Проф. Александрова: COVID-19 е на втори план, но го все още го има

"Омикрон отбелязва процес на свиване, въпреки че подвариант ВА.2 се увеличава", обясни вирусологът
28 фев 2022 11:00, Ния Христова
19

"Когато е толкова напрегнато и някъде се води война - без съмнение привлича вниманието на всички. Нормално е Ковид-19 да отиде на втори, но не защото е изчезнал, а защото доминантата е друга. В последното изявление на СЗО беше отбелязано, че Омикрон отбелязва процес на свиване, въпреки че подвариант ВА.2 се увеличава", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя сподели, че е имало интересни проучвания с животни, които не са имали никакъв имунен отговор срещу SARS-CoV-2.
 
"Според тях клиничната картина при ВА.2 е по-сериозна в сравнение с ВА.1. Така или иначе SARS-CoV-2 остава с нас и това, за което експертите се обединяват все повече, е, че той ще премине ендемичен, но това не означава, че е безопасен. Това е вирус, той ще продължава да се разпространява и размножава, може би следващите години ще станем свидетели на още варианти", допълни проф. Александрова.
 
Днес е световният ден на редките болести.
 
"Не, не ги познаваме добре. Те се срещат при един много малък дял от населението. В САЩ наричат "рядко заболяване" това заболяване, което засяга по-малко от 10 000 души в страната. В Европа за рядко заболяване се приема заболяване, което е по-малко от 5 на 10 000 души. До момента са описани около 7 000 редки заболявания, но тъй като науката върви напред - непрекъснато биват описват нови и нови", посочи вирусологът.
 
"При 50% от случаите тези заболявания се отключват при хора, които вече не са деца, но половината пък се откриват в най-ранна детска възраст. Техните симптоми наподобяват често срещани състояния. Те са много трудни за изследване. А създаването на лекарства срещу тях също е предизвикателство. Това са така нар. "лекарства сираци", коментира проф. Радостина Александрова.
 
"За последните няколко години бяха одобрени поне 9 генни терапии за различни заболявания, включително и за редки заболявания. Генната терапия носи надежда за много хора по света, но тя изисква много средства", категорична е проф. Александрова.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е г. Да скоро може да смените първата букВа на думата. Вместо маски да носим каски
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе то като гледам докато те има теб и ковиду НЕМА да си иде
15
0
 
13
 
! Отговори
Илиева преди 2 години
Пак грешка в заглавието. За пореден път. Журналисти, има частни уроци по български моля Ви запишете се и се научете да пишете правилно.
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Под мъглата на войната господата ни подготвят поредния капан, и ако попаднем в него, по-добре е Путин да пуска бомбите! Какви ги заговорничат със СЗО, да обяснят на обществото, а не да го дезинформират.
13
2
 
29
 
! Отговори
Хмммммм преди 2 години
Вече никой не ви търси и ви стана кофти, та опитвате нова вълна страх :) Кофти
12
2
 
34
 
! Отговори
Док преди 2 години
Шапка му свалям на другаря Путин как за един ден излекува от Ковид целия свят!!
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Путин как прекрати пандемията за секунди....баси да сме знаели по рано да беше влязъл...направо им разкара играта на всички ковидопоклонници вият са неизвергнати от телввизията:)))
10
2
 
32
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Последните гърчове на ковиди0тите!Пред заплахата да ми падне ракета на главата ковидистериите са най малкия ми проблем!
9
0
 
16
 
! Отговори
правопис преди 2 години
Тая с правописа е на шест!
8
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно как издържахме 5 дни без новини за у.мрели заразени интензирани и изобщо без Ковид. Сега пак ще ни подплашат и подгонят да се ваксаме.
7
0
 
33
 
! Отговори
DEM преди 2 години
Точно така, поддържайте огъня, че ще вземе да угасне и после ще трябва в нов вирус да се инвестира.
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид вирусите, както и грипните вируси, винаги ги е имало и винаги ще ги има. Те се разпространяват повъздушно-капков път и предпазване от тях е невъзможно, ако човек живее нормален пълноценен живот. Не е и нужно предпазване, освен ако не си тежко хронично болен. Нищо ново не ни известява тази женица. Това го знае всеки грамотен ученик в гимназия. Не е нужно да сипрофесор, за да си наясно с това.
5
0
 
35
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Леля, вече сте офтопик. Урсула побърза да се включи с всички сили и средства в новата кампания по Украйна, за да засипе с пепел и л ай на подозренията за неин конфликт на интереси във връзка с Пфайзер. Така че чудото стана. Ковид отмина. Айде утичайте и вие с него в канала. Освен ако не успеете някак да се вместите в хора от трубадури про-Украина.
4
5
 
3
 
! Отговори
Дар от БОГ ТАНГРА преди 2 години
Драги хора , бъдете така любезни да се запознаете с мен и да ме издигните да бъда владетел на България!България мога да я направя на супер мега държава !
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сакън да не изтървем кинтите. Егати как ги прекараха ковидгурутата.
2
0
 
18
 
! Отговори
уау преди 2 години
правописът е направо за първи план
1
0
 
26
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тая е по страшна и от Путин :)))