите мерки предизвикаха проблеми на границите на страната и правителството на Северна Македония, населената предимно с албанци сръбска община Буяновац, както и пътуващи от Албания поискаха от косовското правителство да преразгледа изискването и да позволи пътуване само с две дози от ваксините.

Пътници от Албания организираха и протест на границата, но правителството заяви, че мерките ще бъдат разгледани отново чак след две седмици.

С поставени две дози ваксина са близо 43 процента от косовските граждани.

Румъния

На 26 януари в Румъния бе регистриран абсолютен рекорд на новите случаи на COVID -19 за денонощие - 34 255. В четвъртък бе съобщено и за 94 смъртни случая.

През последната седмица Румъния прехвърли прага от два милиона души, заразени с новия коронавирус от началото на пандемията. Столицата Букурещ и 28 окръга на страната са в "червената зона" с над три случая на 1000 души население.

Междувремено на 26 януари започна и имунизацията срещу коронавируса за деца във възрастовата група 5-11 години. Записването на час за ваксинация в специализираната за деца електронна платформа P_Ped започна на 13 януари чрез профилите на родителите, но до 24 януари бяха записани едва 3355 деца.

Тази седмица в Румъния пристигнаха 114 000 дози от педиатричната ваксина на Пфайзер/Бионтех, а до края на месеца се очаква в страната да пристигнат общо 550 000 дози за деца. Имунизацията започва със закъснение в сравнение с други страни, тъй като средствата от бюджета за купуването на ваксините не са били преведени навреме.

По последни данни над 41 процента от населението в страната е напълно ваксинирано против COVID -19.

Северна Македония

Правителството на Северна Македония тази седмица намали периода на изолация на лицата с лабораторно доказан COVID -19, както и периода на самоизолация на лица, които са били в близък контакт с потвърден случай.
Съгласно решението лицата, които са лабораторно потвърдени за COVID -19 (чрез PCR тест или бърз антигенен тест) и които не са развили симптоми на заболяването, ще бъдат в домашна изолация за седем дни от деня на тестването. След края на периода на изолация са необходими още три дни стриктно спазване на мерките за лична защита.

Според промените тези, които са имали близки контакти с потвърдени случаи на COVID-19, се насочват към домашна самоизолация/карантина за седем дни от деня на последния контакт с потвърдения случай. Не трябва да спазват карантина тези, които отговарят на един от следните критерии: имунизирани с ваксина срещу COVID -19 с две или три дози, ако не са изтекли шест месеца от последната доза; преболедували с положителен тест, не по-стар от шест месеца.

Правителството реши и обучението в основното и средното образование да продължи с физическо присъствие на учениците от 1 февруари.

Напълно ваксинирани са близо 40 процента от граждаите на Северна Македония.

Словения

В четвъртък в Словения бе съобщено за рекордните 17 491 нови случаи на коронавирус.

По информация на медиите в страната COVID -19 е достигнал до различни отделения в болниците и има голям брой медицински служители, които са болни или в самоизолация. Според някои данни около 10 процента от медицинските служители в Словения са в самоизолация или не работят, защото са заразени с COVID -19.

Тази седмица в Словения карантината за болните от COVID -19 бе намалена на седем дни (от десет). Това важи в случай че заболелият няма температура или други ковид симптоми 24 часа преди края на самоизолацията и резултатът от ковид теста на седмия ден е отрицателен.

Решението да се намали карантината цели да се предотврати срив на осигуряването на важни услуги, както и колапс на бизнеса, до който може да се стигне заради големия брой хора под карантина.

57,5 процента от населението на страната е напълно ваксинирано срещу COVID -19.

Сърбия

Вариантът Омикрон е причина за рязкото увеличение на броя на болните и в Сърбия. На 25 януари в страната бе регистриран рекорд по брой новозаболели от COVID -19 от началото на пандемията - 19 904 нови случая.

Напълно ваксинирани в страната са около 47 процента от населението.

Турция

Сложна е ситуацията, свързана с разпространението на COVID -19 в Турция. В страната се регистрират между 70 000 и 80 000 нови случаи дневно, както и по над 150 починали, а вчера бе съобщено за рекордните 82 180 нови случая и 174 починали.

Огромен е броят на заразените в мегаполиса Истанбул - близо половината от случаите в страната. Здравният министър Фахреттин Коджа заяви, че мегаполисът на практика е в критично състояние и призова населението и гостите на града да спазват стриктно епидемичните препоръки срещу коронавируса - маски, дистанция и избягване на местата, на които има много хора, както и ваксиниране с бустерна доза.

