Д-р Кателиева: Лекарите свършват, няма как да са само лекари в линейките

Има сериозен приток от пациенти, които не са с COVID
10 фев 2022 09:11, Елка Василева
139
Д-р Кателиева: Лекарите свършват, няма как да са само лекари в линейките
Снимка: архив, БГНЕС

Трябва да се опитаме да се погрижим за пациентите, които не са заразени с COVID, така и за пациентите, които имат усложнения от него. Имаме сериозен приток от пациенти, които не са с COVID, но трябва да бъдат лекувани. Това каза пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ.

Още по темата

В момента има висока заболеваемост, но този вариант на заболяването не води до висок брой хоспитализации, посочи тя.

Според д-р Кателиева има сериозна нужда от работеща и обновявана в реално време система, която „да върже спешните отделения в болниците“ с Центъра за спешна медицинска помощ.

„В реално време да имаме информация в коя болница какви легла се освобождават. Това обновяване става на 4 часа, понякога и на повече часове,“ каза д-р Кателиева

Тази система е направена само за COVID, уточни тя.

Десислава Кателиева коментира, че разпоредената след трагичния инцидент във Враца проверка във всички спешни отделения в страната е „опит да се търси причина къде се чупи системата, има или няма система грешка“.

Стандартът за спешна медицина се чете само когато има жалба, смята Кателиева. По думите ѝ анализ на системата трябва да се прави непрекъснато, а не само когато има пробойни, и „да не се запушват дупки“, а да се върви в правилната посока.

В съседна Румъния спешната помощ се оказва основно от парамедици. Работи се с телемедицина, като парамедикът е във връзка с лекар, който дистанционно го направлява как да действа, наблюдавайки медицинските показатели на спешния пациент, разказа д-р Кателиева.

Тя поясни, че у нас има около 1000 парамедици, а един парамедик се обучава в професионален център в период от 6 до 12 месеца, друг е въпросът дали ги използваме само като шофьори на линейки.

„Няма как да задържим само лекари в линейките – лекарите свършват, лекарите остаряват“, обобщи д-р Кателиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
"Лекарите свършват", Видно е че и нормалният български език и добрите учители по български език са на изчезване.
46
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още 3-4 години и няма да има нужда да бистрите лекарите каква мафия са, колко трябва да ги задължите да ви работят и т.н. Няма да има кьорав останал лекар - или ще са в чужбина, или в пенсия. Вие после си се лекувайте както знаете, щот нали сте разбирачи.
45
1
 
4
 
! Отговори
верно е преди 2 години
Вземете ветеринари в линейките като няма други!
44
12
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Белата мафия вече 3та година се гаврят с народа, за тях ние сме просто рая, която трябва да бъде доена, за да си накупят по няколко апартамента и да си почиват на Сейшелите!
43
1
 
8
 
! Отговори
Лекувай се преди 2 години
До До лекарите не са////// при касиерката на кауфланд тогава. Що ходиш при ''мамещите'' лекари.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България през 2500 година ще бъде под 5 милиона.Има и по-лоша прогноза да бъдем 3,8 милиона.Като чета тук,по-вероятно е да станем и по-малко.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е до интелект. Ама...
40
1
 
6
 
! Отговори
България преди 2 години
е на 103 място качеството на здравеопазване и последното 53 в континентална Европа!! Всички коментаращи на ляво на дясно под всякакви статии се бият гърдите и дават квалификации на всички други държави колко прости били, джендари и прочие, но не си дават сметка, че българина живее в най-западналото място
39
8
 
2
 
! Отговори
До лекарите не са преди 2 години
Работят за пари и МАМЯТ за пари. Касиерката в Кауфланд не *** .
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив не е скъпо образованието в Германия.Даже има начини да стимулират хората да учат тук,да не говорим за специализацията тук.Там заплащат по 3500 евро чисто докато специализираш и ти подсигуряват жилище.Ние сме там и знаем.Ако искате ще Ви платим 10-те хиляди лева и нашите и на колегите,които следват сега в БГ само ги оставете на мира и гледайте себе си първо.
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете с ковидфашизма и ще ви стигат леглата. Обрахте хората, убивате от алчност.
36
3
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
ВМИ бълва нови фелдшери нема свършване
35
4
 
10
 
! Отговори
Лекарите не са преди 2 години
майка Тереза. Работят за пари. Който може да пълни колички от моловете,та касиерка там да получава повече от лекар,той трябва да си плати и за здраве. Иначе -на акациите.
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото трае обучвнието държавна поръчка, толкова години трябва да работят в България след завършване по разпределение и при добро заплащане. Ако не щат, да си платят парите, вложени в обучението им /да теглят кредити, продадат имоти или да заработят на магистралата и да ходят където щат. Робовладелството може и да е свършило, но следването медицина е доста скъпо и бройките са ограничени. Не сме индия, нито куба, които изнасят лекари.
33
1
 
1
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
1, освен да ти се изсмея в лицето, друго няма какво. На прос.то и ограничено същество, няма какво да се обяснявам
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако въведете закон с който да задължавате лекарите да останат тук,ще намалеят желаещите да станат лекари,а тези които искат ще следват в други държави.А това ще е супер за държаваи като Германия на пример.След това като искате да Ви плащат за до 12 клас,родителите направо ще си раждат в Германия.Всяко агресивно поведение води до по-лошо.България се самоунищожава и никой не може да ни помогне.
31
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Лекарите свършват, мед.систри няма, но болниците се увеличават! Кой работи в тях?
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Швеция отказала да се боцка? Ти на кой свят живееш? Швеция се ваксинира 90% . А децата им 85%. Ха ха ха. Толкова си ***, даже справка не можеш да направиш." ...поне бъди коректен, под 73% са по официални данни! А и това, че имат висок процент не означава, че имат намерение да продължават да се боцкат.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко нали организира износ на лекари? Това му беше стратегията 2011 година.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато направим държавата да е достойна за живот никой няма да напуска ,а обратното ще.започнат да идват в БГ други хора.Така е навсякъде.Само няколко балканскиюдържави имат проблеми от подобно естество.мигтация в посока Западна Европа.Не са проблем лекарите,които мигрират,а ние че подкрепяме корупцията,шуробаджанащината,вързкарството,позволяваме мафиоти да ни управляват.Всяко ограничени води до по-лош резултат.