Учени наричат варианта Омикрон естествената ваксина

Проф. Петрова: Бустерните дози са изключително необходими
28 яну 2022 11:28, Елка Василева
64
Учени наричат варианта Омикрон естествената ваксина
Снимка: архив, БГНЕС

Някои учени наричат Омикрон естествената ваксина, СЗО очаква възникването на още по-заразителен и още по-безопасен вариант. В Дания възникна такъв подвариант на Омикрон, който веднага зарази населението до 99%. Тези варианти са благоприятни, тъй като създават така желания обществен имунитет. Това заяви пред bTV директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

Още по темата
"Динамиката на новите COVID случаи се дължи на смесването на циркулиращите у нас Делта вариант и Омикрон, като Омикрон вече е доминиращ. Колкото повече заразени с Омикрон има у нас, толкова повече ще бъдат и хората в болница, тъй като не можем да достигнем 30% на ваксинирани“, добави тя.

Проф. Петрова, уточни, че в световен мащаб ваксинираните са 60%, като се има предвид, че в страните от третия свят почти няма ваксинационно покритие.

"Бустерните дози са изключително необходими, тъй като Омикрон носи характерните качества на истинското COVID заболяване. Никой не бива да рискува да преминава през COVID-19, независимо кой вариант, тъй като са сериозни последствията от него. Той поразява много други системи: сърдечно-съдовата, нервната, както и различни органи“, заяви още тя.

Има прототип на българската ваксина срещу COVID-19, който е доказано имуногенен.

"Това е пептидна ваксина, която съдържа различни части от вируса във вид на белтъци, които могат да създават имунен отговор", добави проф. Петрова.

 


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 месеца
Да ви бустерират обратните,ненаситни ..специалисти.
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дп 23 Анонимен Вчера умря мъжа на колежка на 40 г. па вие си антиваксървайте.. . . . . . . . Не се мисли на безсмъртен(а)! Колко ли мозък трябва да се ампутира, за да се придобие този мисловен апогей? Типично за необразовани мислене! Сполай ти!
53
0
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 месеца
Омикрон е силно заразен, но за увеличаване на хора стигнали да болнично лечение едва ли прогнозата е вярна. Ваксините изобщо не предпазват от заразяване дори бустера, но за съжаление не мога да коментирам как протича заболяването при ваксинирани и не ваксинирани. Коментара е на база реални наблюдения от последните две седмици на група заразени.
52
0
 
7
 
! Отговори
absurd преди 3 месеца
Скоро ваксърите ще избесят ваксинаторите си,супер ,ние невакси нираните ще им помогнем с удоволствие
51
0
 
3
 
! Отговори
Пак до Недоучен преди 3 месеца
Освен висшистите, в БАН са на хранилка още около 3000 връзкари, които уж ги обслужват, но всъщност вършат работа, която може да бъде свършена от не повече от 100-200 човека. Та, приятелю, нищо чудно ти да знаеш повече от по-голямата част от така наречените нашенски "учени", ама като не си се усетил да се уредиш в БАН, считат те за недоучен, дори и да си с няколко дипломи от университети от Бръшляновата лига.
50
0
 