В Турция тази седмица започнаха наблюденията при промяната на нивото на антителата след поставяне на трета доза от местната ваксина "Турковак" на хора, имунизирани с две дози ваксина на "Пфайзер". Междувременно бяха оповестени информации, че ваксината е ефективна срещу вариантите Алфа и Делта на коронавируса и са започнали изследвания за ефективността й срещу варианта Омикрон.

В страната вече са поставени над 141 милиона дози ваксини срещу COVID -19 от началото на ваксинационната кампания през януари 2021 г. Повече от 52,3 милиона души са с две дози ваксина, а 24,4 милиона са с поставени три дози.

Хърватия

Рекорден брой на заразени бе отчетен и в Хърватия, като вчера бе съобщено, че през изминалото денонощие с COVID -19 са се заразили над 18 500 души.

Увеличава се броят на учениците, заразени с коронавирус в Хърватия, което се дължи на бързо разпространяващия се вариант Омикрон. Много училища са преминали в дистанционна форма на обучение.

Министерството на образованието обаче посочи, че не предвижда преминаване изцяло към дистанционно обучение на държавно равнище, тъй като има училища и без един случай на COVID -19, така че зависи от местните власти да преценят ситуацията в своите общини и да решат дали децата да учат присъствено или не.

Междувременно над 54 процента от хърватските граждани са напълно ваксинирани против COVID -19.

Черна гора

Министерството на здравеопазването на Черна гора вчера либерализира мерките в борбата с пандемията от коронавирус преди предвидения срок 3 февруари.

Заради намаляващия брой пациенти властите разрешават музика до 23 часа в ресторанти и барове с участието на певци и музиканти, които трябва да са изпълнили поне едно от условията на COVID сертификата.

Средно за седем дни новите случаи са 1 111.

44,6 процента от населението на Черна гора е напълно ваксинирано против COVID -19.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
окли преди 2 години
Гледайте в тубата КОНВОЯ НА СВОБОДАТА В КАНАДА! 150 000 камиона вече са в Отава против ковид ограничнията! Тука нито дума! СРАМ!
29
0
 
2
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Всичките набоцани, всичките болни.Юруш,народе,на чудо-ваксините.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медиите и политиците подклаждат напрежение. Хората не се интересуват от КОВИД, от Омикрон, Волтрон, Мегатрон итн. Интересува ни цената на тока и цената на хляба. Щото от сополи не ни е страх, страх ни е о глад! Затова са и протестите, не защото хората ги е страх, че ще ги затворите по къщите, а защото хората ги е страх, че ще умрат от глад!
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подклажда, понеже ганчоооовците на Балканите кълват на гола кукичка.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25 Живко от Варна. . . . . . _ отивай на пазара и си купувай едно яко въже и чакай втория съвет!
25
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е пак най-зле. И с най-кръвожадните антиваксъри.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От кое отделение е тази снимка. Болницата в УК?
23
3
 
1
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Аз нямам приятели!А това не е нормално!Моля ви уредете ми живота и да съм истински щастлив в живота!Може ли?
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още съм под карантина - 3 дни ме боля гърлото и имах температура 37.3 и лека умора.Според мен си е супер лек грип, но pcr- а излезе положителен.
21
1
 
1
 
! Отговори
морски преди 2 години
Септември ще бъде май, а май е Сезона се знай!
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да вярва човек на,, журналисти '' които твърдят че остров е част от полуостров?
19
1
 
15
 
! Отговори
Bili преди 2 години
пиша бидейки заразен от 3 дни...много ме дразни гърлото...една вечер ме болеше глава...дигнах 38...тука само ми казаха да се самоизолирам да докладвам кой съм пипал... с име и адрес и да докладвам като се гътна...ок, последното е преувеличено. но в общи линии разбираш колко му пука на политика и лекарите за един болен...
18
1
 
4
 
! Отговори
До: преди 2 години
Международен военен трибуналОт свидетел под юрисдикцията на трибунала!От три години лично аз и институцията която представлявам и в която работя са подложени на административен тормоз и произвол целящ уронване на авторитета, уронване на институцията с цел облагоделстване на други!А години преди това този тормоз е бил наличен в по-малък размер - включващ изнасилвания на ученици и то с постижения и участия на международно и национално ниво!
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С увеличаване на ваксинираните се увеличават и заразените... Просто тези препарати са компрометирани в това отношение. Ако вършеха работа то отдавна старите хора трябваше да се ваксинират по един или друг начин...
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добрели сте шaпшaли?
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Камионите пътуват към Отава. Като успокоят ситуацията там, тръгват и насам.
14
2
 
14
 
! Отговори
реинфектиран преди 2 години
A в България всичко е наред!
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медиината ситуация е напрегната. Напрежението свършва дотам.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Снимката и друг път е била публикувана май. Имам дежавю.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми е ясно платените що цъкат минуси? Всичко, което пишем е вярно.