Препоръчва се четвърта доза срещу COVID-19 при хора над 80 г.

Възрастните са с повишен риск от тежко протичане на вируса
8 апр 2022 20:09, Йоана Цонева
41
Препоръчва се четвърта доза срещу COVID-19 при хора над 80 г.
Снимка: БГНЕС

При лицата над 80-годишна възраст данните за степента на намаляване на защитата след приложена първа бустер доза все още са ограничени, но поради уязвимостта на тази възрастова група, по-слабия имунен отговор към ваксинацията и по-високия риск от тежко протичане на заболяването може да се приложи втора бустер доза, при интервал от 4 месеца поради наличните данни за безопасността и ефикасността на този период.

Това се посочва в съвместно изявление на Европейската агенция по лекарствата (EMA) и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). В него се препоръчва прилагането на четвърта доза иРНК ваксина на имунокомпрометирани лица да стане част от текущите кампании за ваксинация поради възможен субоптимален имунен отговор на приложени вече ваксини срещу COVID-19.

Още по темата
Двете агенции отчитат наличните към момента данни и не изключва потенциална необходимост от допълнителни бустерни дози при някои или всички възрастови групи. Това изявление не трябва да се тълкува като регулаторно решение по отношение на промени в продуктовата информацията за ваксините, съобщиха от МЗ.

Препоръките по отношение ваксинацията срещу COVID-19 се изготвят от здравните власти на всяка една държава членка на ЕС.

Възрастните хора, както и всички други, чиито защитни сили са отслабени, са с повишен риск от тежко протичане на COVID-19 и последващи усложнения за здравето. При тях вероятността да се наложи болнично лечение (в т.ч. и интензивни грижи) е значително по-голяма.

Хората над 60-годишна възраст са по-склонни да се разболяват и да боледуват тежко, защото с напредването на възрастта имунната система отслабва и все по-трудно реагира на външни атаки (каквато в случая се явява коронавирусът SARS-CoV-2). От друга страна, болшинството от възрастните хора страдат от хронични и други основни заболявания – фактор, допринасящ за тежкото клинично протичане на COVID-19.

Затова Министерството на здравеопазването препоръчва хората над 60-годишна възраст и приоритетно тези, страдащи от болести на обмяната като диабет и/или затлъстяване, от хронични кардиологични, белодробни, чернодробни, бъбречни и други заболявания, да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-рано. Това остава най-ефективният метод за превенция на тежко протичане на болестта, включително и при варианта Омикрон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
До Мунчо преди 2 години
Ами спихнаха се с укро пропагандата, изловиха ги в лъжи и манипулаций и сега опитват отново старата песен, все пак 30% им повярваха
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срамота! На 80 години, след три инжекций с неизвестни химикали и не искат да умират! Запънали са се... Ами те така и след четвъртата няма да искат, какво ще правим тогава?
35
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ами тези, които са над 120г. в долината Хунза какво ще препоръчате бе "умници".
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами тези които сме над 90.
33
5
 
4
 
! Отговори
мед сестра преди 2 години
Жестоката истина е, че за капитализма пенсионерите са излишен товар!Те са непроизводителна сила, а само консуматори,затова трябва да изчезнат в късо време и да не намалят печалбата!
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питам се що за експерименти са това? На над 100 годишните кой бустер ще им е последен? Ненормални лобисти на фарма мафията сте!
31
3
 
17
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Още ли продължавате с тия глупости бе, ***?Няма хляб вече в Ковид пропагандата. Надочете се към нещо друго. Я вижте как бързо се ориентираха Кантарджиев и Витанов? Първият търси таланти в оная ТВ боза, а Витанов пише прогнози за войната в Украйна
30
3
 
10
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
Аха ,то ваксината " Спутник" така се отразява на руската популация и сигурно води до меттални проблеми Путин е доказателство.
29
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз винаги се учудвам , че има хора , които са се ваксинирани и продължават да се боцкат . Не ги разбирам !!!
28
4
 
13
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
И Жириновски си боцна повече дози и затова и почина.
27
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест само 3 ваксини не бяха достатъчни да ги уморите?
26
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всеки няколко месеца се препоръчва по една бустерна доза според тези специалисти.
25
8
 
21
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
Абе , тези нормални ли са . Доза след доза ваксина ?! Ще уморът хората с техните недомислици !!!
24
11
 
12
 
! Отговори
Сериозна преди 2 години
Ваксинирах се януари,от тогава много ме болят краката. Имам главоболие какво да правя .
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руският атакист Жириновски беше с 8 дози ваксина. Умря за родину и за путину завалията.
22
9
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
браво,похвално!...И за да стимулирате старците,дайте им пример със Жириновски !
21
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аве..още малко ще препоръчвате. Всяко начало си има край, като за фашистите краят ще е ужасен. Искам да го гледам на живо.
20
12
 
26
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Всеки трети над 70 и с по три дози, умира в рамките на два месеца.... Дави повторя пак=>Няма случайности!!! Има Нов Холокост! Бог с ВАС и пазете децата и възрастните хора
19
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна простотия са тези безмисленни ваксини.
18
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
80 години стигат