МЗ: 4 069 съобщения за странични реакции при поставени 4,4 млн. ваксини

Това представлява 0,092% от всички поставени дози
10 май 2022 14:15, Красимир Ангелов
39
МЗ: 4 069 съобщения за странични реакции при поставени 4,4 млн. ваксини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При приложени 4 383 741 дози ваксини срещу COVID-19 в страната към 3 май в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили общо 4 069 съобщения за постваксинални реакции, съобщават от МЗ.

Това представлява 0,092% от всички поставени дози.

Съобщенията за нежелани реакции по видове ваксини са: Spikevax – 428; Comirnaty – 1 151; Vaxzevria – 2 324; Janssen – 166.

Към 3 май при приложени общо 4 180 дози от педиатричните ваксини Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) и Spikevax (на Moderna) във възрастовата група от 5 до 11 г., вкл. в ИАЛ са постъпили 3 съобщения за нежелани лекарствени реакции. Това представлява 0,07% от всички приложени ваксини.

Към същата дата във възрастовата група от 12 до 17 г., вкл. са приложени общо 49 867 дози от ваксините Comirnaty и Spikevax. Постъпилите в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции са 14 – или 0,03% от всички приложени ваксини.

Най-често медицинските лица и гражданите са съобщавали за реакции, които са посочени в кратките характеристики на лекарствените продукти, като болка на мястото на убождане, грипоподобна симптоматика с температура, втрисане, отпадналост, болки в ставите и мускулите.

Това са признаци за нормалното излагане на организма на въздействието на ваксината, което предизвиква защитен ефект. Тези реакции са относително леки по тежест, въпреки че предизвикват временен дискомфорт и/или неразположение, отчитат от здравното министерство.

Ваксините срещу COVID-19 остават най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, налагащо хоспитализация, и дългосрочни последици за здравето, заявяват още от МЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
19
 
1
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
И как точно правите връзката "след ваксиниране". При над 4 милиона сложени ваксини трябва да си много неадекватен да си мислиш, че ваксината гарантира безсмъртие. Все едно аз да кажа, че седмица след като на баща ми пи антибиотик, почина. Дори и Господ не може да ви гарантира живота, но от вас се иска да направите всичко, което е възможно да го запазите.
10
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Числото е странно малко. Аз лично знам за седем случая на тежки реакции на ваксинирани около мен (включително и летален изход). Ето затова хората не се доверяват. Защото се крие информация. Разгласяват се само изгодните за бизнеса и политиката данни. Неудобните за тях данни се омаловажават или направо се скриват.
9
3
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А перманентен вирус и перманентна ваксинация запланувана ли се?
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали 30% от надупканите бяха с фалшиви, като сметнем ще излезе странични реакции повече от 5% - и това са докладваните, представям си какво е иначе
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
06.08.2013г Сорос:" Бъдещето НЕ принадлежи на всички" - толкова за ваксините и стр.им реакции
6
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно, дали моята съседка със съсирек в мозъка след инжектирането, ще е в списъка. Едва ли- само до подаване на "съобщения за постваксинални реакции" им беше на хората. После я оперираха и после беше в будна кома и после умря. Безвредни и безопасни.
5
4
 
25
 
! Отговори
Папагал без Мозък преди 1 година
КОВИД Ваксините са БезОпасни и Ефективни! а Ваксинираните капят като муохички по време на лятна жега!!
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А всекидневно умиращите внезапно нямат възможност за възражения и оплаквания
3
30
 
6
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Антиваксарските русофилчета на копейкин не харесват това!
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а който не се е набол?
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не всички са съобщили и това да се вземе впредвид