Проф. Кунчев: 3 пъти по-голяма смъртност от COVID-19 у нас в сравнение с ЕС

Десетина починали на ден за България е много, каза той
2 май 2022 11:15, Петя Славова
96

242 са новите регистрирани случаи на коронавируса в страната. Наблюдава се траен спад на новозаразените. Все пак процентът на смъртните случаи остава сравнително висок. Математикът от БАН проф. Огнян Минчев показа графика в студиото на "България сутрин", според която случаите на заразени намаляват от февруари насам.

"Преболедуваха хората и имаме имунитет поне за 3-4 месеца. Има хора, които повториха и потретиха Омикрон, последствията са минимални. Десетина починали на ден за България е много. По броя на починалите съдим за това колко души се заболяват дневно. При нас смъртността е около 0,2% - 3 пъти по-голяма от това в ЕС. От това следва, че броят на заразените дневно е 5 хиляди - десетина пъти повече от официално обявяваните", обясни той.

Още по темата

В момента падаме под свръхсмъртността за предишни години, сочи друга графика на математика от БАН.

"Хората, които са можели да починат, са починали преди това", отбеляза проф. Кунчев пред Bulgaria ON AIR. По думите му Омикрон продължава да доминира у нас.

"Това, което беше в края на януари - бяха спрени училищата и детските градини, това е повече от 50% от локдаун. Това са места, където основно се разпространява коронавирусът. Това ни спести 70 хиляди случая на ден. Разбира се, пострада пак образованието. До края на септември е много трудно да има нова вълна", подчерта математикът от БАН.

Проф. Кунчев прогнозира силно затихване на пандемията този месец. Според него правилната стратегия е да се борим с коронавируса на локално ниво.

Междувременно се провеждат изследвания на БАН за защита на населението и критичната инфраструктура у нас; съхраняване и развитие на националната идентичност; развитие на образованието, възпитанието и науката в духа на националните и общоевропейски ценности. 16 института на БАН са част от Националната научна програма "Сигурност и отбрана".

"Знаем кои са пробойните, въпросът е да има стратегия да се реагира веднага. Целта е да има готови сценарии за реакции", изтъкна математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
ЕдноТаласъмчеМиКаза преди 1 година
В казана на ваксърите има експериментална течност при минус 70 градуса.
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да не забравяме че инфлацията започна заради въпросният ковид и раздадените свързани с него милиарди в европа и америка
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само от КОВИД ли ?
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 83Аз още от март 2020 разбрах че лъжат за смъртността от ковид понеже голямата част от починалите в ковид статистиката бяха такива които и без ковид отново щяха да починат скоро.
73
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този същия наглец някъде около средата на м. януари "прогнозира", че на 5-ти март у нас ще има по 70 000 нови заразени дневно !! Не е грешка, 70 000. Все още стоят интервютата му в интернет.След такива глупости, той трябваше да бъде съден за всяване на паника. Вместо това продължавате да му давате трибуна, защо?!
72
2
 
16
 
! Отговори
С преди 1 година
Стига сте плашили хората бе кой с вируси, кой с война.Съсипахте психиката на хората.
71
0
 
18
 
! Отговори
тя преди 1 година
Това показва каква ни е здравната система - наливат се милиарди , а качество под нулата Не се търси никаква отговорност от доктори и сестри !
70
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Негативните ефекти на ваксината и дългия ковид са почти едно и също нещо дължащи се на една и съща отрова/биол.оръжие - шиповия протеин. 2 години и половина минаха и още хората не разбират за какво иде реч. Защото докторските плямпала не обясниха честно на хората истината.
69
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този професор каза и показа картинка с претенции застатистика, че на 9-ти февруари ще има 20 хил. заболели.Имам данните от този ден.Такива "учени" и "професори" нямам намерение да ги пускам в сферата на доверието ми.
68
2
 
13
 
! Отговори
Петров преди 1 година
БАН репордуцира ид ио ти непрекъснато но явно на медиите такива им харесват
67
1
 
4
 
! Отговори
Петров преди 1 година
*** като другите *** и дето го канят
66
2
 
24
 
! Отговори
Платен лешпер преди 1 година
Смъртността е функция от лечението
65
1
 
2
 
! Отговори
Петров преди 1 година
***, като другите ***, които го канят.
64
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я дай да видим резултатите от аутопсиите на починалите 5 човека вчера, какво пише там? И становището на съдебния медик. Ако не пише, че причината за смъртта е "ковид", не виждам смисъл да отлагаме още линча ви.
63
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко осъдени медици има? Или поне разследвани? Няма нито един - как тогава това студенокръвно Кунчев ще твърди, че са умрели от ковид? Престанете да ни навирате в очите представители на бялата мафия! Това не са хора, които се грижат за нашето здраве. Това са търговци на живот!!!!!!!!
62
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния престъпник и ковид вряскало!
61
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САМО ТОЛКОВА ЛИ МОЖЕТЕ ПРОФЕСОРЕ? АЗ МОГА ДА ГИ УВЕЛИЧА ОТ 3 НА 300.
60
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На базата на случващото се във Филипините през последния месец и нещо, може да се твърди, че починалите са над 20% от заразените.
59
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От какво са тези 0,2% спуснати като неоспорима истина? Може да не са 0,2%, а примерно 20% или 5%. Ако става дума за починали сред неваксинираните заразени, то процента е близо до 5%. При ваксинираните заразени процента е около 0,2%. Не върви на базата на грешна основа да определя други величини.
58
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България болничните "грижи" убиват. Който стигне до болница с ковид, трудно ще излезе жив.