Д-р Кателиева: Лекарите свършват, няма как да са само лекари в линейките

Има сериозен приток от пациенти, които не са с COVID
10 фев 2022 09:11, Елка Василева
139
Д-р Кателиева: Лекарите свършват, няма как да са само лекари в линейките
Снимка: архив, БГНЕС

Трябва да се опитаме да се погрижим за пациентите, които не са заразени с COVID, така и за пациентите, които имат усложнения от него. Имаме сериозен приток от пациенти, които не са с COVID, но трябва да бъдат лекувани. Това каза пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ.

Още по темата

В момента има висока заболеваемост, но този вариант на заболяването не води до висок брой хоспитализации, посочи тя.

Според д-р Кателиева има сериозна нужда от работеща и обновявана в реално време система, която „да върже спешните отделения в болниците“ с Центъра за спешна медицинска помощ.

„В реално време да имаме информация в коя болница какви легла се освобождават. Това обновяване става на 4 часа, понякога и на повече часове,“ каза д-р Кателиева

Тази система е направена само за COVID, уточни тя.

Десислава Кателиева коментира, че разпоредената след трагичния инцидент във Враца проверка във всички спешни отделения в страната е „опит да се търси причина къде се чупи системата, има или няма система грешка“.

Стандартът за спешна медицина се чете само когато има жалба, смята Кателиева. По думите ѝ анализ на системата трябва да се прави непрекъснато, а не само когато има пробойни, и „да не се запушват дупки“, а да се върви в правилната посока.

В съседна Румъния спешната помощ се оказва основно от парамедици. Работи се с телемедицина, като парамедикът е във връзка с лекар, който дистанционно го направлява как да действа, наблюдавайки медицинските показатели на спешния пациент, разказа д-р Кателиева.

Тя поясни, че у нас има около 1000 парамедици, а един парамедик се обучава в професионален център в период от 6 до 12 месеца, друг е въпросът дали ги използваме само като шофьори на линейки.

„Няма как да задържим само лекари в линейките – лекарите свършват, лекарите остаряват“, обобщи д-р Кателиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
До 84 преди 2 години
И що така? АМИ ЧЕ ТЕ ВСИЧКИ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВАКСИНИРАНИ.
66
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е да свършват лекарите. в последните 20 дни от Ковид-19 са се разболели над 2000 лекари, медсестри , санитари , жипита и т.н.
65
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резултатите от "реформите" в здравеопазването и образованието вече са налице. Защо ликвидираха специалността фелдшер? Фелдшерите са перфектно подготвени и за спешна помощ, и за доболнична помощ (а не им позволиха да бъдат семейни медици). Сега няма нито доктори, нито фелдшери, нито медицинки сестри. Същото е и в образованието - подготвените учители с всяка следваща година намаляват поради пенсиониране, а на тяхно място идват посредствени хора - единици са качествени.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нужда да уча за лекар, учил съм други неща, не по-малко търсени, а и лекар не е добра работа, освен ако не го чувстваш като призвание. В САЩ струва над 200к долара обучението за лекар.
63
1
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Аре беохльови, слагате минуси, поне кажете защо
62
3
 
5
 
! Отговори
Ти не разбра ли,че преди 2 години
До varna////лекаря не ти е момиче на повикване вече. Никъде по цивилизования свят лекар не ходи от къща на къща,защото някой сънувал лош сън напр.Изключвам джипитата -те след кабинетната работа имат домашни посещения на свои пациенти в определени дни и часови пояс ,който не е след 20 часа,а само дневно. А т.н. парамедици ще ходят да ги събират. Но те не лекуват ,а само ще ги доставят там ,където има лекар - кабинет или болница.
61
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При комунистите всичко свършва.Няма как да предлагаш лоши условия на труд, и голяма отговорност, и да даваш ниски заплати ,и да казваш те са длъжни да лекуват без пари.Няма балами!В същото време правителството си назначава свои хора нищоправци ,на високи заплати .
60
4
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
varna, а ти ще дойдеш ли като шофьор
59
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторе .....има твои колеги които вземат между 50 и 200 000 лв ,потърсете ги дави помагат
58
2
 
13
 
! Отговори
varna преди 2 години
Има решение на липсата на лекари в Бърза помощ. Всеки личен лекар 1 ден в месеца да работи в екипите на Бърза помощ. Без това работят по 4 часа на ден.
57
6
 
9
 
! Отговори
Joro преди 2 години
Няма проблем! Антиваксърите ще отидат да лекуват, те "разбират" от медицина.
56
2
 
9
 
! Отговори
Учи за лекар тогава преди 2 години
До Анонимен//// Нема нужда да си красавица до 25 г. или връзкар. Лекар учи до 30 плюс години и е търсен навсякъде. В САЩ лекар със специалност си купува къща за милион още на втората година. КЕШ. А не го цицат банките 30 години.
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор Витанов че ви лекува макаци с макаци! Потпис, Боко Тиквата
54
0
 
4
 
! Отговори
В САЩ е преди 2 години
До Анонимен////точно така. Таксиджии скючват договор и возят пациенти до болницата. Плаща си пациента.
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В българия ако не си красавица до 25 години или връзкар, забрави да си намериш добра работа.
52
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато завърших през 1999г. навсякъде, където кандидатствах за работа, ми казваха с подигравателни усмивчици:"аааа, вие лекарите сте много. Ако нямаш връзки, по-добре се пренасочи." Е, аз се пренасочих. Вече и 10000 заплата да предложите няма да се върна. Много сме били и ми предлагаха да съм дистрибутор, да гледам деца и баби и какво ли не. Няма унизителна работа, но ти не си учил затова. Е, сега си сърбайте попарите!
51
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затваряйте държавата, че нема доктори. Циркаджиии, затвир за вас, подкупна бяла мафия!
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такситата са без работа. Да изкарат едновесечен курс за парамедици и да работят като линейки за ходещите случаи и ковидните.
49
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е просто, след като студентите по медицина учат най- много и са подложени на най- много стрес после като лекари е логично да са с най- високо заплащане, както в е в Европа и Америка!!!! ФАКТ!!!! няма начин с нашата унизителна система за заплащане да ги задържим тук, няма *** вече. Патриотизмът и той вече се изчерпа, всеки трябва се храни и да плаща сметки.
48
0
 
12
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Викайте математиците!