Д-р Кателиева: Лекарите свършват, няма как да са само лекари в линейките

Има сериозен приток от пациенти, които не са с COVID
10 фев 2022 09:11, Елка Василева
139
Д-р Кателиева: Лекарите свършват, няма как да са само лекари в линейките
Снимка: архив, БГНЕС

Трябва да се опитаме да се погрижим за пациентите, които не са заразени с COVID, така и за пациентите, които имат усложнения от него. Имаме сериозен приток от пациенти, които не са с COVID, но трябва да бъдат лекувани. Това каза пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ.

Още по темата

В момента има висока заболеваемост, но този вариант на заболяването не води до висок брой хоспитализации, посочи тя.

Според д-р Кателиева има сериозна нужда от работеща и обновявана в реално време система, която „да върже спешните отделения в болниците“ с Центъра за спешна медицинска помощ.

„В реално време да имаме информация в коя болница какви легла се освобождават. Това обновяване става на 4 часа, понякога и на повече часове,“ каза д-р Кателиева

Тази система е направена само за COVID, уточни тя.

Десислава Кателиева коментира, че разпоредената след трагичния инцидент във Враца проверка във всички спешни отделения в страната е „опит да се търси причина къде се чупи системата, има или няма система грешка“.

Стандартът за спешна медицина се чете само когато има жалба, смята Кателиева. По думите ѝ анализ на системата трябва да се прави непрекъснато, а не само когато има пробойни, и „да не се запушват дупки“, а да се върви в правилната посока.

В съседна Румъния спешната помощ се оказва основно от парамедици. Работи се с телемедицина, като парамедикът е във връзка с лекар, който дистанционно го направлява как да действа, наблюдавайки медицинските показатели на спешния пациент, разказа д-р Кателиева.

Тя поясни, че у нас има около 1000 парамедици, а един парамедик се обучава в професионален център в период от 6 до 12 месеца, друг е въпросът дали ги използваме само като шофьори на линейки.

„Няма как да задържим само лекари в линейките – лекарите свършват, лекарите остаряват“, обобщи д-р Кателиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
4
 
! Отговори
Мафията преди 2 години
Как са Маджо и Румен Пашата - шефовете на мафията в България, а Киро Японеца и ген майор Васил Василев как са!? Тези сладури държат дрогата и на 10 000 ***! С съдействието на МВР и ДАНС!
26
3
 
7
 
! Отговори
Хасфалт преди 2 години
Махнете тая глупост "лични лекари" и болниците ще се пръснат от доктори и сестри!!!!!!!!!
25
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До един - сега ще почнат да ви обясняват как ви хранят. Съвет към тези - да проверьт колко губи държавата от невнесени данъци от изчезналите, колко процента са им парите от БВП, има си даже официални данни за загубите, както и изследвания, че никоя страна, дето изнася хора, не е добре, а задълбочава мизерията.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е па докато хората си живеят още у соц-а, няма да се получат нещата. Медицината е висококвалифицирана работа и при отворен пазар просто специалистите си намират добра реализация. Същото е и с други специалности. Тука остават или крайни оптимисти или нeкадърни крадци които са като останалите, просто работят нещо от което гледат да имат максимална далавера. Смяна на мисленето, уважение към мед.персонал, високи доходи, добри условия и търпение трябват поне 5г за да се смени посоката.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България скоро няма да има хора.
22
1
 
10
 
! Отговори
един преди 2 години
Ходете където искате, макар и да е спорно колко правилно е това. Но ви моля да не би обяснявате отвън аз колко съм смоооотан, че съм тук и дето не съм ви оправял държавата, а вие тарикатски сте се измъкнал от потъващия кораб, отишъл сте на уреденото и колко сте находчив. Бъдете поне малко по-милостиви и по-малко високомерни към тези, дето са ви отгледали, както се пишеше по-долу или как държавата ви е платила следването.
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако накарате лекарите да плащат след като завършат или да остават 7 години тук след като завършат,ще започнат да мигрират още на 18 години и ще учат в други държави.Това ще доведе до още по-бързо и сигурно съсипване на държавата.Единствения начин да останат тук е да имат добри усовия.По същия начин се държим и с Македония и всичко останало.Затова не ни чака светло бъдеще.
20
7
 
3
 
! Отговори
Кирохарвардо преди 2 години
Който му се живее да не ходи в болница, там си винаги болен от това за което клиничната пътека плаща най-добре. Колко жлъчки, бъбреци и т.н. се извадиха без причина не е истина, и естествено няма никаква отчетност, никаква статистика. Но пък всеки ден промиват матриала с колко народ е починал от ковид, че те поливната там са от катастрофи, ама нали дават по 700лв, познай как ги пишат. Навсякъде корупцията убива всичко, просмукана и обучена от пожарникаря, затова всички мразят Киро.
19
0
 
4
 
! Отговори
8 преди 2 години
Ей, много обичам по комплексни проблеми да ми разсъждават хора, които цял живот не са научили разликата между "а" и "ъ".
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще ги стигнем... румънците?
17
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие и всички лекари да ще дадете обяснения защо убивате хората заради едни кирливи пари ще има съд и линчуване на тия мутри скоро ще висите на бесилото проклети убийци
16
4
 
2
 
! Отговори
Държава ще имаме тук преди 2 години
само при Военен режим Пиночет....Но само в Чили имаха късмет!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава да станем тоталитарна държава и да направим закони,всеки който напусне да плаща .Образованието е безплатно до 12 клас за всеки.След това освен за медиците и за другите специалности е същото.Вместо да се поставите на мястото на лекарите готови сте да плюете.Лекарите не напускат защото искат,а са принудени.Млад лекар е лекар на минимум 26 год.Със заплата от 1000 лв. Какво да прави в спешното или и 1500 лв. Да бъдат.Семейство ли ще гледа или жилище ще купува?
14
1
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
След като българите избиха за една година повече доктори отколкото враговете на България през всичките войни, които е водила, защо очакват че в това антиваксърско гето ще има доктори и здравна система?
13
8
 
2
 
! Отговори
user преди 2 години
До АнонименНяма лекар, който да взема 1000 лв. Това са измислици на хора, които си чешат езиците само.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пък кога ли здравната система е била на ред
11
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Всеки, който е навън, е загуба за държавата, а не само лекарите, но при тях това е явно. Дори и без образование, тези хора са отгледани тук, ползували са училища и пр. Ноготово отгледани хора. А парите които пращат, са много по-малко от загубите, защото внасят данъци другаде, а и не всички пращат, знам и такива, на които пращат всъщност. За футболисти защо плащат такива лууууди пари........
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един даскал по физическо вече е с начална заплата около 2000лв вече и искат още да им ги увеличават с 15%. А тези от линейките, сестрите на колко са?
9
0
 
3
 
! Отговори
user преди 2 години
Държавата да отвори повече бройки държавна поръчка, за да има повече кадри. Толкова ли е трудно?! Всичко е държавна политика, но някой трябва да помисли, а не само да краде.
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да свършат лекарите, като всичко живо е впрегнато да лекува само Ковид, като че ли други болести у нас няма