Окончателно: Извънредната епидемична обстановка приключва след 31 март

От 1 април отпадат въведените противоепидемични мерки
Обновена: 26 мар 2022 19:29 | 26 мар 2022 18:15, Красимир Ангелов
185
Окончателно: Извънредната епидемична обстановка приключва след 31 март
Снимка: БГНЕС

Правителството няма да удължава след 31 март 2022 г. срока на въведената в страната извънредна епидемична обстановка.

Решението е взето, след като темата на заразата беше детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета няколкократно в рамките на последния един месец, съобщава от правителствената пресслужба.

Водещо е разбирането, че след като вече близо две години страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, към настоящия момент ситуацията се следи и управлява по предвидим начин и не е необходимо ново удължаване на срока и запазване на ограниченията за гражданите и бизнеса.

Още по темата
Считано от 1 април 2022 г. отпадат въведените от министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки на територията на страната, свързани с: носене на защитна маска за лице в закрити обществени места; спазване на физическа дистанция; ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито; ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища;  забрана за свиждания в болниците и социалните услуги; изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

Към момента тече договарянето на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, независимо от обявена епидемиологична обстановка.

Следващата седмица на законодателно ниво ще бъдат разгледани промени за предлагането на работещи решения, които да влязат в сила от 1 април. Целта е  по-доброто управление на ситуацията в системата на здравеопазването,  да се гарантира адекватното лечение на пациенти с COVID-19 и да се предвидят възможности за въвеждане на ситуационни и регионални мерки при необходимост, отбелязват от Министерския съвет.

 


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
3
 
! Отговори
на бунт преди 10 месеца
На бунт и неподчинение! Да хвърлим всички парцалите от устата си! Докога ще търпим да се подиграват с нас? И онзи мазничкия шеф на здравната комисия в Парламента, явно доста парички ***, за да не иска да се спре с цирка Ковид!!!!!
152
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След като 2 год не успяхме да се справим, едва ли ще можем още 2! Затова нема смисъл! Купоооон!
151
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Маските на затворени места и в градския транспорт остават. Няма да бъдат премахнати. Отпада карантината за контактни лица. Остава само за болни.
150
0
 
2
 
! Отговори
До 171-Цхйййй преди 10 месеца
НАМАЛЯ ???? А кой ПРЕЦЕНЯ ??? Ниво,бравос!!! Ех ,юнако неграмотен и ти акъл даваш!
149
0
 
10
 
! Отговори
До 173 преди 10 месеца
Ти в болница явно не си влизал!? Пълно е с болен народ,обслужван от недостигащ персонал ,който изнемогва. Сестрите са със смешни за работата си пари!! Бях два месеца ,преживях животоспасяваща операцияА като те тръшнат на хирургичната маса ,даваш мило и драго да те спасят и оживееш! Човешкият живот няма цена ,д.р.и.с.л.ьо. Аман от неграмотни ,неинформирани мислещи се за безсмъртни недорасляци! ...Не обобщавай,,,всяко стадо има и м.ъ.р.6а,"! Както има мислещи хора,и *** като теб!
148
2
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 10 месеца
Войната уби Ковида. Вниманието на целия свят вече е в друга посока. Не успяха с лабораторния си вирус да предизвикат масов мор, както им се искаше на някои последователи на поп Малтус. Лошото е, че ни отнеха две години пълноценен живот. Трябва да сме нащрек, защото най-вероятно подготвят нов вирус, който да хвърлят. А за ваксините - кой се пре е б ал, пре е б ал. Аз лично го изкарах, ваксини не ми трябват. Тепърва ще гледаме последствията от тях.
147
4
 
8
 
! Отговори
Цхййййй преди 10 месеца
Махайте носенето на маски на закрито тази маска намаля кислорода на човек с маската ни става по чески лошо заради липса на кислород
146
4
 
17
 
! Отговори
шмatka преди 10 месеца
Как няма да свършат тези издевателства и лъжи като Русия разби и срина краварските лаборатории за тровене на човечеството!? Лъжите и обогатяването на нашите кунчевци и мутафчиевци вече не вървят
145
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Определено охранителните фирми на лидъл и кауфланд са съучастници в престъпление. Яд ме е, щото са от ниско интелигентните и особено ограничени хора, но се държаха като хванали Господ за шлифера и трябваше да се страхувам от тях.
144
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Толупа обещал да върне КПП-тата и да изкърти пейките, ако спечели изборите.
143
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще ми липсва много как ме гледаха, че съм без маска в обществения транспорт, с едни такива четвъртити оченца над намордниците, все едно виждат чумав! А, като влизах в аптека без маска, веднага следваше, "Господине, имате ли маска?", а, аз им отговарях, "Не ми трябва маска, имам мозък!"
142
9
 
21
 
! Отговори
ВаксиниранаКокошка преди 10 месеца
Ваксините спасяват животи!!! Нека се пазим взаимно! Влизането в магазина само по един и задължително с маска/памперс на лицето! Спазвайте дистанция от 1.5 м един от друг!, ...
141
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Неразумно решение, за да се харесат на някои, които се самоназовават дресирани.
140
7
 
28
 
! Отговори
ДресиранаМаймунка преди 10 месеца
Ние, от сатанинскатаСекта на "Свидетелите на Ковид-19 от Последните Дни" не искаме да се премахва сатанинския ритуал за носенето на маски, и неуморно ще продължим да спазваме наложения ни маскировъчен дрес-код от ДемоноКратическата партия на САЩ (Сатанински Американски Щати)!
139
5
 
8
 
! Отговори
ДресиранаМаймунка преди 10 месеца
Ние, от сатанисткатаСекта на "Свидетелите на Ковид-19 от Последните Дни" не искаме да се премахва сатанинския ритуал за носенето на маски, и неуморно ще продължим да спазваме наложения ни маскировъчен дрес-код от ДемоноКратическата партия на САЩ (Сатанински Американски Щати)!
138
6
 
25
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 10 месеца
Излиза сутринта Кунчев и се прави на лошото ченге, малко след това Киро и фармацевката са доброто ченге. ЕДНИ И СЪЩИ СА! Защо отхвърлиха предложението в пленарна зала на Възраждане? Искането беше в новия закон МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО да няма ПРАВОМОЩИЯ ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ПАНДЕМИЯ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ. Шест партии гласуваха против. България (няколко чиновника) подписа пандемичното споразумение със СЕЗЕО. Знаете ли за това? Няма да разберете как утре ще ни го... отново. Хора, бдете!
137
2
 
7
 
! Отговори
До 156 преди 10 месеца
Да не обърка някоя цифра, внимавай като преписваш. Важно е.
136
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Очаквам медиците да започнат гладни стачки за увеличение на заплатите. Свикнаха да точат по много пари, а вече НЯМА! Но те обикновено издържат максимум 3 часа без ядене, та и стачката им толкова продължава.
135
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При само 906769 излекувани до вчера, защо оставяме останалите на произвола на съдбата?
134
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С други думи нашите управляващи вече две години не знаят как да спрат епидемията в България. Сега се отказват изобщо от всичко.