Грипът за децата бил по-опасен от COVID -19

Личните лекари иска повече пари за изследвания
28
Грипът за децата бил по-опасен от COVID -19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За децата грипът е по-опасен от COVID. При здравите деца без хронични заболявания COVID -19 минава доста по-леко в сравнение с възрастните. Това каза пред БНР педиатърът и общопрактикуващ лекар д-р Евгени Крайселски.
„Грипът е доста по-сериозно и агресивно заболяване, което по-лесно създава условия за насложена бактериална инфекция. Плюсът е, че имаме антивирусни препарати, които действат срещу грипния вирус и които дадени навреме много бързо пресичат инфекцията“, обясни той.

С обикновен физикален преглед в клинични условия не може да се направи диференциална диагноза между грип и COVID, подчерта д-р Крайселски. Затова той съветва при съмнение да се прави тест.
И при двете инфекции няма смисъл от ранно даване на антибиотик, а профилактичното даване на антибиотик е безумие, заяви личният лекар.

Усложненията от грипа са по-притеснителни. Постковидните оплаквания при деца за последните две години не са толкова много, категоричен е д-р Евгени Крайселски.

„В България за последните 30 години ние нямаме едно нормално ръководство за антибиотична терапия“, коментира общопрактикуващият лекар.

По думите му антибиотичната резистентност става все по-голям проблем.

Липсват протоколи за лечението на коронавируса за по-специфични групи от населението, отбеляза д-р Крайселски, визирайки децата и бременните жени.

„Трябва да има ясен подход – прави 1, прави 2, прави 3. Поне едни рамки, в които да се движим, трябва да има. Не може за възрастния да ти казват – използвай този, този и този антибиотик, за децата нищо не се пише“, смята той.
Крайселски е категоричен, че личните лекари се нуждаят от повече пари за изследвания.

„Лимитите по Здравна каса никой не ги е отменил. COVID  зоните не работят, съответно не могат да поемат тези изследвания и не искат да поемат тези изследвания, които трябваше да минават през тях и пациентите минават през нас“, настоя той.

В практиката на д-р Евгени Крайселски има „умерен интерес“ към ваксините във възрастовата група на децата над 12 години, а при най-малките заявките са единични.

„При малките интересът не е голям. Там повече са съмненията“, призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: грипдецакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаххаха, не е истина. Като бяхме малки грипът беше бонус и почивка - оставаш вкъщи няколко дни и цъкаш компютърни игри. С това ли ни плашите - 37,5 градуса температура, болящо гърло и дудненето на мама, че трябва да пиеш чай? Боже, боже, света се побърка тотално.
24
0
 
1
 
! Отговори
Да Да Да преди 2 години
Сега задължителни ваксини за грипа и сертификати за обикновения грип това се заформя в близкото бъдеще.
23
0
 
2
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Грипът е толкова опасен ,колкото и преди 3 години. Сега и за него ли ще обявят пандемия?!?!?!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Детето кара и Делта и Омикрон. На 11г момиче. Делта го кара тежко, около 3 часа главоболие и 2 дни сополи. Омикрон го кара леко. 1 ден сополи. Аз Делта го карах 3 дни сополи, 2 дни болно гърло. От Омикрон не се и разболях.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХАХАХААААААААА, започнаха постепенно да променят историята със смъртоносността на лабораторно изменената настинка, не ли ?!
20
1
 
17
 
! Отговори
лекар преди 2 години
В България за последните 30 години ние нямаме едно нормално ръководство за антибиотична терапия, коментира общопрактикуващият лекар"Колега,ти намери за какво да се загрижиш.Проблемът е че 32 г. ние нямаме нито един нормален здравен министър а от 2000 г. няма и нормално здравеопазване!!!Това е проблема!А за антибиотиците чети,има толкова изписани схеми!
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откриха топлата вода. За такова изказване преди година отнемаха лекарски права.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честно, вие сега ли го разбрахте?
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И този вие срещу антибиотиците. Най- великите творения на медицината са антибиотиците и ваксините. Ваксините ги прецакаха. На път са да прецакат и антибиотиците - толкова видове, свят да ти се завие, а когато се налага да пиеш нещо - не действат в описаните дози, а по друга схема. Сега някои реват срещу прекомерната им употреба . Няма такава свръхупотреба. Арестуваните с ковид си купуват. Пият, само ако се налага. Но си ги купуват!
16
0
 
8
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
За незнаещите Пентагона, заедно с МЗ започват да провеждат секретни експериментални убийствени тестове във ВМА в/у бг войници март месец от американци
15
1
 
21
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Демонският план беше за 100% задължителна световна ваксинация, но истината излиза наяве с геноцида, диктатурата, тиранията и концлагерите на Световния елит
14
2
 
17
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Добрутро сватя!!!!! Естествено, че грипът е много по-опасен зя децата и дава много усложнения, но тъй като това не се тръби от сутрин до вечер 3 години по ТВ овцете не слагат ваксини, но виж за ковида понеже медийната истерия беше голяма и юруш на маслините! Смешни хора, че се изпокараха дори роднини и приятели на тема за е против ваксините. *** души и това е!
13
1
 
13
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Тези явно си искат линч.Медии,лекари и политици.
12
1
 
14
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
България е частна корпорация на САЩ
11
1
 
20
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Изпълняват заповедите на господаря САЩ и чакат едни милиарди от ЕС, който също е на Световния демонски елит и др. частни корпорации
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За чий тогава се напиняте така неистово да ги ваксинирате???
9
1
 
22
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Геноцида е насочен в момента към децата: убиват и раняват здрави
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1. Да, за хора под 60 без сърдечни заболявания и диабет короната е като грипа и съответно няма такива жертви. Под 40-45 умрелите са 1.4% спрямо 62% над 70 годишни. И това е в цял свят. В Германия даже тези над 70 са повече от 80% от умрелите от ковид.
7
1
 
15
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Защото всичко е 1 сатанински план на Световния елит за геноцид и диктатура
6
2
 
14
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Манипулацията убийство по заповед продължава