Германия отхвърли задължителната ваксинация срещу COVID-19

Гласуването е болезнено поражение за канцлера Олаф Шолц
7 апр 2022 21:10, Йоана Цонева
30
Германия отхвърли задължителната ваксинация срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

В четвъртък германският парламент отхвърли проектозакон, който предвиждаше задължителна ваксинация срещу коронавирус от 60-годишна възраст, което е поражение за канцлера Олаф Шолц и неговия опит да постигне междупартиен консенсус по въпроса.

От 683 гласували по законопроекта 378 го отхвърлиха, а само 296 го подкрепиха, сред които Шолц и министърът на здравеопазването Карл Лаутербах, които изглеждаха видимо разочаровани при обявяването на резултата в пленарна зала, предаде Politico.

Резултатът беше сериозен удар за управляващата коалиция на левоцентристките социалдемократи (СДП), Зелените и либералните Свободни демократи (СвДП), които след месеци на дебати не успяха да намерят общ език по въпроса дори в собствените си редици.

Още по темата
Лаутербах, който - също като Шолц - е социалдемократ, доскоро насърчаваше стриктното поставяне на ваксини за всички над 18-годишна възраст, но тъй като не успя да събере достатъчно подкрепа, за да внесе такова предложение, в крайна сметка се отказа и застана зад следващата най-строга идея, която беше и единственият действителен законопроект, предложен в парламента в четвъртък.

"Ако никой не беше ваксиниран, сега щяхме да имаме безупречна катастрофа и щяхме да бъдем в пълна изолация - това трябва да се разбере", настоя Лаутербах по време на дебата преди гласуването, повтаряйки въпроса си дали германците наистина искат да свикнат с няколкостотин смъртни случая от COVID всеки ден.

Шолц и Лаутербах застанаха зад предложението за въвеждане на изискване за ваксиниране на лица над 60 години, след като стана ясно, че няма да има мнозинство при свободното гласуване за въвеждане на задължителна ваксинация за всички възрастни. Още тогава законопроектът, който вместо това изискваше възрастните под 60-годишна възраст поне да се консултират с лекаря си за поставяне на инжекция, отпадна.

Въпреки че е далеч от първоначалната си идея, Лаутербах подкрепи компромиса и защото отдавна се притеснява за над двата милиона неваксинирани германци над 60-годишна възраст, които са изложени на по-висок риск от тежки случаи на COVID-19 и биха могли да предизвикат срив в системата на здравеопазването, ако през есента пристигне нова вълна от инфекции.

Заради многократните си предупреждения за тези сценарии здравният министър понякога е обвиняван в всяване на страх, особено от колеги от СвДП и опозиционни политици.

Междувременно по-малко амбициозното предложение на консервативните християндемократи (ХДС) и баварските им съюзници от ХСС, с които формират най-големия опозиционен блок в парламента, беше отхвърлено още по-категорично - само със 172 гласа "за" от общо 678.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
6
 
! Отговори
Таралежа преди 2 години
Сандардисаха ни от кандърдисване да се изпонаваксинираме, но ние още се назландисваме и не кандисваме!
22
1
 
9
 
! Отговори
Роби преди 2 години
Защото се притеснява.....Защото му е обещана много добра комисионна.С
21
1
 
9
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
"Гласуването е болезнено поражение за канцлера Олаф Шолц"????........................... Болезнено ? Болезнено , колко да е болезнено? Да му шибнат още два-три бустера и ще се оправи, като нов! Аз след петия съм като жребец! Е верно ще загуби едни пари, ама не парите са най важното. Да пита канцлера Шрьодер ако не вярва.
20
2
 
16
 
! Отговори
Евала германци преди 2 години
имало и трезвомислещи хора сред тях!
19
39
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова нелепи и трагикомични коментари произвеждат антиваксърите ! Да се чуди човек.
18
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЮРНБЕРГСКИ ПРОЦЕС ЗА ВСИЧКИ КОВИД ФАШИСТИ! ЩЕ БЪДЕ НЕЩО НЕВИЖДАНО! ИМА ВЪЗМЕЗДИЕ!
17
1
 
24
 
! Отговори
УМЕН преди 2 години
Тоя са по-бавни и от албански реотани. Докато зацепят за какво става въпрос човечеството вече ще е колонизирало Слънчевата система.
16
34
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия отхвърли зад ваксинация, а светът ще отхвърли Путин и шайката му. На всяка тирания ѝ иде края.
15
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайдееее, честито, голяма победа за свободата на избора!
14
7
 
16
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
75. 9 % са напълно ваксинирани ,карантина за заразени остава не променена.
13
2
 
26
 
! Отговори
изстрадал преди 2 години
И при нас като мина Баташшшкото кLане, отмениха ятаганите!?! Те пострадалите вече са си добре.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ние оставаме в готовност! Все някоя "европейска" държава ще приеме задължително ваксиниране за всички. Дотогава сме на О, микрон!
11
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КовидФашаги: Всъщност т.нар. ваксини не са разработени дори за Алфа, а за първоначалния щам, наричат го и Ухански. Алфа беше след него (наричат го и "британски щам"). Впрочем в немскоговорящото пространство беше една от най-сериозните съпротиви от началото на целия цирк, там бяха най-сериозните и научнообосновани критици. Просто натискът от държавата беше зверски. А малко хора в едно разглезено общество са готови да се откажат от облаги в името на отстояване истината, затова много си траеха.
10
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой ще каже ли починалата от инфаркт 47-годишна лекарка с колко Факсини е била?
9
3
 
45
 
! Отговори
КовидФашаги преди 2 години
Чудо на чудесата! Немските Ковид параноици не можаха да надделеят над здравия разум!Само не ми е ясно с каква ваксина щяха да бодат хората. Съществуващите са разработени за Алфа варианта, а не за Омикрон.
8
2
 
43
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Лаутербах е психопат... ИСТИНСКИ ПСИХОПАТ-РАБОТИ И ЗА ФАРМА МАФИЯТА ОТ ГОДИНИ... Още сме в опасност, и те ще разработят план за есента.. На 100%! Новите Фашисти са опадтност за целият свят! Имаме Нов Холокост! Бог с ВАС и пазете децата
7
3
 
49
 
! Отговори
Ура преди 2 години
Жива да не бях! Днеска само добри новини. *** на губят и отстъпват, а Капиталистическите Фарма Мафия *** също губят влияние!! Истината тържествува! Ред е на фон дер Лайен и мъжа й!
6
4
 
57
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Медицинските комунисти и зелени талибани удариха на камък. Браво имало и още адекватни немци,а не само от новите.
5
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще ни смучат сега фарма-мафиите от САЩ и Великобритания, леле сега ще станат супер зли.
4
4
 
16
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 2 години
Нас не ни бърка, ще продължим да се ваксинираме с афганистански, сирийски и африкански натурални ваксини