Проф. Кунчев: 3 пъти по-голяма смъртност от COVID-19 у нас в сравнение с ЕС

Десетина починали на ден за България е много, каза той
2 май 2022 11:15, Петя Славова
96

242 са новите регистрирани случаи на коронавируса в страната. Наблюдава се траен спад на новозаразените. Все пак процентът на смъртните случаи остава сравнително висок. Математикът от БАН проф. Огнян Минчев показа графика в студиото на "България сутрин", според която случаите на заразени намаляват от февруари насам.

"Преболедуваха хората и имаме имунитет поне за 3-4 месеца. Има хора, които повториха и потретиха Омикрон, последствията са минимални. Десетина починали на ден за България е много. По броя на починалите съдим за това колко души се заболяват дневно. При нас смъртността е около 0,2% - 3 пъти по-голяма от това в ЕС. От това следва, че броят на заразените дневно е 5 хиляди - десетина пъти повече от официално обявяваните", обясни той.

Още по темата

В момента падаме под свръхсмъртността за предишни години, сочи друга графика на математика от БАН.

"Хората, които са можели да починат, са починали преди това", отбеляза проф. Кунчев пред Bulgaria ON AIR. По думите му Омикрон продължава да доминира у нас.

"Това, което беше в края на януари - бяха спрени училищата и детските градини, това е повече от 50% от локдаун. Това са места, където основно се разпространява коронавирусът. Това ни спести 70 хиляди случая на ден. Разбира се, пострада пак образованието. До края на септември е много трудно да има нова вълна", подчерта математикът от БАН.

Проф. Кунчев прогнозира силно затихване на пандемията този месец. Според него правилната стратегия е да се борим с коронавируса на локално ниво.

Междувременно се провеждат изследвания на БАН за защита на населението и критичната инфраструктура у нас; съхраняване и развитие на националната идентичност; развитие на образованието, възпитанието и науката в духа на националните и общоевропейски ценности. 16 института на БАН са част от Националната научна програма "Сигурност и отбрана".

"Знаем кои са пробойните, въпросът е да има стратегия да се реагира веднага. Целта е да има готови сценарии за реакции", изтъкна математикът.


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
ЕдноТаласъмчеМиКаза преди 2 месеца
В казана на ваксърите има експериментална течност при минус 70 градуса.
79
3
 
5
 
! Отговори
трибунал преди 2 месеца
Ще висиш, Кунчев!
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
да не забравяме че инфлацията започна заради въпросният ковид и раздадените свързани с него милиарди в европа и америка
77
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само от КОВИД ли ?
76
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 83Аз още от март 2020 разбрах че лъжат за смъртността от ковид понеже голямата част от починалите в ковид статистиката бяха такива които и без ковид отново щяха да починат скоро.
75
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този същия наглец някъде около средата на м. януари "прогнозира", че на 5-ти март у нас ще има по 70 000 нови заразени дневно !! Не е грешка, 70 000. Все още стоят интервютата му в интернет.След такива глупости, той трябваше да бъде съден за всяване на паника. Вместо това продължавате да му давате трибуна, защо?!
74
2
 
16
 
! Отговори
С преди 2 месеца
Стига сте плашили хората бе кой с вируси, кой с война.Съсипахте психиката на хората.
73
0
 
18
 
! Отговори
тя преди 2 месеца
Това показва каква ни е здравната система - наливат се милиарди , а качество под нулата Не се търси никаква отговорност от доктори и сестри !
72
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко още да чакам да умра от тая ваксина? Двепм русофилска
71
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Негативните ефекти на ваксината и дългия ковид са почти едно и също нещо дължащи се на една и съща отрова/биол.оръжие - шиповия протеин. 2 години и половина минаха и още хората не разбират за какво иде реч. Защото докторските плямпала не обясниха честно на хората истината.
70
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този професор каза и показа картинка с претенции застатистика, че на 9-ти февруари ще има 20 хил. заболели.Имам данните от този ден.Такива "учени" и "професори" нямам намерение да ги пускам в сферата на доверието ми.
69
2
 
13
 
! Отговори
Петров преди 2 месеца
БАН репордуцира ид ио ти непрекъснато но явно на медиите такива им харесват
68
1
 
4
 
! Отговори
Петров преди 2 месеца
*** като другите *** и дето го канят
67
2
 
24
 
! Отговори
Платен лешпер преди 2 месеца
Смъртността е функция от лечението
66
1
 
2
 
! Отговори
Петров преди 2 месеца
***, като другите ***, които го канят.
65
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я дай да видим резултатите от аутопсиите на починалите 5 човека вчера, какво пише там? И становището на съдебния медик. Ако не пише, че причината за смъртта е "ковид", не виждам смисъл да отлагаме още линча ви.
64
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко осъдени медици има? Или поне разследвани? Няма нито един - как тогава това студенокръвно Кунчев ще твърди, че са умрели от ковид? Престанете да ни навирате в очите представители на бялата мафия! Това не са хора, които се грижат за нашето здраве. Това са търговци на живот!!!!!!!!
63
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредния престъпник и ковид вряскало!
62
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САМО ТОЛКОВА ЛИ МОЖЕТЕ ПРОФЕСОРЕ? АЗ МОГА ДА ГИ УВЕЛИЧА ОТ 3 НА 300.
61
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На базата на случващото се във Филипините през последния месец и нещо, може да се твърди, че починалите са над 20% от заразените.