Учени наричат варианта Омикрон естествената ваксина

Проф. Петрова: Бустерните дози са изключително необходими
28 яну 2022 11:28, Елка Василева
64
Учени наричат варианта Омикрон естествената ваксина
Снимка: архив, БГНЕС

Някои учени наричат Омикрон естествената ваксина, СЗО очаква възникването на още по-заразителен и още по-безопасен вариант. В Дания възникна такъв подвариант на Омикрон, който веднага зарази населението до 99%. Тези варианти са благоприятни, тъй като създават така желания обществен имунитет. Това заяви пред bTV директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

Още по темата
"Динамиката на новите COVID случаи се дължи на смесването на циркулиращите у нас Делта вариант и Омикрон, като Омикрон вече е доминиращ. Колкото повече заразени с Омикрон има у нас, толкова повече ще бъдат и хората в болница, тъй като не можем да достигнем 30% на ваксинирани“, добави тя.

Проф. Петрова, уточни, че в световен мащаб ваксинираните са 60%, като се има предвид, че в страните от третия свят почти няма ваксинационно покритие.

"Бустерните дози са изключително необходими, тъй като Омикрон носи характерните качества на истинското COVID заболяване. Никой не бива да рискува да преминава през COVID-19, независимо кой вариант, тъй като са сериозни последствията от него. Той поразява много други системи: сърдечно-съдовата, нервната, както и различни органи“, заяви още тя.

Има прототип на българската ваксина срещу COVID-19, който е доказано имуногенен.

"Това е пептидна ваксина, която съдържа различни части от вируса във вид на белтъци, които могат да създават имунен отговор", добави проф. Петрова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Да ви бустерират обратните,ненаситни ..специалисти.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дп 23 Анонимен Вчера умря мъжа на колежка на 40 г. па вие си антиваксървайте.. . . . . . . . Не се мисли на безсмъртен(а)! Колко ли мозък трябва да се ампутира, за да се придобие този мисловен апогей? Типично за необразовани мислене! Сполай ти!
47
0
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Омикрон е силно заразен, но за увеличаване на хора стигнали да болнично лечение едва ли прогнозата е вярна. Ваксините изобщо не предпазват от заразяване дори бустера, но за съжаление не мога да коментирам как протича заболяването при ваксинирани и не ваксинирани. Коментара е на база реални наблюдения от последните две седмици на група заразени.
46
0
 
7
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Скоро ваксърите ще избесят ваксинаторите си,супер ,ние невакси нираните ще им помогнем с удоволствие
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До недоученМЕН МЕ Е СТРАХ, ЧЕ НЯКОЙ ОТКАЧЕНА ДЪРЖАВА ЩЕ ПУСНЕ НОВ ЩАМ, КОЙТО ДА Е И ЗАРАЗЕН И ПО-СМЪРТОНОСЕН ОТ ДОСЕГАШНИТЕ... СВЕТЪТ СЕ Е ПОБЪРКАЛ...
44
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За нас НЕваксинираните скоро Ковид темата приключва. Англия поведе хорото и там всичко отпадна. Скоро (до няколко месеца) навсякъде ще е така. За ваксърите обаче темата Ковид тепърва предстои, заради страничните ефекти на ваксата, които могат да се проявят и след няколко години. Който е имал акъл се е предпазил от еликсирите. Който е нямал, да се сърди на себе си и да си мисли за страничните ефекти. Не е мой проблем.
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Миналата година - Който има акъл, знае защо се е увеличила смъртността, а който няма като теб, повтаря глупостите от телевизията. Интересно ми е къде ще си завреш сертификата лятото, когато всичко с Ковид приключи. В Англия вече никъде не се търси сертификат. Скоро навсякъде ще е така и медиите ще престанат да говорят за Ковид, тогава половината ваксъри сигурно ще изпаднете в дълбока депресия, тъй като няма да има с какво да изпъкнете пред останалите. Мисли за страничните ефекти. Успех!
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая на снимката ми прилича на Цезар (*** вожд) от Планетата на Маймуните.
41
1
 
8
 
! Отговори
Еманюел Макрон преди 2 години
Искам да "уважа" тоя бабичка!
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Миналата година - От 2020-та имаме 65 000 повече починали от средната смъртност за страната. 33 000 са починали С ковид от тях вероятно 1/5 може и да са починалите ОТ Ковид, въпроса е другите 32 000 починали от какво са умрели. Отговора, е от истерията на паникьосаните ваксъри, които спряха плановите операции, наплашиха хората да не ходят по болници за да не хванат чумата и прекратената ваксинационна кампания за болести за които имаме работещи ваксини. Убихте повече хора отколкото вируса 10:1
39
2
 
24
 
! Отговори
недоучен преди 2 години
Аз още в началото като научих характеристиките на Омикрон обявих, че той работи като естествена ваксина, която ще доведе до колективен имунитет, както предвиждаше доцент Мангъров! Значи "изкуствените" ваксини стават безполезни. Но нали не съм учен, няма кой да ме слуша!
38
3
 
16
 
! Отговори
кой преди 2 години
За ПОХОДЪТ НА СВОБОДАТА в Канада са събрани 4,7 млн. долара, които властите са блокирали!!Фаши. зъм отвсякъде!А премиерът им се крие като мишка.Гледайте в интернет
37
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледай глупости - Омикрон е естествена ваксина, но си бийте изкуствената, която дава по-смотан имунитет...
36
21
 
4
 
! Отговори
Миналата година преди 2 години
Поне 25000 души са починали в повече от починалите в предпандемичните години. Който има акъл, ще си направи извода. Който няма - да риве срещу ваксините като скопено магаре.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АВАНТИ БАБИЧКИ, БАНДЕРА РОСА
34
1
 
6
 
! Отговори
Пак неразбрали преди 2 години
До АнонименБез ваксина, на "естествена ваксинация" измрели няколко процента... С ваксинация измрели като от обикновен грип под един процент... Също това няма да се случи на куп...Ако си млад, например, децата... или си с добър имунитет ... като тях... Този вирус не е страшен... За останалите лотарията на ваксините...естествени и изкуствени... , защото никой не дава гаранции 100%
33
1
 
25
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
Вчера умря мъжът на колежка на 40 г.>>>>>>>>>>Че то преди няколко месеца умря и мъжът на 46 г.на съседка.Човекът е правел инфаркт с типичната симптоматика, ама излязъл и положителен за ковид/без симптоми/.Та докато се туткали, замина си от.........ковид.
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ни пре..бавате и хормоните ли вече? От мъжете ще направите жени и обратно с тези "пептидни" ваксини?
31
0
 
20
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Шоуто на пенсионерите-"професори" до вчера пееше друга песен..сега пее друга на 10 гласа!Какафонията на хора на "професорите"!
30
7
 
5
 
! Отговори
Последната седмица преди 2 години
си отидоха две съседки, "ваксинирани" с Омикрон.