6
 
! Отговори
До Недоучен /44/ преди 3 месеца
У нас има странно разбиране относно смисъла на думата "учен" - за такъв се приема всеки индивид, който е успял да се уреди на научна длъжност в БАН. Такива са около 2500-2600 щастливци /връзкари/, подредили се на хранилка в научни институти, където може да ходят само от време навреме и да вършат някаква работа само ако искат. Около тях пърхат поне още около 1000 индивида,които също са висшисти, но са на длъжности от сферата на научно-помощния персонал /и те са връзкари, но с по-слаби протекции
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До недоученМЕН МЕ Е СТРАХ, ЧЕ НЯКОЙ ОТКАЧЕНА ДЪРЖАВА ЩЕ ПУСНЕ НОВ ЩАМ, КОЙТО ДА Е И ЗАРАЗЕН И ПО-СМЪРТОНОСЕН ОТ ДОСЕГАШНИТЕ... СВЕТЪТ СЕ Е ПОБЪРКАЛ...
48
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За нас НЕваксинираните скоро Ковид темата приключва. Англия поведе хорото и там всичко отпадна. Скоро (до няколко месеца) навсякъде ще е така. За ваксърите обаче темата Ковид тепърва предстои, заради страничните ефекти на ваксата, които могат да се проявят и след няколко години. Който е имал акъл се е предпазил от еликсирите. Който е нямал, да се сърди на себе си и да си мисли за страничните ефекти. Не е мой проблем.
47
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Миналата година - Който има акъл, знае защо се е увеличила смъртността, а който няма като теб, повтаря глупостите от телевизията. Интересно ми е къде ще си завреш сертификата лятото, когато всичко с Ковид приключи. В Англия вече никъде не се търси сертификат. Скоро навсякъде ще е така и медиите ще престанат да говорят за Ковид, тогава половината ваксъри сигурно ще изпаднете в дълбока депресия, тъй като няма да има с какво да изпъкнете пред останалите. Мисли за страничните ефекти. Успех!
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тая на снимката ми прилича на Цезар (*** вожд) от Планетата на Маймуните.
45
1
 
8
 
! Отговори
Еманюел Макрон преди 3 месеца
Искам да "уважа" тоя бабичка!
44
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Миналата година - От 2020-та имаме 65 000 повече починали от средната смъртност за страната. 33 000 са починали С ковид от тях вероятно 1/5 може и да са починалите ОТ Ковид, въпроса е другите 32 000 починали от какво са умрели. Отговора, е от истерията на паникьосаните ваксъри, които спряха плановите операции, наплашиха хората да не ходят по болници за да не хванат чумата и прекратената ваксинационна кампания за болести за които имаме работещи ваксини. Убихте повече хора отколкото вируса 10:1
43
2
 
24
 
! Отговори
недоучен преди 3 месеца
Аз още в началото като научих характеристиките на Омикрон обявих, че той работи като естествена ваксина, която ще доведе до колективен имунитет, както предвиждаше доцент Мангъров! Значи "изкуствените" ваксини стават безполезни. Но нали не съм учен, няма кой да ме слуша!
42
3
 
16
 
! Отговори
кой преди 3 месеца
За ПОХОДЪТ НА СВОБОДАТА в Канада са събрани 4,7 млн. долара, които властите са блокирали!!Фаши. зъм отвсякъде!А премиерът им се крие като мишка.Гледайте в интернет
41
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гледай глупости - Омикрон е естествена ваксина, но си бийте изкуствената, която дава по-смотан имунитет...
40
21
 
4
 
! Отговори
Миналата година преди 3 месеца
Поне 25000 души са починали в повече от починалите в предпандемичните години. Който има акъл, ще си направи извода. Който няма - да риве срещу ваксините като скопено магаре.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
АВАНТИ БАБИЧКИ, БАНДЕРА РОСА
38
1
 
6
 
! Отговори
Пак неразбрали преди 3 месеца
До АнонименБез ваксина, на "естествена ваксинация" измрели няколко процента... С ваксинация измрели като от обикновен грип под един процент... Също това няма да се случи на куп...Ако си млад, например, децата... или си с добър имунитет ... като тях... Този вирус не е страшен... За останалите лотарията на ваксините...естествени и изкуствени... , защото никой не дава гаранции 100%
37
1
 
25
 
! Отговори
До 23 преди 3 месеца
Вчера умря мъжът на колежка на 40 г.>>>>>>>>>>Че то преди няколко месеца умря и мъжът на 46 г.на съседка.Човекът е правел инфаркт с типичната симптоматика, ама излязъл и положителен за ковид/без симптоми/.Та докато се туткали, замина си от.........ковид.
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще ни пре..бавате и хормоните ли вече? От мъжете ще направите жени и обратно с тези "пептидни" ваксини?